FacebookTwitterLinkedIn

Reprezentanții băncii susțin că anul 2018 a însemnat continuarea creșterii organice, fiind făcute investiții masive în experiența digitală a clienților.

“Banca Transilvania a continuat să fie cel mai activ jucător din sectorul bancar, susținând economia României cu capitalul și datorită competențelor acumulate în cei 25 de ani de existență, aici, în țara noastră. În decursul acestor ani am crescut baza de capital a băncii capitalizând profitul anual, venind cu majorari de capital cu bani de la acționari, luând împrumuturi subordonate așa încât să ținem mereu un ritm alert al creditării tuturor categoriilor de clienți – de la IMM-uri, start-up-uri, la populație. Fiind cel mai mare grup financiar din Romania, suntem conștienți de responsabilitatea pe care o avem față de economia românească, față de cei peste 3 milioane de clienți, dintre care 700.000 sunt clienți creditați, față de cei peste 31.000 de acționari români persoane fizice, investitori pe BVB și față de cei peste 7 milioane de acționari indirecți prin Pilonul II de pensii”, afirmă Horia Ciorcilă, Președintele Consiliului de Administrație BT.

Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns la finele anului trecut la 77,9 miliarde lei, iar creditele acordate au crescut până la 38 miliarde lei, BT fiind și cel mai mare grup bancar din țară. Profitul net consolidat al Grupului BT este de 1,25 miliarde de lei, rezultat care include și cheltuielile de integrare a Bancpost.  Profitul operațional al băncii a crescut la 1,8 miliarde de lei, iar depozitele clienților au ajuns la 65,16 miliarde de lei, din care 43,34 miliarde de lei sunt depozite ale clienților persoane fizice, iar 21,82 miliarde de lei, depozite ale persoanelor juridice.

Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 4,97% la 31 decembrie 2018, în timp ce gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 94%.

În luna ianuarie, Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru finanțări pe termen lung al Băncii Transilvania (IDR) la ‘BB+’, cu perspectivă stabilă, respectiv nivelul ratingului de viabilitate la nivelul ‘bb+’.

Pe lângă fuziunea dintre Banca Transilvania şi Bancpost, în 2018 a avut loc fuziunea dintre BT Leasing şi ERB Leasing, companie achizitionată de la Eurobank Group odată cu Bancpost şi ERB Retail Services. BT Direct şi ERB Retail Services, instituţii nebancare destinate acordării creditelor de consum, vor fuziona în prima parte a anului 2019, precizează reprezentanții băncii din Cluj.

În privința taxei pe activele bancare în funcţie de indicele ROBOR, măsură prevăzută în OUG 114/2018, Banca Transilvania reiterează ideea conform căreia capitalul şi competenţele băncilor au fost construite în timp şi se pot pierde repede în lipsa investiţiilor, iar România are nevoie de un sistem bancar puternic şi de ritmuri superioare de creştere a creditării pentru a micşora decalajele faţă de ţările vestice. De asemenea, BT atrage atenția că diminuarea profitului disponibil pentru capitalizare va încetini dezvoltarea sistemui bancar românesc și va afecta creșterea economică.

De altfel, la jumătatea lunii februaria a anului curent, Banca Transilvania a celebrat 25 de ani de activitate.

Citește și povestea lui Horia Ciorcilă, omul care a transformat Banca Transilvania în cel mai mare grup bancar de pe piața locală