
Indicele ROBOR a crescut mult peste rata de politică monetară a Băncii Naționale a României (BNR) în ultimele luni, iar condiţiile de lichiditate probabil au ”convins băncile să sară calul”, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu într-o conferință de presă.
”Eu personal trebuie să recunosc, condiţiile de lichiditate probabil au convins băncile să sară calul, să iasă dintr-o anumită limită. Am înăsprit condiţiile de lichiditate pe un motiv foarte clar: să obligăm băncile să împingă în sus mult mai rapid ratele de dobândă la depozite, pentru că şi acolo e vorba tot de români, şi aceştia chiar pierd”, a spus Isărescu.
El a adăugat că BNR a înăsprit condiţiile de lichiditate pentru a determina băncile să majoreze mai repede ratele de dobânzilor la depozite, pentru că menținerea dobânzilor negative, dublate de inflație, cauzează pierderi deponenților.
”Sigur, în afară de condiţiile de lichiditate, băncile s-au uitat şi la atmosfera generală din lume, la tensiunile geo-politice legate de foamete şi alte dezechilibre majore şi au suprareacţionat. Eu nu le iau apărarea, ci dimpotrivă, le transmit un mesaj personal: să se uite cu mai multă atenţie şi la mesajele băncii naţionale. Şi atunci, probabil că ROBORUL la trei luni, cel care este cel mai sensibil, se va apropia de rata de politică monetară”, a adăugat Isărescu.