Cautare
, Forbes Staff

Servicii financiare |
|

#ForbesMoney: Weekly Briefing, 3 aprilie

BRD-SocGen a fost în 2018 lider în topul celor mai mari profituri de pe piaţa bancară din România cu 1,54 mld. lei, fiind ur­mată de Banca Transil­va­nia, care s-a plasat pe locul doi cu 1,22 mld. lei, iar pe locul trei a venit BCR cu 1,2 mld. lei.

Profitul cumulat al celor mai mari trei bănci locale după ac­ti­ve, care sunt şi cele mai profitabile, s-a apropiat de 4 mld. lei anul trecut şi a re­pre­zentat aproape 60% din profitul pe întreg sistemul bancar, care a ajuns la un nivel record de circa 7 mld. lei, relatează ZF.

________________________________________________________________________

Începând cu 2 mai, creditele în lei cu dobândă variabilă vor avea un nou indice calculat în funcție de tranzacțiile bancare.

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, se așteaptă acum să nu mai existe discuții despre manipularea indicelui ROBOR:

„Referitor la indicele ROBOR stabilit pentru creditele cu dobanda variabila acordate in lei, potrivit OUG 50 si 52, prin noua forma a ordonantei, cu amendamentele de azi, nu mai exista discutii despre manipularea ROBOR. Ratele la creditele cu dobanda variabila nu mai au ca referinta ROBOR, care era calculat la cotatii, ci un indice care e calculat in functie de tranzactiile bancare efective. Proiectul prevede inlocuirea indicelui ROBOR din formula de calcul a dobanzilor din contractele de credit in lei, cu rata variabila de dobanda, cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare. Indicatorul propus are in vedere rata de dobanda calculata, ca medie ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara si care se publica pentru fiecare zi lucratoare pe site-ul BNR”, a spus Eugen Teodorovici.

________________________________________________________________________

Românii pot subscrie de marţi, 2 aprilie, pentru patru noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice (MFP), relatează Agerpres.

Titlurile au scadenţe la 1, 2, 3 şi 5 ani şi dobânzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% şi, respectiv, 5%.

________________________________________________________________________

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, crede că, în ciuda modificărilor făcute, noua taxa pe activele băncilor rămâne una croită greşit.

„Spun că este o formă îmbunătăţită. Dacă o haină este croită greşit, cu greu mai poţi să o faci să cadă bine, rămâne cu unele probleme”, a afirmat Mugur Isărescu, citat de ZF.

________________________________________________________________________

Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC Romania, revine în Consiliul Director al AmCham România și va asigura funcția de președinte, iar Elisabeta Moraru, Country Manager Google Romania, și Radu Florescu, CEO Cheil Centrade, vor activa în calitate de vicepreședinți.

Cu ocazia Adunării Generale a Membrilor AmCham Romania din data de 28 martie 2019, membrii aleși în Consiliul Director al organizației au desemnat președintele și vicepreședinții pentru următorul mandat de un an.

Din Consiliul Director al AmCham România mai fac parte Ciprian Lăduncă (Executive Director, Independent Board Member –Trezorier), Cristian Agalopol (DCC Head Romania & Bulgaria, Citibank), Jovan Radosavljevic (General Manager Coca-Cola HBC Romania), Alexandru Reff (Country Managing Partner, Deloitte Romania), Călin Lupşan (General Manager, Intelligence), Iulian Popescu (Partner, Muşat & Asociaţii), Daniela Nemoianu (Senior Partner, Nemoianu Consulting), Mirela Iordan (Country Manager, Pfizer) și Marius Perşinaru (Country President for Romania & Moldova, Schneider Electric).

________________________________________________________________________

Senatul a adoptat proiectul de lege prin care Banca Naţională a României este obligată să aducă în ţară aproape toată rezerva de aur ţinută în Londra, la Banca Angliei, iniţiat de preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Liviu Dragnea, şi de senatorul Şerban Nicolae, relatează News.ro.

Proiectul va fi trimis la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

________________________________________________________________________

Libra Internet Bank devine prima bancă din România care lansează o platformă Open Banking pentru segmentul business.

Libra Internet Bank a lansat o platformă de Open Banking, destinată segmentului business, prin care firmele de contabilitate pot prelua în mod automat situaţia soldurilor şi istoricul tranzacţiilor clienţilor, potrivit ZF.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii