FacebookTwitterLinkedIn

Multe s-au schimbat în ultimii doi ani și, în special, mediul de afaceri românesc. Noi metode de leadership au ieșit la iveală, definite de o serie de concepte cheie: adaptabilitate, reziliență și, nu în ultimul rând, schimbare. Pentru lideri, Therese Hydén, Ambasadoarea Suediei în România, poate spune un singur lucru: este important să fii tu însuți. “Un lucru care este important de reținut, indiferent dacă suntem bărbați sau femei, este că leadership-ul nu vine într-o singură formă sau model. Și cred că putem, ca bărbați și femei, să avem trăsături și comportamente care sunt benefice pentru conducere, indiferent de rasă sau gen”. Să nu încerce să imite, sfătuiește liderii, să rămână cine sunt. “Este important să devii un lider și, pentru a rămâne un lider, trebuie să ceri sfaturi pentru că nimeni nu o poate face cu adevărat pe cont propriu. Avem nevoie de sprijin. Avem nevoie de oameni buni cu care să putem discuta. Și un lucru pe care l-am descoperit în multe țări este că femeile lideri și femeile în general trebuie să se susțină mai mult una pe cealaltă. Nu este o luptă, trebuie să avem mai multă solidaritate și mai mult sprijin una față de cealaltă”, adaugă Ambasadoarea.

Therese Hydén a preluat funcția de ambasador extraordinar al Suediei în România în septembrie 2019. Înainte de aceasta, a fost consul general al Suediei la Istanbul în perioada 2016 – 2019. Excelența sa este angajată la Ministerul suedez pentru Afaceri Externe din 1997. În vasta sa carieră, Therese Hydén a întâmpinat provocări și și-a asumat riscuri, însă s-a confruntat și cu ceea ce multe femei remarcă în diferite industrii: discriminare. “Privind înapoi la cariera mea, îmi dau seama că probabil am fost disprețuită, probabil ca femeie. (…) Ar trebui să fim conștienți că atunci când ești o femeie tânără la începutul carierei tale și te descurci bine, este îngrozitor modul în care ești privită  – când ești tânără înseamnă că ești o fetiță. Apoi, dacă îmbătrânești, la un moment dat devii o bătrână, prea bătrână pentru a fi relevantă”, mărturisește excelența sa. Dacă ești bărbat, mai completează, și dacă ești tânăr la începutul carierei, ești însetat și ai potențial în carieră. Și când ești un bărbat în vârstă, atunci ești considerat o persoană cu experiență. “Și acolo cred că avem concepții diferite. Avem o părtinire pe care o simt uneori față de femei. Ori ești prea tânără și atunci ești o fetiță care nu este luată în serios, ori ești prea bătrână și nu ești luată în serios pentru asta”.

Când vine vorba de egalitate de gen, există diferențe în modul în care privim leadershipul, în care privim stilul de conducere și gestionarea crizelor. “Există o mulțime de argumente economice pentru a avea mai multe femei în poziții de conducere, pentru a avea mai multă diversitate în companiile private, în munca din sectorul public. Diversitatea, inclusiv a avea mai multe femei în poziții de conducere, înseamnă că vei avea un set mai larg de perspective și este dovedit științific. Adică, s-au făcut o mulțime de studii care arată că business-urile care au un set mai larg de oameni în conducere sau care sunt conduse de femei obțin de fapt rezultate financiare mai bune. Și cred că asta contează foarte mult, de fapt”.

În Suedia, peste 50% dintre membrii Parlamentului sunt femei, încă de câțiva ani. Obiectivul este ca în consiliile de conducere ale companiilor private să existe cel puțin 30 % de lideri femei. “Este o călătorie constantă, dar este nevoie de schimbarea mentalității și, de asemenea, de politici și legislație guvernamentală pentru a face această schimbare”, conchide excelența sa.