
Forbes CEE Forum este singurul eveniment anual regional organizat în România din 2014, care aduce laolaltă editori din rețeaua Forbes din CEE și EMEA, precum și lideri și personalități internaționale din lumea politică, financiară și de afaceri de pretutindeni. România, Regiunea CEE, Europa în ansamblul ei și lumea întreagă au nevoie de lideri politici și de afaceri care să modeleze organizațiile și societățile de pretutindeni, astfel încât acestea să reușească să se adapteze la această eră postcriză, post-adevăr.
Aflat anul acesta la cea de-a 10-a ediție, evenimentul Forbes CEE Forum a avut de-a lungul timpului invitați din rețeaua Forbes din toată lumea, oficiali de top din toate partidele politice și din administrație, dar și antreprenori de top, multinaționale și lideri de opinie.
Haideți să vedem care sunt cele mai importante declarații:
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării
“România va avea o platformă de inovare şi transfer tehnologic, care ne va conecta cu celelalte țării din regiune.
Când vom simplifica relația cu statul vom avea o platformă cu date deschise – Open Data, care va lega România la nivel regional.
Lucrăm la elaborarea unei legislaţii care să sprijine colaborările dintre institutele de cercetare şi mediul privat, pentru a dezvolta parteneriate public private. Astăzi, foarte multe inovații nu reușesc să treacă de ușa institutului și cred că, prin realizarea parteneriatelor public privat vom putea valorifica aceste inovații.
Avem 16 centre de excelență care vor putea finanța proiecte în valoare de 320 milioane de euro, prin care vom putea crea noii unicorni ai anilor viitori.
Digitalizarea are legătură cu tot ce ne înconjoară.
Săptămâna viitoare, pe 26 septembrie vom lansa o dezbatere cu toți stakeholderii pentru a realiza strategia Râmâniei în domeniul Inteligenței Artificiale.
România are cea mai bună viteză de internet din regiune, pentru că a investit mult mai târziu decât celelalte țări și a avut la dispoziție tehnologie mult mai nouă.
Vor dispărea cozile de la Direcțiile de Taxe și Impozite pentru că toate plățile vor putea fi făcute online. Inclusiv vom putea accesa spațiul virtual de la ANAF online.
Am realizat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru a elimina 60% din birocrația procesului de achiziții în domeniul IT. Vechiul sistem funcționa din 2014 și era similar achizițiilor din construcții.”
Alin Marius Andrieș, secretar de stat în ministerul Finanțelor
„Niciodată leadeship-ul nu a fost mai provocator ca în contextual actual când economiile au fost afectate de multiple crize (energetică, medicală, inflaționistă și militară). Atât în sectorul public, cât și în cel privat organizațiile caută să se restructureze și să se transforme pentru a profita de oportunitățile pe care schimbarea le aduce. Vorbim de mai multă incertitudine, dar și de multe oportunități. Orice criză reprezintă o oportunitate.
Deși nivelul de trai a crescut, românii sunt cei mai expuși riscului de sărăcie şi excluziunii sociale din Uniune Europeană (34%), iar țara noastră înregistrează al patrulea cel mai mare coeficient de inegalitate socială dintre țările membre ale Uniunii Europene (după Bulgaria, Lituania și Letonia) și ne aflăm pe locul al doilea (după Bulgaria) din perspectiva indicelui inegalității veniturilor. Mai mult, nivelul ridicat al inflației a afectat mai ales gospodăriile sărace și vulnerabile, acestea au fost afectate în mod disproporționat de creșterea prețurilor la alimente și energie.
Creșterii inegalității reprezintă o problemă din ce în ce mai importantă la nivelul economiilor dezvoltate, studiile realizate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) arată că inegalitatea veniturilor a crescut la cel mai înalt nivel din istoria în țările dezvoltate și că reducerea inegalității veniturilor ar stimula creșterea economică. Mai mult, majoritatea populației consideră că inegalitatea veniturilor este prea mare, iar creșterea economică nu a fost ”împărțită” în mod echitabil și că recentele crize nu au făcut decât să mărească decalajul dintre bogați și săraci. Astfel se pune problema dacă trebuie sa alegem între egalitate și prosperitate sau putem să le avem pe amândouă.
Politicile privind reducerea inegalității implementate în România trebuie să fie axate și pe crearea și accesul egal la locuri de muncă bune, creștere calității sistemului educațional și alocarea echitabilă a resurselor financiare”.
Klaus Fiala, Redactor Șef Forbes Austria
„Anul trecut, în mesajul meu video la Forbes CEE Forum, spuneam lucruri similare cu cele pe care le spun și astăzi: dacă Covid ține acum de domeniul trecutului, lipsa de personal și inflația au rămas extrem de actuale. Iar acestea aspecte sunt peste tot, în hoteluri, administrație, spitale, pretutindeni. În mod ironic, pentru că vorbim de AI care fură slujbele oamenilor, dar nici companiile nu mai știu cum să-și atragă angajații. Acum 10-15 ani oamenii veneau singuri, nu era cazul să-i cauți, iar în Austria aceasta este una dintre cele mai grave probleme, iar pentru businessuri este dramatic.
Costurile cu producția și energia cresc, vedem ceva relaxare, dar totuși în Austria încă nu se simte. Vedem că Germania intră într-o recesiune, ceea ce va fi dificil și va avea efecte în întreaga Europă. Provocările afectează pe oricine, iar oamenii caută soluții. Vor mai rămâne pentru o perioadă, inflația în special, deci toți investitorii și managerii vor gândi cum să fie mai eficienți.
Cât despre oportunități, în Austria turismul își revine și reprezintă o forță importantă de venituri în ambele sezoane.”
CHOOSE THE CORRECT LEADERSHIP GEAR

Roxana Hidan, Director General Adjunct OTP Bank
“Bankingul de azi e foarte diferit față de cel de acum 20 de ani. Noi am realizat un studiu care măsoară diferite tipuri de comportament ale organizației; astfel, dacă 2015 era una agresivă, cu multă opoziție, putere, a trecut printr-un program de schimbări profunde începând cu 2019, iar schimbarea culturii organizaționale a fost pe primul plan.
Am investit în comunicare, pentru a ajunge la un echilibru în a veni cu idei, a le oferi oamenilor libertatea de a fi creativi, pentru că eu, din București, nu știu ce își dorește un client din alt oraș, deci am investit într-o cultură de feedback. Am intervievat 10.000 de persoane, iar concluzia este că, astăzi, organizația noastră se bazează pe o cultură constructivă, diferită de cea din 2015. Am reușit să implementăm o mentalitate de creștere, în care oamenii se simt încurajați să vorbească. Avem voie să greșim, dar nu fundamental. Am ieșit din cultura perfecțiunii și am ajuns în cea în care colaborarea, încurajarea sunt cuvinte de ordine.
În zona de business, singurul lucru pe care pot să-l fac, ca lider, este să verific că există o competență demonstrată și să ajut, să ghidez în decizii, pentru că nu toată lumea se simte foarte confortabil cu o zonă mare de libertate.”
Cristina Filip, managing partner Filip & Company
„Există o dimensiune pe care este important să o avem în vedere atunci când construim, și aceasta este cea a autonomiei. Valoarea ei este dintre cele fundamnetale și atunci și cultura pornește de la această valoare. Lucrul în echipă este o altă dimensiune. Asta ne dă capacitatea de a crește și de a face lucrurile. Nu există proiect atât de mare încât echipa noastră să nu îl poată face. Trebuie să existe un echilibru între acestea două. Iei proiectul, iei problema și faci tot ce este necesar pentru a merge spre soluți împreună cu stakeholderii acelui proiect.
Există o pluralitate de lideri. În viață operăm pe mai multe dimensiuni și în fiecare există natural un lider diferit. Este ca o orchestră în care e importantă coloratura dată de dirijor, dar fiecare partitură este la rândul ei importantă. Verificăm cu fiecare adiție la echipă dacă ne simțim bine în această viziune pe termen lung, dacă în mod onest noi toți ne întâlnim pe valorile descrise în viziunea noastră. Miza e atât de mare încât cei care nu corespund ies în lateral. Suntem la a 15-a generație de stagiari pe care îi creștem. Îi identificăm dreveme și ei trec printr-un internship intens și de lungă durată. Este o stare pe care o verificăm permanent. Permeabilitatea cea mai mare o regăsim la vârsta începuturilor”.
Codrin Scutaru – CEO Public Affairs Solutions
Această încredere în generația Z vine din faptul că am trăit și eu acea perioadă și-mi amintesc că eram responsabil, pasionat și creativ. Cred că la 20 și ceva de ani ești suficient de matur cât să-ți formezi o familie, adică clar vorbim despre faptul că ești și știi să fii responsabil. Deci, cred cu tărie că la o astfel de vârstă poți fi profesionist într-un domeniu, poți fi chiar și consultant. Am făcut o listă de cinci calități care credem noi că ajută la formarea unui lider de succes. Acestea sunt: viziunea, carisma, a fi responsabil, a fi în serviciul celorlalți, relaționarea și caracterul. Caracterul reprezintă o calitate foarte importantă, pentru că sunt mulți clienți care-și doresc de multe ori să li se valideze o strategie. Și ca să validezi sau nu o strategie ai nevoie de caracter.
Maria Metz – CEO NTT DATA România
Motivațiile mele au fost multiple, în primul rând faptul că în spatele oricărui stil de conducere și oricărui rol avem niște oameni, iar acest model de leadership la care am recurs presupune ca acești oameni să aibă niște valori intrinseci de înaltă calitate. Fac o diferență între a-mi cunoaște locul în organizație, poziția ierarhică și rolul pe care îl am. Faptul de a ocupa un rol de CEO nu înseamnă că ești specialist pe toate domeniile de activitate din cadrul companiei și cu o abordare sănătoasă poți cunoaște toți membrii echipei, astfel încât aceștia să poată performa la adevărata lor valoare. Trebuie să ne întrebăm regulat care sunt motivațiile din spatele acțiunilor noastre. De multe ori ne propunem niște obiective care datorită ritmului în care trăim astăzi se schimbă mult mai repede. Cred că una dintre cele mai bune practici este să revenim constant sau mult mai des la această întrebare simplă legată de motivația din spate. Există o mulțime de date la care avem acces, deciziile noastre pot fi fundamentate mult mai bine în realități statistice, iar partea orietentată spre oameni, spre un management mai soft poate fi echilibrată mai ușor cu ajutorul datelor.
Cred că autenticitatea înseamnă… cum aș putea să îi inspir sau să îi ajut pe colegii mei să devină autentici. Nu știu cum aș putea exprima concret ce vreau exact să spun, dar eu am ajuns la concluzia, în ceea ce mă privește pe mine, că o foarte mare parte din timp am trăit și am acționat pe baza a ceea ce am fost crescută și ce mi s-a spus că ar trebui să devin când am să fiu mare. La un moment dat, ajungem ceva, ne creăm o imagine de sine. Până la urmă e vorba de niște discuții, putem să cerem ajutor din afară să înțelegem cât de mare este discrepanța în ceea ce ne privește și cum am putea să o atenuăm. Mi-am găsit sursa de energie crescându-mi capacitatea de introspecție și făcând o recapitulare, mă uit în spate și analizez acțiunile mele, deciziile, discernământul meu și sunt sigură că o să găsesc soluții.
Corneliu Bodea, CEO Adrem & Președinte al Centrului Român al Energiei
“Domeniul energetic este extrem de conservator și închis, cu un mod de autoapărare bine construit.
Încrederea dintre lideri și oameni pe mine m-a ajutat tip de 30 de ani de activitate. 1.600 de oameni lucrează în toate companiile din grup, iar încrederea ne-a ajutat să trecem prin toate etapele, prin anii de profit dar și prin cei de la limita insolvenței.
Am trecut din perioade bune și prin altele dificile și astăzi suntem lideri în domeniul personalului, iar anul acesta avem și o bună profitabilitate.
Lucrez în domeniul energiei de 30 de ani și îmi place. Am șansa de a lucra într-un domeniu care contribuie la calitatea vieții fiecărui locuitor.
Am un plan de a mă retrage și doresc să las loc altor oameni. Cred că există un moment în care este nevoie să lași spațiul altora, și cred că pentru fiecare vine un astfel de moment când se apropie de sfârșitul carierei.
Liderii își iau încrederea din iubirea pentru ceea ce fac și pentru oamenii pentru care fac ceea ce fac. Iubirea este cel mai mare rezervor de putere.
Aveam aroganța să mă confund cu compania și din iubire am avut puterea să mă desprind de companie.
Noi avem nevoie să ne mutăm din locul în care suntem astăzi, într-un alt loc în care să punem pe primul loc profitul sustenabil. Iar pentru a face asta avem nevoie de lideri autentici. Și câți lideri autentici cunoașteți astăzi?”
THE RISE OF INNOVATION & DIGITALIZATION: OPPORTUNITIES AND RISKS FOR BUSINESS AND SOCIETY

Raluca Rotaru – Managing Director Chapter 4 România
„Pe noi digitalizarea ne-a ajutat să economisim timp. În industria noastră, cel mai important aspect dintre toate este relația cu clientul, de aceea orice optimizare a modului nostru de lucru se raportează la beneficiul pe care îl putem transmite clientului, valoarea pe care o adăugăm în ce facem pentru a ne atinge obiectivele împreună. În cei 20 de ani de meserie tehnologia a evoluat, iar industria de PR i-a fost martor și integrator. Azi discutăm despre cum putem integra în activitatea noastră inteligența artificială, iar Chatgpt a fost o mare revoluție. Industria de relații publice nu e neapărat un early adopter, motivul este că avem nevoie să ne raportăm tot ecosistemul în care lucrăm la noile tehnologii: de la client, până la oamenii echipelor noastre, multigeneraționale. În mod particular, ne ajută să economisim timp, pentru că noi asta vindem clienților noștri. Cu ajutorul tehnologiei, reușim să dăm mai multă valoare, noi, ca inteligențe creatoare, și să găsim moduri pentru a exprima mesajele.”
Ligia Ardelean – Country Manager Atos România
Vorbim ”digitaleză” și, din fericire, și interlocutorii noștri vorbesc asta, entru că în puține cazuri vorbim cu end-user-ul final. Datorită domeniului în care operăm, asta este normalitatea. Dacă este mai digitalizată lumea noastră față de acum zece ani, răspunsul este DA. Suntem într-un punct de cotitură, fie adopți, fie pierzi. E un punct de cotitură spectaculos, vorbesc de sales, de marketing.
Cel mai bun cuvânt este cel de partener, dacă ne raportăm la inteligență artificială. Fie o adopți, fie pierzi, deci este un partener, înseamnă că trebuie să îl judeci cu ochi logic, dar să exploatezi toate variantele pentru ca acesta să te ajute să atingi maximum. Partea de tehnologie are multe avantaje, așteptăm să vină ziua de mâine să ne aducă ceva nou. Noi avem un portofoliu de 300 de clienți, trebuie să adopți tehnolgia dacă vrei să rămâi în joc. Partea de automatizare este cel mai important avantaj, pentru că poți scăpa de task-urile repetitive, apoi îți oferă posibilitatea să te orientezi către alte skill-uri, avem de anticipat ceea ce trebuie să facem pentru a rămâne relevanți.
Monalisa Ungureanu – CEO Agrii România
Este o aparență ideea că în agricultură nu putem vorbi despre digitalizare. Realitatea în agricultură este altfel în ceea ce privește acest capitol. Digitalizarea reprezintă un instrument extrem de benefic în activitățile fermierilor. De exemplu, există, și noi avem astfel de produse, prin care fermierii văd în timp real starea culturilor lor. Astfel, fermierii își pot îmbunătăți zonele cu deficiențe și le pot regla din mers pentru a nu-și pierde din calitatea culturii. Digitalizarea în agricultură înseamnă atât informații la nivelul dezvoltării și evoluției propriei culturi, dar vine și cu soluții, respectiv produse care vin în ajutorul fermierului pentru a-și redresa cultura în anumite zone în care se observă diverse probleme. A-i învăța pe cei care au avut succes în decursul anilor, este un deziderat, dar nu este tocmai ușor de pus în practică, pentru că mulți fermieri percep această practică cumva ca pe un discurs arogant. Deși nu este cazul, scopul fiecăruia dintre noi este unul: ne dorim și este esențial să evoluăm împreună.
Costin Dămășaru, founder & CEO Veruvis
Viitorul nu este al inteligenței artificiale, ci e al creierului uman optimizat care a evoluat sute de mii de ani și pe care noi, acum, datorită tehnologiei, îl putem înțelege și îl putem face să ne asculte. Ne aflăm în perioada de aur a înțelegerii creierului uman și a dezvoltării de proceduri de a-l augmenta. Din punctul meu de vedere, conceptul de AI se poate numi mai bine inteligență non-umană, care declanșează anumite procese în creier și ne face să ne punem întrebări. Suntem fani ai AI, dar mergem în direcția opusă, a augmentării proceselor neuronale. E fascinant ce se întâmplă.
Am ajuns la niște performanțe prin care putem ajunge la protoself, care mai pe românește înseamnă ce aș fi putut ajunge dacă nu mi s-ar fi întâmplat toate mizeriile care mi s-au întâmplat.
Noi ca oameni suntem foarte creativi dar nu ne naștem tabula rasa, creierul nostru la naștere nu e o tablă goală. Am depășit momentul în care ne putem optimiza creierul. Zilele trecute am creat primul sistem de catalizare a sistemelor neuroplastice care permite accesarea rețelelor neuronale încă din burta mamei. Săptămâna viitoare mai lansăm o inovație iar la anul vom ieși cu alte test pe zona asta cu chestii de domeniul SF. Acum trei luni am primit o ofertă să vindem businessul în SUA. La anul începem internaționalizarea acestora procese în SUA și Middle East.
Laur Neagu, CEO Te Fac Programator
Față de acum 5 ani lucrăm mai digital și pregătim tinerii să opereze acest mod de lucru.
Cred că reticența profesorilor față de digitalizare în școli va scădea și procesele de digitalizare vor face parte din viața noastră de zi cu zi.
Autoeducația va fi foarte importanță în viitor.
Corporațiile care creează AI folosesc datele pe care noi le dăm prin căutările pe care le facem. Este o opacitate foarte mare în legătură cu datele pe care le antrenează și scopul în care le antrenează.
CONQUERING YOUR EVEREST

Aurelia Luca – Executive Vice President Operations Hungary & Romania for Skanska’s Commercial Development Business Unit
“Impactul unui eșec e mare, indiferent în ce zonă activezi, dar vine și cu foarte multe lecții. În ce privește creșterea în domeniul real estate, sunt mulți factori implicați: trebuie să fii în pas cu ceea ce se întâmplă în lume, să fii relevant, să-ți evaluezi riscurile, să fii constant conectat la ceea ce se întâmplă în organizație, dar ajută mult și echipa și ceea ce se întâmplă în interiorul companiei. Aici intervine și zona de leadership și management, iar din punctul meu de vedere nu există un șablon pe care să-l aplici echipei. Se formează un nucleu care poate genera idei și de acolo putem construi această creștere organică, pentru că nu se întâmpla nimic peste noapte: este munca unei echipe și a unui manager.
Trebuie să rămâi conectat la orice moment cu echipa și cu clienții, există un nivel de implicare care deseori își poate spune cuvântul asupra unui manager, pentru că îți ia foarte mult timp, dar, dacă nu o faci, te îndepărtezi mult de echipă și de realitatea clienților tăi. (…)
Dacă ai proiect care n-a performat: creșterea poate fi legată de produsul existent în portofoliu, dar te poți uita și la un produs nou. Dacă e un produs existent, trebuie să te întrebi ce poți face ca să-l menții atractiv. Aici intervine inovația, să lași acel trial error. Privind spre produsele noi, există un proces care precede momentul lansării produsului, care poate lua de la luni la ani. Procesul în sine depinde de fiecare, dar la noi se face un task force în care sunt toate funcțiunile implicate, care investighează toate aspectele, iar la final se ia o decizie.”
Ana Maria Doxan – Business Executive Officer Nespresso România
Inovația stă la baza oricărui business, și în special la Nespresso. Noi avem și mizăm pe un set de valori pe care l-am însușit la nivel strategic. Este important ca fiecare business să aibă așa ceva, pentru că setul de valori va deveni amprenta brandului tău. La Nespresso, printre cele mai importante set-up-uri din această listă sunt, de departe, capacitatea de a comunica și de a lua decizii în echipă. În jurul acestui principiu, reușim să ne păstrăm planul de dezvoltare și evoluție.
Este foarte important rolul tuturor coordonatorilor din organizație. Când lucrurile se întâmplă foarte repede, sunt foarte multe șanse să se facă greșeli, iar un coordonator are rolul și poate ghida echipa să-și mențină drumul. Iar, aici vorbim despre încredere. O încredere în echipă și în coordonator conduce către cele mai bune decizii, chiar și în momente foarte incerte și dificile.
Un alt mod de creștere este această modalitate de a inova. Este important să apari pe piață cu noi produse, noi servicii în care consumatorii tăi să se regăsească.
Cristiana Deca – Cofondator & CEO Decalex
Ritmul de creștere ți-l dă momentul în care este piața, iar asta am resimțit-o pe perioada pandemiei. Pandemia ne-a pus în fața unei realități, să schimbăm ceva în modelul de business și ne-a arătat că oricât de mult ne-am dori să avem siguranța unui plan, trebuie să ne păstrăm deschiși la minte și să acceptăm că se poate întâmpla ceva care schimbă complet planul. În antreprenoriat trebuie să fii adaptabil ca să poți rămâne pe piață.
Cred că avem o înțelegere greșită cu privire la scalabilitate. Este un concept preluat din zona de tech, dar prost înțeles. Scalabilitatea în tech este diferită datorită modelului de business diferit, iar aceasta trebuie adaptată foarte mult la industria în care ești, la perioada în care te afli, la ce îți dorești. Presiunea de a scala duce la faliment. De aceea eșuează multe start-up-uri, deoarece nu au avut un obiectiv clar. Poate fi o armă cu două tăișuri, pentru un business matur poate fi bună, dar pentru un start-up poate duce la faliment.
Veronica Savanciuc, Președinte Lowe Group România
“În business este precum tema panelului nostru de astăzi – Conquering Your Everest.
Împlinim anul acesta 30 de ani, la fel ca multe alte businessuri din România și un mic secret este faptul că ne-am întins în afaceri atât cât ne era plapuma. Am privit strategic mișcările pe care le-am făcut și cu modestie.
Suntem într-o continuă schimbare, atât în business cât și în plan personal și pentru a crește sustenabil trebuie să ne păstrăm valorile.
Cea mai importantă valoare sunt oamenii, care gândesc cum să facă campanii relevante pentru clienții noștri și pentru consumatori. Cultura organizațională nu s-a schimbat prea mult de la început. Am avut up & down și am trecut prin toate împreună păstrând relația cu echipa și cu clienții.
Succesul este atunci când echipa rămâne alături de tine și face cu drag lucrurile pe care le avem de făcut. Avem o relație deosebit de strânsă cu oamenii care ne aduc succesul.
Este o tentație imensă să vezi ce multe poți lansa. Ultima companie lansată oferă consultanță de busines pentru clienții noștri. Dar acum a fost momentul, nu acum 5 ani.
Am început antreprenoriatul în anii ’90, când totul era o urcare pe munte. Dar adevăratul Everest l-am urcat anul acesta, când fiul meu, după ce a lucrat pentru diverse companii, s-a întors acasă și a acceptat să preia poziția de CEO.”