FacebookTwitterLinkedIn

Prognoza agrometeorologică emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 10 – 16 mai indică o secetă pedologică moderată și izolat puternică în regiunile de cultură a grâului de toamnă din Moldova și Oltenia. Această situație se întâlnește local și în alte regiuni ale țării, precum nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul și sudul Munteniei, nordul și centrul Dobrogei, estul și sudul Transilvaniei.

În contrast, aprovizionarea cu apă a solului în stratul de 0-20 centimetri se va menține la valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură a porumbului.

ANM precizează că rezerva de umiditate pe profilul de sol de 0-100 cm în cultura grâului de toamnă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime în Maramureș, Crișana și Banat, precum și în alte zone extinse, inclusiv în Transilvania și Dobrogea. Cu toate acestea, seceta pedologică rămâne o problemă în Moldova și Oltenia.

Ritmurile de vegetație ale culturilor agricole vor evolua în general normal în aproape toată țara, iar lucrările agricole specifice se vor efectua în bune condiții, cu excepția zilelor cu precipitații.

În ceea ce privește fenologia plantelor, cerealierele de toamnă (orz și grâu) se vor afla la diverse stadii de dezvoltare, de la alungirea paiului și înflorire la formarea boabelor. Cultura de rapiță va fi în plină înflorire și formarea boabelor, în timp ce la floarea-soarelui vor continua diverse etape precum răsărirea și înfrunzirea.

Pentru a contracara efectele secetei și pentru a asigura o bună creștere a culturilor, specialiștii recomandă administrarea îngrășămintelor minerale complexe și efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor, bolilor și dăunătorilor.

Prognoza meteorologică indică și apariția unor ploi locale, izolat sub formă de aversă, care ar putea aduce cantități mai semnificative de apă, în special în regiunile agricole.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania