FacebookTwitterLinkedIn

Polpharma, cel mai mare producător de medicamente din Polonia, ar putea prelua firma rivală din Cehia, Zentiva. Tranzacția s-ar ridica la 3,5 milioane de euro, potrivit surselor Reuters.

Astfel, producătorul polonez este în discuții pentru a cumpăra Zentiva de la proprietarul american Advent International și caută investitori care să se alăture ofertei sale, în schimbul unui pachet minoritar în companie. JP Morgan a fost angajat pentru a selecta investitorii.

Zentiva este deținută de Advent International din 2018, de când firma de private equity a cumpărat-o de la Sanofi pentru 1,9 miliarde euro.

Zentiva produce medicamente generice și fără prescripție medicală, cu licență de la concernul farmaceutic francez Sanofi. Compania își vinde produsele în peste 40 de țări și are fabrici în Cehia, România (Zentiva și Labormed Alvogen, ambele în București) și India.

Grupul de companii Zentiva în România, a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 514,1 mil. lei în primul semestru din 2021. Avansul vânzărilor pentru Zentiva SA a fost 17%, în timp ce Labormed Pharma Trading (fosta Alvogen România, acum parte din grupul de companii Zentiva în România) a raportat o evoluție de 22% pentru prima jumătate a anului versus aceeași perioadă a anului 2020. Zentiva țintește consolidarea portofoliului prin lansări ce acoperă o gamă largă de domenii terapeutice, inclusiv cardiovascular, oncologie, aparat respirator și diabet.

Producătorul de medicamente generice Zentiva, vânzări de peste un miliard de lei în 2020

Principalele piețe ale Polpharma sunt Polonia, Kazahstan și Rusia, dar vinde și în SUA, Japonia și Coreea, potrivit informațiilor de pe site-ul companiei.