FacebookTwitterLinkedIn

Pentru o analiză amănunțită a acestui subiect, Mindspace, furnizor global de spații de coworking de tip boutique, a derulat un studiu în aprilie 2019, care a implicat 5.000 de angajați din 7 țări: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Olanda, Israel, Polonia și România. Angajații provin din industrii precum cea financiară, juridică, tehnologie, sănătate, media, servicii publice, transport și logistică, arte și design etc. 

30% dintre angajații care desfășoară o muncă de birou declară că sunt foarte fericiți, iar 54% dintre aceștia spun că sunt fericiți în majoritatea timpului. Analiza celor 7 țări incluse în studiu arată că angajații din Statele Unite sunt cei mai încântați să meargă la muncă, 54% dintre ei declarând că sunt foarte fericiți și 39% că sunt fericiți în majoritatea timpului.

În ceea ce îi privește pe angajații români, 21% dintre ei au declarat că sunt foarte fericiți, iar 61% că sunt fericiți în majoritatea timpului petrecut la birou. Cel mai puțin încântați de mersul la birou sunt angajații din UK, aproape un sfert dintre ei declarând că nu sunt foarte fericiți sau deloc fericiți. 

Prin intermediul acestui raport am vrut să vedem mai de aproape ce îi face pe oameni fericiți la muncă și să aflăm care sunt pasii pe care o compania îi poate face pentru a avea angajați mai fericiți. În toate locațiile Mindspace din lume, inclusiv în București, am observat că mediul de lucru si cultura organizațională chiar conteaza pentru angajați – la fel de mult precum motivele financiare. Fericirea la locul de munca nu e relevantă doar pentru bunăstarea personală, ci și pentru succesul companiei, a spus Dan Zakai, CEO și Co-Fondator Mindspace.

Potrivit studiului, angajații români cu cel mai mare scor mediu de fericire la locul de muncă sunt cei care lucrează în industriile creative și media, dar și în domeniul bancar. Pe de altă parte, cei mai puțin fericiți cu locul lor de muncă sunt cei care lucrează în domenii precum ingineria și industriile de fabricare, dar și în IT. Când vine vorba de rolul ocupat în companie, angajații români care au înregistrat cel mai ridicat nivel de fericire sunt cei care lucrează în departamente creative și marketing, în timp ce angajații din logistică și operațiuni sunt cel mai puțin fericiți.

Citește: Mindspace deschide primul spațiu de coworking din România, pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu 8. Urmează alte două locații, în Piața Victoriei și în zona Eroii Revoluției

Fericirea crește nivelul de creativitate, iar persoanele care sunt fericite vor sta mai mult timp în cadrul acelei companii și vor crea o atmosferă fericită de lucru, per total.

Pe de altă parte, cei care sunt nefericiți la locul de muncă vor avea un impact negativ asupra culturii organizaționale și, astfel, vor afecta business-ul companiei unde lucrează. Companiile ar trebui să pună subiectul “fericirii” pe agendele lor, pentru că un angajat fericit va avea un impact mare asupra bunul mers al cmpaniei.

Studiul arată că, în general, bărbații sunt mai fericiți la locul de muncă decât femeile, în toate țările analizate, excepția fiind Polonia, unde situația stă invers.

În ceea ce privește vârsta, Millennialii sunt în mod semnificativ mai fericiți decât persoanele care au între 40-50 de ani. De asemenea, managerii și proprietarii de afaceri sunt mai fericiți decât angajații lor (45%  dintre manageri versus 27% dintre angajații care au spus că sunt fericiți).

Citește și: Dan Zakai, CEO și cofondator Mindspace: Industria de coworking va crește semnificativ în următorii ani și ne așteptăm ca România să fie parte din acest val

Flexibilitatea este un factor foarte important pentru fericirea angajaților, iar companiile încep să înțeleagă din ce în ce mai mult acest lucru.

Aproximativ 40% dintre persoanele chestionate spun că angajatorii lor sunt flexibili și că pot întârzia sau pleca de la muncă mai devreme. 30% dintre americani spun că se beneficiază de o flexibilitate foarte mare, în timp ce procentul scade la doar 7% pentru angajații din România și Polonia.

În diferite țări, 50% dintre respondenți indică faptul că orele de lucru flexibile contează foarte mult pentru fericirea la locuul de muncă. 30% dintre respondenți au spus că posibilitatea de a lucra de acasă sau din altă locație este una dintre cele mai valoroase beneficii pe care le pot primi la locul de muncă.

La fel de importanți sunt factorii care stau la baza unui engagement puternic și pe termen lung al al angajaților. Iar motivele pentru care oamenii declară că nu se simt implicați în locul lor de muncă sunt indicatori clari ai acestora.

Potrivit studiului derulat de Mindspace,  34% dintre angajați spun că nu se implică în ceea ce fac pentru că simt că recompensa financiară nu este suficientă. Însă un procent similar, 35% a declarat că motivul este mediul de lucru, care nu îi inspiră.

Citește și: Mindspace a deschis al doilea spațiu de coworking, în clădirea Bucharest Tower Center din Piața Victoriei

Pentru a aduce un impact pozitiv asupra nivelul de fericire și engagement al angajatilor,  companiile trebuie în primul rând să îi asculte, să afle cum se raportează la locul lor de muncă. Cu toate acestea, 21% dintre companii nu realizează nici un tip de evaluare a engagementului. Din acest punct de vedere, diferențele geografice sunt mari – în Statele Unite, doar 18% dintre business-uri nu evaluează engagementul, în timp ce în Israel 31% nu desfășoară deloc astfel de evaluări.

În România, 15% dintre companii nu realizează evaluări de acest tip și omit astfel primul și cel mai important pas în îmbunătățirea nivelul de fericire și implicare al angajaților și, totodată, în îmbunătățirea performanței businessului lor – discuții directe cu angajații despre cum se simt la birou. 

Mindspace este prezent pe piața locală cu două spații de coworking, în zona Pipera și Piața Victoriei.