FacebookTwitterLinkedIn

Tesla se confruntă cu pierderi de miliarde de dolari din noile sale fabrici, probleme în lanțul de aprovizionare și blocaje cauzate de Covid – suficient pentru ca CEO-ul Elon Musk să menționeze posibilitatea falimentului companiei într-un interviu recent.

„Ultimii doi ani au fost un coșmar absolut de întreruperi ale lanțului de aprovizionare, unul după altul”, a spus Musk într-un interviu cu un grup de acționari ai Tesla. „Nu am ieșit încă din această perioadă. În mare parte, preocuparea noastră este cum menținem fabricile în funcțiune, astfel încât să putem plăti angajații și să nu dăm faliment”. Compania se apropie de finalul celui mai dificil trimestru, din punct de vedere financiar, din ultimii doi ani, conform CNN.

Unul dintre cei mai duri critici ai Tesla crede că compania se confruntă cu probleme financiare mai mari decât cred majoritatea analiștilor. „Falimentul este un risc real.”, a declarat Gordon Johnson de la GLJ Research. „O mare parte din numerarul companiei este blocat în China. Nu au fost profitabili până nu au fost în China; și, având în vedere că China nu permite companiilor să repatrieze dolarii produși acolo,Tesla are o problemă reală.” Johnson a subliniat decizia Tesla de a reduce cu aproximativ 10% din personalul salariat ca un alt semn ce trădează probleme. Tesla a fost profitabilă de la sfârșitul anului 2018, după ani în care a raportat aproape exclusiv pierderi.

Analiștii prognozează că venitul ajustat în al doilea trimestru vor atinge 2,5 miliarde de dolari, în scădere față de recordul de 3,7 miliarde de dolari înregistrat de Tesla în primul trimestru. Aceasta ar fi în continuare în creștere față de venitul ajustat de 1,6 miliarde de dolari în al doilea trimestru din 2021. Producătorii de automobile, inclusiv Tesla, urmează să raporteze cifra de vânzări din al doilea trimestru la începutul lunii viitoare.