Cautare
, Forbes Staff

Servicii financiare |
|

#ForbesMoney: Weekly Briefing, 17 aprilie

Creşterea economiei româneşti ar putea încetini până la 3,5% în 2019, în contextul în care condiţiile financiare au devenit mai stricte la nivel global, iar volatilitatea pieţelor financiare va fi ridicată pe parcursul acestui an, potrivit fondului de investiții OTP Asset Management.

În 2018, economia României a înregistrat o creștere sub așteptări, de 4,1%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În acest an, Guvernul estimează o creștere de 5,5%, în pofida așteptărilor mai pesimiste ale instutuțiilor financiare internaționale. Recent, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere prognoza privind avansul economiei româneşti în acest an, de la 3,4% la 3,1%.

Astfel, specialiștii OTP Asset Management atrag atenția că economia României ar putea crește cu numai 3,5% în 2019, pe fondul înăspririi contextului financiar de la nivel global.

________________________________________________________________________

Grupul austriac Raiffeisen i-a prelungit mandatul de director executiv lui Steven van Groningen la conducerea Raiffeisen Bank România, până în 2023. Steven van Groningen, 61 de ani, conduce Raiffeisen Bank România din 2002, imediat după preluarea de către austrieci a Băncii Agricole. El este cel mai longeviv şef de bancă de pe piaţa românească, relatează ZF.

________________________________________________________________________

BCR, care are peste 3 milioane de clienți, majorează comisioanele de retragere și procesare tranzacții la ghișeu sau prin telefon, încercând să descurajeze clienții să apeleze la operațiunile care implică angajații băncii și să-i împingă către platforma de internet banking George, scrie Profit.ro. Totodată, banca majorează și comisioanele de administrare ale conturilor curente pentru clienții care nu încasează venituri regulate și scoate din ofertă extrasele de cont trimise prin poștă.

________________________________________________________________________

Libra Internet Bank a încheiat anul 2018 cu un profit net de 95,8 de milioane de lei, în creștere cu 61% față de anul precedent.

Totodată, activele totale ale băncii au ajuns la 5,46 miliarde lei, reprezentând o creștere de 18%, astfel că Libra Internet Bank a ajuns la o cotă de piață de 1,21% la finele anului trecut. Fondurile atrase de la clienți au depășit 4,75 miliarde lei anul anterior, reprezentând o creștere de 16% față de 2017, majoritatea depozitelor fiind constituite prin internet banking. În plus, soldul creditelor a crescut cu peste 20% în 2018, până la 3,25 miliade de lei.

________________________________________________________________________

Ministerul Finanţelor propune majorarea cu 4 miliarde de euro a Programului – cadru de emisiuni de titluri de stat Medium Term Notes (MTN), de la 27 la 31 miliarde de euro, pentru acoperirea nevoilor de de finanţare pe pieţele externe pentru perioada 2019-2020, potrivit unui proiect de hotărâre publicat de instituţie citat de Agerpres.

________________________________________________________________________

Divizia germană a gigantului italian UniCredit a pledat vinovată în faţa acuzaţiilor aduse de SUA potrivit cărora ar fi permis clienţilor iranieni să desfăşoare tranzacţii prin sistemele lor, încălcând astfel sancţiunile impuse de americani Iranului. Banca va plăti 1,3 miliarde de dolari ca parte a unei înţelegeri semnate cu mai multe autorităţi americane, relatează ZF.

________________________________________________________________________

Marfin Bank, bancă preluată la jumătatea anului trecut de familia omului de afaceri grec Vardis Vardinogiannis, își va schima numele în Vista Bank din 15 mai, potrivit mai multor surse din piață citate de Profit.ro. Noua denumire a fost rezervată deja în registrul de mărci.

#ForbesEnergy: Weekly Briefing

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii