FacebookTwitterLinkedIn

Pentru a-și valorifica producția de pepeni, patru fermieri din localitatea Gheorghe Doja (Ialomița), împreună cu distribuitorul Microfruits, au înființat Cooperativa Agricolă Bostănăria.

Creată anul trecut de către Andrei Boitoș, Viorel Radu, Vasile Boitoș și Radu Nicoleta împreună cu distribuitorul Microfruits, Cooperativa Agricolă Bostănăria are drept obiectiv pentru această primă producție livrarea în marile rețele de magazine a aproximativ 4.000 de tone de pepeni.

Reprezentanții cooperativei susțin că în acest sezon asociația va pune pe piaţă între 3.500 și 4.000 de tone de pepeni din mai multe tipuri : verde, negru, fără semințe, Charleston, Yellow Watermelon şi patru specialităţi de pepene galben (Galia, Cantaloupe Honeydew şi Piel de Sapo). Pepenii sunt cultivați pe o suprafață de 65 de hectare situate pe raza localităţii Gheorghe Doja, al doilea mare bazin de producţie de pepeni din România.

O pondere de 90% din această suprafaţă este alocată culturilor de pepene verde, iar pe restul de 10% se cultivă cele patru soiuri de pepene galben.

„An de an, cea mai mare incertitudine pentru noi era valorificarea producţiei, iar această asociere ne aduce mai multă linişte în privinţa vânzărilor. O altă provocare pentru noi, fermierii, este volatilitatea preţurilor, iar o planificare mai bună, pe tot lanţul de producţie şi vânzare, ne ajută să avem o mai bună predictibilitate a sezonului. Ca producător este aproape imposibil să planifici investiţii şi să te dezvolţi fără să ai certitudinea unor contracte de valorificare a produselor. După acest prim sezon, dacă totul merge aşa cum ne-am planificat, vrem să creştem suprafaţa cultivată cu pepeni la 150 de ha”, a explicat Andrei Boitoş, preşedinte şi membru fondator al Cooperativei Agricole Bostănăria.

Cea mai mare parte a pepenilor va fi comercializată în marile lanţuri de magazine din România: Carrefour și Mega-Image, culturile de pepeni aflându-se la o distanță de aproximativ 100 de km față de cele mai importante depozite logistice ale marilor retaileri, ceea ce înseamnă că produsul are nevoie de maximum 24 de ore pentru a ajunge de pe câmp, direct pe rafturile marilor magazine. Pepenii vor fi livraţi în bins, ambalaje de carton de 400 kg sau în cutii de carton de 20 de kg pentru pepenii galbeni, în funcție de cerințele fiecărui comerciant.

La rândul său, Adrian Racoviţă, General Manager, Microfruits şi membru fondator al Bostănăria, a explicat că o mică parte din producţia acestui sezon va fi comercializată şi la export, iar în acest sens compania a început deja negocierile cu potențiali parteneri din Europa de Vest. Potrivit acestuia, 10% din producția de pepeni de anul acesta va merge către țări precum Olanda, Austria, Germania și Polonia.

Întrebat de Forbes România care este investiția pe care producătorii români au realizat-o pentru cultivarea unui hectar de pepeni, președintele cooperativei a precizat: „la acest moment, investiția este puternic influențată de inflație și de toate evenimentele care se petrec la nivel mondial (creșterea prețurilor la combustibil, războiul din Ucraina). Astfel, estimăm o investiție de până la 37.000 de lei pe hectar”.

Ca planuri pe termen scurt, cooperativa vrea să finalizeze anul acesta lucrările de construcție la primul depozit al cooperativei, situat în localitatea Gheorghe Doja, depozit realizat din fondurile proprii ale fondatorilor.

Pentru început, primul spațiu pentru depozitarea pepenilor pe termen scurt va avea o suprafață de aproximativ 500 mp. De asemenea, în următorii cinci ani, membrii cooperativei şi-au propus creșterea suprafețelor dedicate culturilor de pepeni de la 65 la 150 de hectare, inclusiv prin atragerea de noi membri, dublarea capacității de depozitare, dar și achiziția de utilaje agricole sau echipamente de spălare și sortare. Investiţiile vor fi realizate atât prin reinvestirea profitului anual obţinut, cât şi prin accesarea de fonduri europene.

Cooperativa Agricolă Bostănăria cultivă în total 230 de hectare, mare parte cu porumb, dar și cu dovleac.

Conform datelor INS, România a importat în anul pandemic 2020, 28,3 mii de tone de pepeni verzi proaspeţi în valoare de 9 milioane de euro şi 4,9 mii de tone de pepeni galbeni, iar în perioada ianuarie – martie 2019 importul a fost de 1400 de tone de pepeni verzi şi de aproximativ 829.000 de tone de pepeni galbeni.