Cautare
, Forbes Staff

Macroeconomie |
|

OTP Asset Management estimează o creștere de numai 3,5% a PIB-ului României în 2019

Creşterea economiei româneşti ar putea încetini până la 3,5% în 2019, în contextul în care condiţiile financiare au devenit mai stricte la nivel global, iar volatilitatea pieţelor financiare va fi ridicată pe parcursul acestui an, potrivit fondului de investiții OTP Asset Management.
 aboneaza-te
shutterstock_1278837061

În 2018, economia României a înregistrat o creștere sub așteptări, de 4,1%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În acest an, Guvernul estimează o creștere de 5,5%, în pofida așteptărilor mai pesimiste ale instutuțiilor financiare internaționale. Recent, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere prognoza privind avansul economiei româneşti în acest an, de la 3,4% la 3,1%.

Astfel, specialiștii OTP Asset Management atrag atenția că economia României ar putea crește cu numai 3,5% în 2019, pe fondul înăspririi contextului financiar de la nivel global.

”În privinţa României, ne aşteptăm la o creştere a PIB-ului de 3% în anul 2019. Similar cu anii anteriori, consumul gospodăriilor populaţiei ar putea fi principalul motor al creşterii economice. Ne aşteptăm ca în anul 2019 investiţiile să înregistreze un avans modest, deoarece efectul pozitiv al absorbţiei fondurilor europene şi presiunea asupra companiilor de a îmbunătăţi productivitatea ar putea fi compensate, parţial, de investiţii mai reduse în sectorul energiei, telecomunicaţiilor şi financiar”, potrivit reprezentanților OTP Asset Management.

La rândul ei, zona euro a înregistrat o încetinire neașteptată pe fondul temerilor privind Brexitul, dar și datorită dificultăților de producție în industria auto sau protestelor masive din Franța a „vestelor galbene”. Totodată, saga britanică privind Brexit-ul și problemele bugetului italian au creat îngrijorări suplimentare la nivelul Europei. Toți acești factori au alimentat temerile privind încetinirea globală a economiei mondiale.

De asemenea, tensiunile comerciale între cele mai mari două economii ale lumii, SUA și China, au provocat efecte negative asupra investitorilor de pe piețele financiare și au început să atârne asupra creșterii economiei globale.

”Având în vedere tot acest context, în scenariul nostru de bază, ne așteptăm pe parcursul anului 2019 ca ritmul de creștere economică să se diminueze în continuare în toate economiile cheie ale lumii, fără a intra însă într-o adevărată recesiune în acest an. Mai mult decât atât, credem că o viitoare recesiune ar putea fi mai puțin severă decât cea din 2008. În ceea ce privește Europa Centrală și de Est, credem că cererea internă puternică, alimentată de condițiile favorabile ale pieței muncii, precum și fondurile europene pot oferi suficient sprijin pentru o creștere robustă în acest an, însă o decelerare este de așteptat datorită economiei slabe a zonei Euro. În ceea ce privește evoluțiile piețelor financiare globale, considerăm că anul 2018 marchează intrarea în ultima fază a ciclului economic. Rămânem la opinia că la nivel global mai este loc de creștere economică pe actualul ciclu economic, însă limitat. Din acest motiv, preferăm obligațiunile suverane de calitate (investment grade), în pofida celor corporative. În contextul actual, lichiditatea este extrem de importantă, astfel, recomandăm renunțarea la lichiditate selectiv, doar contra unor randamente extrem de atractive și în condiții de risc controlat”, susțin specialiștii OTP Asset Management.

În ceea ce privește piața locală de capital, aceasta va rămâne puternic influențată de doi factori extrem de importanți. Pe de o parte, deficitul bugetar prognozat pentru anul 2019 va face ca acționarul majoritar al companiilor de stat să solicite din nou dividende generoase acestor companii. Pe de altă parte, implicațiile modificării sistemului actual de funcționare a Pilonului II de Pensii administrate privat sunt foarte greu de cuantificat în prezent, dar dacă forma actuală va fi modificată drastic, vor avea efecte negative pe termen scurt și mediu. În aceste condiții, este de așteptat ca obiectivul României de trecere la statutul de piață emergentă să se îndepărteze pe termen nedefinit.

De asemenea, OTP Asset Management Romania SAI SA anunță distribuția primului dividend trimestrial către investitorii fondului OTP Real Estate & Construction. Plata se cuvine tuturor investitorilor înregistrați în Registrul deținătorilor de unități de la data de 01 aprilie 2019. Valoarea venitului distribuibil aferent trimestrului I al anului 2019 este de 3,55492759 lei per unitatea de fond. Randamentul fondului deschis de investiții OTP Real Estate & Construction, singurul fond diversificat de investiții din România care oferă expunere pe piețele imobiliare globale, a fost în trimestrul I al anului 2019 de 8,55%.

ForbesMoney: Weekly Briefing

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii