FacebookTwitterLinkedIn

Conceptul de coworking ia amploare în România atât datorită dezvoltării industriei IT&C, dar și schimbărilor în ceea ce privește modul de lucru al noilor generații, spre exemplu, care preferă flexibilitatea, nu depind de un birou fix și de un program bine stabilit.

Un studiu realizat în vara acestui an de compania imobiliară Cushman & Wakefield Echinox arată că operatorii de spaţii de coworking au ȋnchiriat ȋn prima jumătate a acestui an spaţii de birouri de aproape 20.000 de metri pătraţi în clădiri existente sau aflate ȋn dezvoltare ȋn Bucureşti, avȃnd o pondere de 13,4% ȋn volumul total de tranzacţii, estimat la aproximativ 150.000 de metri pătraţi. Aceste spații sunt ocupate atât de start-up-uri, de liberi profesioniști, cât și de angajați ai unor companii care le pot oferi acestora posibilittaea de a lucra dintr-un alt birou, situat mai aproape de casă, pentru a reduce timpul petrecut în trafic, arată datele C&W Echinox.

Un furnizor de spații de coworking care și-a anunțat intrarea pe piața din România este Mindspace, business fondat în 2014 de Dan Zakai și Yotam Alroy, în Israel, și care acum operează 28 de spații de lucru în Europa, în orașe precum Berlin, Hamburg, München, Tel Aviv, Amsterdam, Varșovia și Londrde. Mindspace urmează să deschidă în București trei spații de birouri de tip coworking, în trei dintre clădirile Globalworth. Acestea se vor adresa atât antreprenorilor, cât și multinaționalelor care vor să le ofere angajaților un mediu de lucru mai flexibil.

„Mindspace s-a născut ca răspuns pentru o experiență premium în ceea ce privește spațiile de coworking, experiență care lipsea în industrie la acel moment. Am identificat, de asemenea, o schimbare în ceea ce privește modul de lucru. Inclusiv companiile mari beneficiază de serviciile unui operator de coworking, în loc să semneze contracte pe termen lung. Mindspace a fost unul dintre primii jucători care a înțeles această mișcare și oportunitatea pe care o creează. Am ales să construim o companie globală prin care să oferim servicii pentru companiile recunoscute la nivel mondial, antreprenori, dar și companii care cresc rapid”, a spus Dan Zakai, CEO și cofondator al Mindspace, pentru Forbes.

Printre motivele care au stat la baza deciziei de a intra pe piața locală se află situația economică favorabilă a României, în general, dar nu numai.

„Forța de muncă locală este formată din persoane foarte educate și talentate, iar companiile doresc să ofere spații de lucru potrivte pentru angajații lor locali, pentru a păstra și a atrage talentele de top. Multe companii cu creștere rapidă și branduri internaționale operează în București. Aceste companii se potrivesc perfect în spațiile de coworking, deoarece le oferă flexibilitate, risc scăzut, scalabilitate și, în cazul nostru – locații centrale – unde chiriile tradiționale pot fi scumpe”, a mai spus Dan Zakai, care înainte de Mindspace, a înființat o companie de energie solară, pe care a vândut-o, iar anterior, a lucrat la Lehman Brothers și HSBC.

Primul spațiu de coworking al Mindspace, Mindspace Business District, este preconizat că va fi deschis în luna decembrie a acestui an, în interiorul Globalworth Campus, companie a devenit acționar al Mindspace, în urma unei investiții de 10 milioane de dolari. Mindspace Business District va avea 4.500 de metri pătrați și poate găzdui peste 700 de membri. Mindspace Victoriei se va deschide în februarie 2019 și va avea 2.000 de metri pătrați, desfășurați pe două etaje, având o capacitate de a găzdui peste 200 de membri, iar Mindspace City Offices va fi deschis tot în februarie, în zona Eroii Revoluției. Acesta va avea pste 4.400 de metri pătrați și va putea găzdui peste 600 de membri.

Cum arată harta spațiilor de coworking din România și cum este să lucrezi într-un astfel de loc?

12.000 metri pătrați de spații de coworking Mindspace în București

Cele trei spații de coworking marca Mindspace vor avea, în total, 12.000 de metri pătrați și se adresează companiilor de orice mărime. Fiecare locație va avea anumite elemente definitorii asemănătoare, precum birouri mari, săli de întâlnire, spații de lounge și bucătării complet utilate, însă fiecare va avea un design personalizat, realizat cu ajutorul artiștilor globali. La nivel global, Mindspace a atras companii precum Microsoft, Samsung, Barclays, Yahoo! etc. „Am văzut, cu siguranță, o schimbare în industrie în ceea ce privește companiile (…). De exemplu, în România vizăm companii precum Google, Coca-Cola, Electronic Arts, Orange, Vodafone și companiile din Big 4 etc. De asemenea, vizăm și start-up-uri locale și companii”, a mai spus Dan Zakai.

Aproximativ 85%-90% din spațiul Mindspace este reprezentat de birouri private, deorece multe companii, chiar și start-up-urile, vor să aibă birouri private, însă bucătăriile, sălile de ședinte, sălile de evenimente și lounge-urile vor fi „la comun”.

C&W Echinox: Operatorii de spaţii de coworking intră pentru prima dată ȋn topul celor mai mari chiriaşi noi din Bucureşti

Prețurile pentru a folosi spațiile Mindspace vor varia de la 150 de euro pe lună pentru un birou în spațiul de coworking, la aproximativ 350 de euro pentru un loc într-un birou privat. „Vrem să ajutăm companiile să înțelegă că este mai avantajos costul per angajat la Mindspace față de semnarea unui contract de închiriere într-o clădire tradițională, aici el beneficiind de flexibilitate și multe facilități”, a mai adăugat Dan Zakai. Printre facilitățile pe care le vor avea companiile se numără coffee bar, bucătării utilate, internet, suport IT, săli de ședințe, spații de evenimente, servicii de e-mai etc. De asemena, în cadrul spațiilor de coworking Mindspace București vor fi organizate diferite evenimente și workshop-uri. „Beneficiile mai includ oferte de la parteneri globali pecum Google, Amazon, Uber, Microsoft, restaurante din apropiere, hoteluri și furnizori de wellness. Membrii Mindspace au acces global gratuit în orice locație Mindspace din București și la nivel mondial. Deci, dacă sunteți membru Mindspace puteți lucra din orice locație Mindspace din orice oraș din lume”, a subliniat Dan Zakai.

Mindspace în lume

Piața de coworking locală, în continuă creștere

Cum va arăta piața de coworking din România în următorii ani, în opinia cofondatorului Mindspace?

„Tendințele sunt favorabile: creșterea chiriilor și dorința de a atrage Millenniali duc la creșterea spațiilor de coworking. Datorită schimbărilor culturale la nivel mondial, cum ar fi conceptul de <<shared economy>>, dezvoltării tehnologice ce permite angajaților să lucreze din orice loc din lume, și generației Y care vrea să aibă o experiență diferită de viață și de muncă decât generațiile anterioare, vedem o transformare foarte mare, de la spații de birouri tradiționale, la cele flexibile, bazate pe tehnologie. Coworking-ul este segmentul cu cea mai rapidă creștere din domeniul imobiliar din ultimii ani, chiar mai rapidă decât era preconizat în urmă cu cinci ani. Cererea de sații de coworking crește în fiecare zi, și conform firmelor de consultanță precum C&W, CBRE sau JLL, acest segment va atinge aproximativ 30% din stocul global de birouri până în 2030”, a mai spus Dan Zakai.

Studiu Crosspoint: În prima jumătate a anului, suprafața totală de spații de coworking a crescut cu 58%, ajungând la 68.000 mp

România și Bucureștiul urmează trendul expansiunii birourilor de coworking și poate fi observată o cerere în creștere pentru servicii, soluții flexibile și de înaltă tehnologie, de la companii naționale și internaționale, a mai spus antreprenorul.

Printre furnizorii de spații de coworking internaționali prezenți în București se mai numără Impact Hub, Commons, Spaces, TechHub etc.

„Industria de coworking va crește semnificativ în următorii ani și ne așteptăm ca România să fie parte din acest val. Este foarte posibil ca în viitor să căutăm posibilități de a ne extinde pe piața din România”, a adăugat el.