În viitorul nu foarte îndepărtat, tehnologia blockchain va fi la fel de des folosită precum Gmailul, spre exemplu, inclusiv când vine vorba despre consumatorul final, este de părere fondatorul Modex.
Compania sa este prima la nivel global care anticipează acest trend și oferă accesul la blockchain în regim as a service. Mai exact, Modex a lansat recent o platformă enterprise (Modex BCDB) care permite companiilor să implementeze primul lor proiect blockchain în doar câteva zile, în loc de câteva luni, la un cost accesibil, transformând astfel procesul implementării dintr-unul lung și complex, într-unul facil. Blockchain-ul reprezintă soluția pentru multe dintre problemele complexe legate de securitate, auditare și nu numai.
“Noi am pornit de la o mică teză: o tehnologie bună este cea care rezolvă probleme manageriale. Am încercat, prin tehnologie, să rezolvăm anumite probleme manageriale date de lipsa de încredere în companii. Acum, că am găsit o tehologie care rezolvă acest lucru este perfect, dar cum o facem să pară dintr-o vitamină extrem de scumpă și greu de găsit, într-o aspirină accesibilă? Acestea au fost cele două probleme pe care a trebuit să le rezolvăm treptat”, spune Mihai Ivașcu.
Citește și: 30 sub 30: Greu de oprit
De altfel, tânărul care face parte din generația “Forbes 30 sub 30”, și-a propus să “implementeze blockchain fără a vorbi despre blockchain”, după cum spune pentru Forbes.
“Adică nu se vede, tu știi doar că vezi într-un dashboard de administrare toate avantajele. De exemplu, tu știi că azi, pe WhatsApp poți să ștergi un mesaj trimis, însă cum se face ștergerea în baza de date este irelevant. Exact aici am vrut să ajungem și noi, să permitem oamenilor să se joace cu astfel de funcționalitati, fără a pune în pericol integritatea informațiilor și bazei existente, am încercat să dăm totul într-un modul de administrare pe care orice CTO, fără cunoștințe de blockchain, îl poate înțelege puțin, faptul că există o conectare, nu un disruption major la ceea ce făcea. Companiile nu trebuie să modifice nimic, trebuie doar să se conecteze la infrastructura pe care am creat-o noi. Am dus într-o zonă de umbră partea de blockchain”, adugă Ivașcu.
Practic, blockchain-ul permite mutarea și păstrarea datelor într-o infrastructură sigură, care nu va permite alterarea acestora, astfel că aplicabilitatea acestei tehnologii este destul de mare, cu implicații în diferite industrii.
Citește și: Forbes Heroes, ediția 2018: O lume mai bună, nișă cu nișă
“Atât timp cât există un administrator al unei baze de date, exista posibilitatea de fraudă. Sunt multe situații în care se pierd extrem de mulți bani. Deși companiile pot avea diferite sisteme de notificări, la finalul zilei nu avem de unde să știm ce s-a întâmplat”, explică CEO-ul Modex.
Din punctul de vedere al prețului, platforma Modex Blockchain Database oferă un model freemium: companiile nu trebuie să plătească nimic pentru 0-25.000 de scrieri, pentru 25.000-100.000 de scrieri, trebuie să plătească 50 de dolari pe lună, iar în cazul unei companii mari, cu peste 3 milioane de scrieri, costul ajunge la 1.000 de dolari pe lună.
Mihai Ivașcu sune că democratizarea accesului la această tehnologiei este meritul programatorilor români, deoarece echipa din România a fost cea care a dezvoltat această paltformă.
“Iar am avut și componenta românească, de a găsi soluții. Noi am fost obișnuiți să găsim soluții la tot, să și inovăm, dar într-un mod foarte practic. În momentul în care adăugăm și un feedback real al clienților, obține interacțiunea. În cazul nostru meritul este al echipei tehnice care a reușit să treacă prin toate furcile caudine ale întregii prototipări.”
Citește și: Modex, companie fondată de Mihai Ivașcu, lansează Modex Blockchain Database, platformă care simplică adoptarea tehnologiei blockchain
Modex deja are peste 50 de implementări la nivel global, iar în România are 6 implementări. Mihai Ivașcu adaugă că această platformă este ca o “poliță de asigurare” pentru datele unei companii.
“Se trece de la internet of data la internet of value. Aici e paradigma structuală a industrei – se trece de la internet of data la meta, inteligent și private data. Azi avem o formă auditabilă de a demonstra acea încredere, eu numesc <<auditable affordable trust>>, o formă ieftină, clară, prin care demonstrezi că așa s-a întâmplat o chestie. De exemplu, Tesco a decis să cumpere mere de la producători care pot să demonstreze proveniența, scanând codul de bare care arătă toate datele. (…) Cred că ușor ușor, peste 10 ani vom vorbi de blockchain ca de o normalitate (…)”, a mai spus Ivașcu.