Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Servicii financiare |
|

Eugen Teodorovici, despre înlocuirea ROBOR. Ratele creditelor noi nu se reduc după noua metoda de calcul

Începând cu 2 mai, creditele în lei cu dobândă variabilă vor avea un nou indice calculat în funcție de tranzacțiile bancare.
Eugen Teodorovici

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, se așteaptă acum să nu mai existe discuții despre manipularea indicelui ROBOR „Referitor la indicele ROBOR stabilit pentru creditele cu dobanda variabila acordate in lei, potrivit OUG 50 si 52, prin noua forma a ordonantei, cu amendamentele de azi, nu mai exista discutii despre manipularea ROBOR.

Ratele la creditele cu dobanda variabila nu mai au ca referinta ROBOR, care era calculat la cotatii, ci un indice care e calculat in functie de tranzactiile bancare efective.

Proiectul prevede inlocuirea indicelui ROBOR din formula de calcul a dobanzilor din contractele de credit in lei, cu rata variabila de dobanda, cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzactiilor interbancare. Indicatorul propus are in vedere rata de dobanda calculata, ca medie ponderata a ratelor de dobanda cu volumele tranzactiilor de pe piata interbancara si care se publica pentru fiecare zi lucratoare pe site-ul BNR”, a spus Eugen Teodorovici.

Ministrul a mai adăugat că indicatorul va fi calculat la finalul fiecărui trimestru, ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice, astfel determinate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica pentru trimestrul următor datelor calculate.

„Începând cu 2 mai 2019, noul indice se aplica exclusiv creditelor nou acordate populatiei, precum si refinantarii creditelor aflate in derulare. Va fi decizia fiecarui client care are un imprumut in lei sa faca sau nu o cerere de refinantare.

La cererile de refinantare, institutiile bancare raspund in termen de 60 de zile de la data cererii formulate de clienti”, a precizat Teodorovici.

Refinanțarea nu este pentru toată lumea

„Există o categorie de clienți captivi, care nu pot sa își refinanțeze creditele, și anume cei care au Prima Casa. Acolo nu exista legislatie care sa iti permita refinantarea creditului. Si vorbim de cel putin 200 de mii de clienti cu credite in lei, care nu pot sa isi refinanteze creditul, orice ar face, si sunt legati de ROBOR”, a spus Dragos Nichifor, potrivit Ziare.com.

Românii vor scoate din buzunar aproximativ aceeași suma pentruachitarea ratelelor bancare. „Tehnic, tot ce inseamna credite existente nu se modifica nimic. Promisiunea ca se duc ratele in jumatate, nu doar ca nu se duc in jumatate, ci nu se reduc nici macar cu 1%, deci nu se intampla nimic la creditele existente.

La creditele nou acordate, poate va fi o diferenta intre ROBOR si noul indice de referinta, dar nu cred ca va fi suficient de mare incat sa genereze niste costuri cu mult mai mici clientilor.

Poate vorbim de o rata cu 10% mai mica, in niciun caz la jumatate cum anuntau ei. Diferenta intre ROBOR si indice este 0,5%. Si acest 0,5% inseamna cam 5% in rata. Deci, daca ai rata de 1.000 de lei si presupunem ca treci pe noul indice, probabil ca ar scadea rata la 950 de lei”, a mentionat Dragos Nichifor.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii