FacebookTwitterLinkedIn

Divizia de performanță a producătorului auto german BMW împlinește luna aceasta 50 de ani.

Înființată pe 24 mai 1972, BMW Motorsport (astăzi BMW M – „cea mai puternică literă din lume”) își sărbătorește jumătatea de veac de activitate printr-o expoziție deschisă la Muzeul BMW din München.

În 1973, BMW câștiga Campionatul European de Turisme cu un model nou dezvoltat, 3.0 CSL – una dintre mașinile legendare ale brandului. De atunci încoace, BMW a scris istorie în tehnologie, design și în competițiile auto.

BMW M3 și M5

Toate realizările diviziei Motorsport fac obiectul expoziției de la Muzeul BMW, gândită ca un circuit de curse. Practic este vorba despre opt „stații” M integrate în expoziția permanentă a muzeului. Aici sunt prezentate istoria competițiilor de turisme, divizia de personalizare a BMW (BMW Individual), divizia de instruire a piloților (BMW driver training), povestea exhaustivă a departamentului Motorsport, cu detalii inclusiv despre culorile folosite și semnificația lor.

Vizitatorii pot admira modele legendare precum BMW M1 și BMW M3, dar și câteva exemplare BMW Art Cars, concepte și prototipuri, automobile BMW clasice sau care au triumfat în curse, cum ar fi BMW V12 LMR.

„Sportul cu motor este sursa dinamismului, pasiunii și performanțelor obținute de BMW”, spune Jochen Neerpasch, cofondatorul BMW Motorsport GmbH și primul său director, între 1972 și 1980. „Faptul că și astăzi BMW este preocupat de aerodinamică, șasiuri ranforsate și motoare optimizate este un semn că genele sportive ale începutului diviziei M continuă să existe”.

BMW 3.0 CSL din 1975, în viziunea lui Alexander Calder
BMW M3 GT2 Art Car (2010), autor Jeff Koons
BMW M1 Art Car (1979), autor Andy Warhol
Reinterpretarea unei legende: BMW M4 CSL 2022