FacebookTwitterLinkedIn

România are cel mai ridicat cost fiscal pentru angajat (40,85% ) din 26 de țări europene, mai mare decât cota efectivă de impozitare din alte țări din Europa Centrală și de Est: 17,86% (Slovacia), 22,40% (Bulgaria), 29,29% (Polonia) și 33,5% (Ungaria), potrivit unui studiu realizat de KPMG.

Din cele 21 de țări incluse in studiu care au un salariu minim stabilit la nivel național, România se situează pe locul 19 cu un salariu minim de 439 euro, urmată doar de Letonia (430 euro) și Bulgaria (286 euro). Începând cu acest an, România are un salariu minim diferit pentru industria construcțiilor (633 euro), semnificativ mai mare decât cel standard. În acest context, România se situează în sectorul construcțiilor pe locul 16 din cele 26 de țări care au furnizat informații referitoare la salariul minim brut aplicabil în acest domeniu.

________________________________________________________________________

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din sistemul local, a încheiat primul trimestru al anului cu un profit net de 436 de milioane de lei, în creștere cu peste 19% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

La sfârșitul lunii martie, activele Băncii Transilvania au ajuns la 75,9 miliarde lei, iar creditele au crescut până la 37,04 miliarde lei. Depozitele clienţilor au ajuns la 62,7 miliarde lei, din care 43,45 miliarde lei sunt depozite ale clienţilor persoane fizice, iar 19,24 miliarde lei, depozite ale persoanelor juridice.

Profitul net al Băncii Transilvania este de 436,07 milioane lei, ca rezultat al eficientizării şi consolidării businessului, transmite instituția de credit. În ceea ce priveşte eficienţa operaţională, aceasta se păstrează la nivel confortabil în Banca Transilvania, aceasta fiind de 47%, calculat cu un impact anualizat al contribuției la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie.

________________________________________________________________________

Fondul de investiţii Early Game Ventures (EGV) lansează un program de accelerare dedicat startup-urilor din tehnologie.

În fiecare an, fondul îşi propune sǎ selecteze 5 sau 6 start-up-uri româneşti din domeniul tehnologic, pe care să le accelereze în cadrul unui program coordonat de partenerii Early Game Ventures. În fiecare din aceste startup-uri, fondul va investi pânǎ la 200.000 de euro pentru 7%-10% din acţiuni. Selectarea startup-urilor va fi făcută pe tot parcursul anului.

________________________________________________________________________

Banca Naţională a României a anunţat că indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la creditele în lei, este 2,36%.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), publicat pe data de 2 mai, se va calcula ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacțiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic). Acești indici se publică pe website-ul BNR.

________________________________________________________________________

Michal Szczurek, actual CEO al ING Bank România, a fost numit numit director de Retail al ING Asia, acesta urmând să ocupe noua funcție începând cu data de 1 iulie 2019, potrivit băncii.

Acesta a ocupat timp de 7 ani funcția de CEO al ING Bank România, la finalul cărora ING a reușit să ajungă a șasea bancă din sistemul local.

________________________________________________________________________

Banca Transilvania şi BRD şi-au ajustat ofertele de creditare ipotecară standard după introducerea noului indice IRCC prin majorarea marjei fixe, relatează ZF. Astfel, Banca Transilvania a adăugat 0,25 puncte procentuale, ducând marja fixă la 4% pentru creditele ipotecare standard pentru persoanele care nu încaseze venitul la BT. Marja de 4% se adaugă indicelui IRCC calculat la 2,36% şi valabil până la finalul lunii iunie 2019. Rata anuală a dobânzii ajunge astfel în prezent la 6,36%.

________________________________________________________________________

Asirom VIG, al cincilea asigurător local după cota de piață, a încheiat anul precedent cu o pierdere de 192,25 milioane de lei, de la un profit net de 7,6 milioane de lei în 2017, cu toate că bugetul companiei aprobat de acționari în aprilie 2018 prevedea un rezultat pozitiv de 24,1 milioane de lei. De asemenea, subscrierile companiei au scăzut anul trecut cu 10,3%, la 867,1 milioane de lei, cifra fiind cu mult sub nivelul bugetat de 1,094 miliarde de lei din asigurări generale și de viață, scrie Profit.ro.

________________________________________________________________________

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în creştere la 3,2% proiecţia de inflaţie pentru sfârşitul acestui an, iar estimările referitoare la cursul de schimb mediu au fost, de asemenea, modificate în creştere la 4,74 lei/euro, potrivit Prognozei de primăvară 2019 – 2022, relatează Agerpres.

________________________________________________________________________

UniCredit Bank și Mastercard lansează Mastercard Young introduc primul card pe piață care se adresează categoriei de vârstă de până la 18 ani.

Produsul este atașat ofertei de cont curent GeniusCont Junior și oferă beneficii importante financiare și non-financare pentru clienții minori și reprezentanții legali ai acestora. Astfel, acesta este în primul rând un instrument util pentru educația financiară a copiilor, care au ocazia de a utiliza pe cont propriu și în condiții de siguranță metode digitale de plată și de gestionare a fondurilor personale. Acestora li se adaugă avantaje legate de costurile de furnizare, plata contactless, accesul la serviciile de Mobile și Online B@nking (n. red.:Instrumente de plată cu acces la distanță care se bazează pe soluții informatice de tip Mobile/Online B@nking ), și protocoalele de siguranță pentru retragerile de numerar.