FacebookTwitterLinkedIn

Andra Mihai

BMW M, divizia de performanță a producătorului auto german, împlinește anul acesta 50 de ani, eveniment care este sărbătorit la București printr-o expoziție colectivă a șase artiști români, găzduită în perioada 30 iunie – 3 iulie de Galeria Galateca.

O inițiativă inspirată a BMW Group România aduce în prim plan fotografii sau artiștii pe care de obicei îi cunoaștem doar după nume sau după imaginile pe care le admirăm online sau în diverse publicații.

În România, țară cu o numeroasă comunitate de fani BMW, împlinirea a jumătate de secol de activitate a BMW M este sărbătorită printr-o expoziție deschisă la Galeria Galateca: trei artişti plastici şi trei fotografi care împărtășesc pasiunea pentru lumea automobilului –  Andra Mihai, Alex Mariş, Adrian Mitu, Radu Chindriş, Ciprian Mihai şi Dragoş Savu – au fost invitați de neobositul Alex Șeremet, Corporate Communication Manager BMW Group România, să-și prezinte lucrările inspirate de automobilele celebrului producător german.

Radu Chindriș
Ciprian Mihai

„Andra se remarcă cu o explorare atentă a detaliilor, cu luni de muncă ascunse în spatele fiecărei lucrări de mari dimensiuni pentru un efect impresionant”, spune Alexandru Șeremet în comunicatul de presă care anunță expoziția. „Alex are un stil ludic, cald, cu primele modele ale mărcii aranjate în culorile M într-o serie de 10 lucrări interconectate. Adrian prezintă o instalație impresionantă, o explorare atent documentată a istorie M într-un set 10 panouri cu lucrări în contrastul cald de acuarelă şi cafea. Radu propune un set de 5 instantanee în care surprind detaliile BMW M4 Coupe, completate de comentariile pentru fiecare fotografie ale şefului de design BMW, Domagoj Dueck. Ciprian are o colecţie deosebită de fotografii BMW M surprinse de-a lungul anilor, în diverse proiecte – de la o aventură BMW M4 pe Transfăgărăşan în 2014, la o excursie cu BMW X4 M în Portugalia. Dragoş Savu prezintă o colecţie foarte specială cu unele dintre cele mai valoroase modele BMW M realizate la BMW Classic”.

Adrian Mitu
Alex Mariș
Dragoș Savu

BMW M a fost înființat în 1972, la inițiativa lui Bob Lutz, pe atunci şeful pentru marketing şi vânzări BMW. Divizia de performanță a grupului BMW este autoarea unor proiecte emblematice pentru marcă, dar și pentru industria auto, între acestea BMW 3.0 CSL și BMW M1.

BMW M 3.0 CSL în viziunea lui Alexander Calder
BMW M1 by Andy Warhol
Jeff Koons

BMW M a dat prima echipă importantă de juniori în motorsport, prima şcoală de pilotaj a unei mărci, primul program coordonat ştiinţific de pregătire fizică şi mentală pentru piloţi sau primele programe de merchandising din industrie. În 1975, BMW M a lansat proiectul BMW Art Car, în cadrul căruia artiști precum Andy Warhol, Jeff Koons, Roy Lichtenstein, John Baldessari, Robert Rauschenberg sau Alexander Calder au transformat automobilele BMW în opere de artă.

Expoziţia „50 de ani BMW M” este găzduită de Galeria Galateca, Strada C.A. Rosetti 2-4. Vernisajul a avut loc joi, 30 iunie. Programul de vizitare este Vineri 12:00 – 20:00; Sâmbătă și duminică: 11:00 – 19:00.