FacebookTwitterLinkedIn

Pe lângă cele 400 de construcții din toate zonele țării expuse în muzeu, începând cu anul acesta, Muzeul Astra aduce turiștilor două porțiuni de alei senzoriale pe care aceștia se pot plimba desculți pe diverse texturi precum nisip, pământ bătut sau cărămidă. Ideea a plecat de la un renumit balneolog austriac, care folosește diverși sitmuli în vindecare, o metodă populară în stațiunile din Austria încă de la sfârșitul secolului al IX-lea.

Investițiile în Muzeul Astra au depășit 10 milioane de euro, începând cu 2008, când a fost accesat primul mare proiect de infrastructură. Mai exact, s-au accesat 3.7 milioane de euro din fonduri norvegiene prin programul Ro-Cultura, pentru construirea celui mai bine dotat centru și laborator de conservare și restaurare din țară, ce are în componența sa aparatură de ultimă generație. De asemenea, în anul curent s-au accesat fonduri de 2.5 milioane de euro, tot prin programul Ro-Cultura, pentru restaurarea unuia dintre imobilele pe care muzeul le deține în centrul Sibiului. Este vorba despre fosta hală a măcelarilor, care va fi refuncționalizată și pusă la dispoziția vizitatorilor în aproximativ 4 ani.

Din propriile venituri, Muzeul Astra va investi 1.2 milioane de lei pentru îmbunătățirea construcțiilor, iar prin fondurile obținute de la CNI, 2 milioane de euro, va pune la dispoziția turiștilor o scenă clasică, poziționată în mijlocul muzeului, ce va reprezenta un spațiu de socializare pentru vizitatori și un loc în care se vor desfășura concertele.

Ciprian Ștefan este directorul general al Muzeului Astra din 2014, dar lucrează în cadrul muzeului încă din 2005. Alături de cei 183 de angajați, acesta a crescut numărul de beneficiari ai programelor culturale ai muzeului, de la 100.000 de când a preluat conducerea, la circa 630.000 în 2019, din care 35% erau cetățeni străini, din zone precum țările europene, SUA, țările asiatice și Australia. Muzeul Astra a avut în 2019 300.000 de plătitori de bilete și încasări de 5.500.000 de lei

Deși a fost închis pe perioada stării de urgență, Muzeul Astra a reușit să atragă, începând cu data de 15 mai și până în prezent, circa 100.000 de vizitatori, iar de la începutul anului aproximativ 200.000 de persoane au vizitat muzeul. Reprezentanții muzeului speră că dacă lucrurile nu se înrăutățesc în ceea ce privește pademia vor reuși să ajungă la 70-80% din vizitatorii pe care i-au avut în 2019.

Muzeul Astra poate găzdui 2000 de oameni simultan, respectând măsurile de siguranță impuse de autorități.