FacebookTwitterLinkedIn

Horia Ciorcilă, 55 de ani

Avere: 600 de milioane de lei

Cluj-Napoca

Banking, real-estate

După ce anii de criză păreau să aducă agonia pentru Horia Ciorcilă, unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, care căuta cu disperare soluţii pentru a evita o criză de cash în urma celui mai mare cataclism financiar al ultimului secol, jumătatea anului 2018 l-a găsit pe omul de afaceri la polul opus al emoţiilor.

În urma achiziţiei Bancpost, Banca Transilvania a ajuns cel mai mare grup bancar din România, depășind pentru prima oară ocupanta „tradiţională“ a acestui loc, BCR. Anii de după criză au adus evoluţii complet diferite pentru cele două bănci. Dacă BCR a avut o evoluţie modestă cu urcușuri și coborâșuri, Banca Transilvania, aflată la finele anului 2008 pe locul șapte în topul celor mai mari bănci după active, a crescut permanent. Astfel, de la circa 17 miliarde de lei în 2008, Banca Transilvania a fost cel mai dinamic jucător din top zece și a ajuns, la nivelul grupului, la active de peste 75 de miliarde de lei, după primul semestru al acestui an.

15 septembrie 2008 este o dată cu o semnificaţie aparte pentru Banca Transilvania. De această zi se leagă falimentul istoricei bănci americane Lehman Brothers, eveniment ce a declanșat un efect de domino pe piaţa financiară globală. Unda de șoc a colapsului Lehman Brothers nu a ocolit România, iar efectele acestui eveniment au fost puternic resimţite și de Banca Transilvania, care în acea perioadă era o bancă de pluton. Aceasta putea să ajungă la un pas de faliment, dacă nu ar fi primit un împrumut în valoare de 100 milioane de lei de la Banca Naţională a României, însă strategia de redresare s-a dovedit a fi de succes pentru actualul lider de pe piaţa bancară locală.

Horia Ciorcilă a explicat că perioada 2008-2009 a fost cea mai grea din cariera și chiar din viaţa lui, din moment ce toate afacerile din România au fost nevoite să înfrunte unul dintre cele mai dure momente din ultimii 70-80 de ani. Pentru a supravieţui acestui moment dificil, singura soluţie a Băncii Transilvania a fost să mizeze pe redresarea României, transformând un moment dificil într-o oportunitate de dezvoltare.

„Criza din 2008 a fost enormă. Nu eram pregătiţi. Nimeni din ţară nu era pregătit, nici măcar afară. Nu am văzut criza venind. La bancă, în 2008 am avut cel mai bun an posibil după care din 2009 au urmat anii pe care îi știţi. Abia atunci am început să vedem realitatea. Acesta a fost momentul adevărului. Și observi că fals era, în mare parte, ceea ce a fost până atunci. A apărut o nouă realitate. (…) Știam că nu putem face altceva decât să ne împrietenim cu clienţii noștri și să le spunem că trebuie să trecem prin asta împreună. Noi avem o singură ţară. Am văzut la polonezi în 2001, unde băncile străine s-au retras imediat pe fondul unei crize telecom. Au zis „gata, joaca s-a terminat, ne retragem și venim înapoi când va fi frumos”. Și am fost convins că e clar că asta se va întâmpla și la noi. Nu aveam ce să facem decât să umplem golul și să fim noi alături. Pariul era inevitabil. Trebuia să pariem pe România că își va reveni. Am avut 5 ani extrem de complicaţi. A fost o experienţă de viaţă colosală“, a precizat fondatorul Băncii Transilvania.

La un deceniu distanţă de la acest moment de cumpănă, Banca Transilvania a devenit liderul pieţei bancare din România. La evoluţia remarcabilă a Băncii Transilvania a contribuit atât dezvoltarea organică a grupului, cât și achiziţiile efectuate de-a lungul timpului, de la un portofoliu de credite de la Bank of Cyprus, până la jucători de top precum Volksbank (valoarea totală a acestei tranzacţii se ridică la 711 milioane de euro) sau Bancpost. De altfel, urcarea pe primul loc în piaţa bancară locală a grupului Banca Transilvania a fost posibilă tocmai în urma achiziţiei Bancpost, ale cărei rezultate financiare sunt incluse în raportările aferente acestui prim semestru din 2018. Grupul Eurobank a semnat vânzarea Bancpost spre finalul anului trecut, în luna noiembrie. Aprobările necesare au venit în luna martie a acestui an, urmând ca operaţiunile Bancpost să fie integrate în cadrul Banca Transilvania până în primul trimestru al anului viitor. Pe lângă rezultatele Bancpost, în situaţiile financiare ale grupului Banca Transilvania sunt incluse şi rezultatele diviziilor de leasing şi credite de consum ale Eurobank, precum şi cele ale băncii pe care Banca Transilvania o deţine în Republica Moldova, Victoriabank.

Ciorcilă mai este cunoscut pentru faptul că a înfiinţat Astral Telecom, preluată ulterior de UPC, dar și pentru că a pus bazele companiei producătoare de mezeluri Maestro, achiziţionată de Caroli. În prezent, Horia Ciorcilă este implicat și în câteva proiecte de real estate, precum spitalul Regina Maria (primul spital privat integrat din Cluj-Napoca ce va fi inaugurat anul acesta, în urma unui parteneriat de 15 milioane de euro între Horia Ciorcilă și reţeaua de sănătate Regina Maria), dar derulează și proiecte în zona de office-rezidenţial.

De asemenea, cel care a pus piatra de temelie a Băncii Transilvania crede că, în viaţă, sunt oportunităţi care trebuie ratate, precizând că un antreprenor are ca principală caracteristică o apetenţă deosebită pentru curiozitate și risc.