FacebookTwitterLinkedIn

Tinerii antreprenori aflați la început de drum trebuie să știe că finanțările nu sunt greu de obținut, dar lipsesc proiectele cu adevărat bune.

„Sfatul meu către tinerii antreprenori este să aibă încredere în ei. Teama că nu sunt bani este doar inventată de cei care îi au, pentru a obține dobânzi mai bune. Finanțările sunt ușor de obținut. Bani sunt, proiecte nu sunt, iar proiectele trebuie să fie sănătoase, pentru a acoperi riscurile de sistem”, a declarat Ștefan Vuza, președinte & CEO Chimcomplex.

Principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, cu 3.200 de angajați, a înregistrat în primul semestru din acest an o cifră de afaceri de 790 de milioane de lei (160 de milioane de euro), cu 34% mai mică față de perioada similară a anului 2022. Compania a raportat, în primele șase luni din acest an, un profit de 49,6 milioane de lei (aproximativ 10 milioane de euro).

Vezi aici articolele de la Forbes CEE Forum 2023

Rezultatele companiei s-au înscris în tendința descendentă consemnată la nivel european de jucătorii din industria chimică, întrucât toate economiile Uniunii Europene s-au contractat în volume în intervalul ianuarie-iunie. În plus, piața produselor chimice a fost afectată de creșterea masivă a importurilor din China și Orientul Mijlociu, de până la 410%.

Ștefan Vuza a adăugat că informația potrivit căreia energia s-a scumpit în toată Europa nu este adevărată. Spre exemplu, în state precum Germania sau Ungaria, prețurile pentru energia electrică și gaze sunt mai mici.

„S-a trezit acum și mediul de energie din România și a văzut că nu mai sunt consumatori în România. Avem aici multă dezinformare. Prețul nu este cel real”, a adăugat omul de afaceri.

Potrivit lui Vuza, una dintre problemele actuale este că unii angajați nu mai au aceeași dorință de a rezolva lucrurile, iar lipsa lor de implicare cauzează dificultăți.

„Eu lucrez de dimineața până seara și îmi place. Să lucrezi frumos, echilibrat, aceasta este soluția. Lipsa de implicare este acum o problemă”, a adăugat omul de afaceri.

Acesta a făcut referire și la un alt moment important din istoria companiei, când a obținut, după un an „cu mult efort și multă muncă”, o finanțare de 167 de milioane de euro de pe piața din Londra, unde pentru accesul la finanțări contează persoana, proiectul și apoi garanțiile. În România însă, această ordine este inversată, astfel că, potrivit lui Ștefan Vuza, primează garanțiile, proiectul și abia în cele din urmă persoana care solicită finanțarea.