FacebookTwitterLinkedIn

Forbes România i-a invitat pe cei mai importanți lideri din mediul de afaceri local să vorbească despre lecțiile învățate/trăite în anul 2023 și despre provocările anului 2024 în proiectul editorial #lecțiipentru2024.

Cătălin Vicol, Director General Biofarm

Forbes: Care este cuvântul ce caracterizează cel mai bine anul 2023? Argumentați!

Cătălin Vicol: În opinia mea, cuvântul care caracterizează cel mai bine anul 2023 este „responsabilitate”.

Anul 2023 a fost un an marcat de provocări semnificative, atât la nivel economic, cât și la nivel social și politic. În acest context, companiile au fost nevoite să-și demonstreze responsabilitatea față de toate categoriile de stakeholders.

În cazul Biofarm, responsabilitatea este o valoare fundamentală. Acționăm în mod responsabil față de toate părțile interesate, indiferent de provocările pe care contextul de piață le generează.

Avem o politică strictă de etică și conformitate, care este aplicată în toate activitățile noastre. Suntem un angajator responsabil, care oferă angajaților săi condiții de muncă echitabile și un mediu de lucru sigur și sănătos și avem o strategie de sustenabilitate, care se concentrează pe reducerea impactului asupra mediului.

Forbes: Care au fost motivele dvs. de îngrijorare pentru afacerea pe care o conduceți în anul 2023? Care sunt rezultatele activității companiei/grupului, comparativ cu estimările de la început anului?

Cătălin Vicol: Principalele motive sunt: incertitudinea economică, creșterea costurilor și competiția.

În ciuda acestor provocări, am  înregistrat rezultate bune în primele nouă luni ale anului 2023. Cifra de afaceri a companiei a crescut cu 10%, iar profitul net a crescut cu 6%, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.

Suntem încrezători că vom putea continua să creștem și să ne dezvoltăm în anii următori, deoarece avem un portofoliu diversificat de produse, care ne permite să ne adaptăm la schimbările din piață. De asemenea, investim continuu în inovație pentru a dezvolta produse și servicii noi și îmbunătățite.

În viitorul apropiat, ne vom concentra pe dezvoltarea de noi produse, pe extinderea prezenței noastre pe piețele internaționale și pe consolidarea poziției noastre de lider pe piața românească.

Forbes; Cum au influențat crizele suprapuse și noua situație geopolitică (continuarea războiului din Ucraina și izbucnirea conflictului din Israel) activitatea companiei dvs.?

Cătălin Vicol: Războiul din Ucraina a dus la o creștere a prețurilor la energie și la materii prime, ceea ce a avut un impact negativ asupra costurilor noastre de producție și distribuție. Conflictul din Israel nu a făcut decât să crească gradul de incertitudine în regiune.

Pentru a diminua impactul aspura companiei am luat, din timp, mai multe măsuri de eficientizare a producției și distribuției, pentru a reduce costurile și am încheiat contracte pe termen lung cu furnizorii noștri de energie și materii prime, pentru a ne proteja de creșterile de prețuri. De asemenea, am lansat noi produse pentru a răspunde nevoilor pacienților în contextul actual.

Forbes: Care sunt puncte tari și punctele slabe ale mediului de afaceri din România în contextul social și economic actual?

Cătălin Vicol: Mediul de afaceri din România a demonstrat o rezistență remarcabilă în fața provocărilor din ultimii ani. Acest lucru se datorează, în parte, faptului că majoritatea companiilor românești sunt flexibile, ceea ce le permite să se adapteze rapid la schimbări. Un alt punct forte este poziția geografică avantajoasă. România se află în centrul Europei, ceea ce oferă un acces bun la piețele din Europa și din restul lumii.

La punctele slabe aș enumera infrastuctura slabă, birocrația excesivă, dar și diferențele între regiuni în ceea ce privește dezvoltarea economică, cu unele zone mai dezavantajate care au nevoie de sprijin suplimentar.

Nu în ultimul rând, se observă o discrepanță între pregătirea oferită de sistemul de educație și cerințele pieței muncii, ceea ce necesită investiții în pregătirea forței de muncă.

Forbes: Acum, înaintea unui an electoral complex, ce așteptări aveți de la autoritățile române?

Cătălin Vicol: Ne așteptăm ca autoritățile să elaboreze un plan de dezvoltare pe termen lung pentru România, care să vizeze creșterea economică, dezvoltarea socială și îmbunătățirea calității vieții. În plus, este nevoie de stabilitate economică și fiscală pentru a permite mediului de afaceri să-și planifice investițiile și să-și desfășoare operațiunile într-un mediu previzibil.

La fel de important este ca autoritățile să promoveze o reglementare eficientă și transparentă, eliminând birocrația inutilă și să continue să investească în sistemul de educație dezvoltând forța de muncă calificată necesară pentru a susține creșterea economică.

Forbes: Care sunt principalele trei puncte ale strategiei dumneavoastră de business pentru anul viitor?

Cătălin Vicol: Anul viitor ne vom concentra pe creșterea eficienței în toate domeniile de activitate, pentru a reduce costurile și a fi mai competitivi, pe creșterea capacității de inovare și extinderea în Africa, Asia de SE și Europa, ceea ce vor conduce, implicit, la evoluția pozitivă a cifrei de afaceri an de an și la creșterea oportunităților de expansiune ulterioară.  

De asemenea, vom continua să investim în dezvoltarea de noi produse pentru a satisface nevoile în schimbare ale clienților. Vom investi în tehnologie pentru a automatiza procesele și pentru a îmbunătăți eficiența.

Credem că aceste măsuri ne vor ajuta să ne atingem obiectivele strategice și să continuăm să fim un lider în industria farmaceutică din România.

Forbes: Care considerați că vor fi cele mai mari provocări la nivel mondial, dar și pentru industria/domeniul în care activați, în anul 2024?

Cătălin Vicol: Cele mai mari provocări la nivel mondial în 2024 vor fi legate de evoluția conflictelor din Ucraina și Israel, dar dacă ne uităm la rapoartele internaționale vedem motive de îngrijorare legate de criza pieței imobiliare din China, volatilitatea prețurilor la materiile prime, fragmentarea geopolitică și reintensificarea inflației.

Pentru industria farmaceutică cele mai mari provocări sunt legate de incertitudinile politice și economice, creșterea costurilor la energie, materii prime și forță de muncă, dar văd o problemă și inegalitatea economică și socială care va duce la creșterea sărăciei și a insecurității.

De asemenea, vom fi puși în fața provocărilor legate de reglementările tot mai stricte și cerințele de conformitate, ceea ce necesită investiții suplimentare.

(17 noiembrie 2023)