FacebookTwitterLinkedIn

Anca Damour, CEO & Partner DCraig Real Estate & Executive Board Member ELI Parks, consideră că parteneriatele pe termen lung au ajutat compania să-și urmeze planurile de expansiune într-o perioadă presărată cu multe turbulențe.

Atragerea surselor de finanțare reprezintă un element-cheie în dezvoltarea unei companii. În prezent, capitalul autohton nu este dezvoltat la nivelul cerințelor pentru că mediul de afaceri nu are multe generații de antreprenori români care să-l fi creat în mod constant și solid. Aveam de-a face cu un capital românesc în formare, care caută să se consolideze într-o piață amenințată de crize suprapuse.

În acest context economic complicat, cum poate să gestioneze un lider nevoile de dezvoltare accelerată a organizației pe care o conduce? Anca Damour, CEO & Partner DCraig Real Estate & Executive Board Member ELI Parks, consideră că, în România, la 30 de ani de la revoluție, există suficient capital românesc și o gândire critică a antreprenorilor români. „Toate aceste lucruri permit antreprenorilor să dezvolte businessuri la același nivel și calitate ca investitorii străini, în aceste perioade turbulente”, subliniază Anca Damour.

Vezi aici articolele de la Forbes CEE Forum 2023

Din experiența sa îndelungată în domeniul real estate, Anca Damour a observat că această piață este ciclică, cu momente de creștere și de criză. Tocmai în aceste crize, gândirea antreprenorială identifică oportunitățile care pot fi transformate în factori de creștere accelerată a businessului. Pentru a face acest lucru, antreprenorul trebuie să aibă nevoie de o viziune extrem de clară și de bine definită. Altfel spus, trebuie să știe exact unde vrea să ajungă. „Când am demarat acest business în urmă cu 18 luni, viziunea pe care am adoptat-o a fost că vrem să devenim primul jucător cu capital românesc în piața de logistică din România. Urmează să ieșim în afara țării și apoi să ne listăm la Bursă. Cred că putem să devenim un unicorn românesc în piața de logistică”, a declarat Anca Damour.

Împreună cu Ionuț Dumitrescu (Element Industrial) și Sacha Dragic (SuperBet/D Craig), Anca Damour a contribuit la ascensiunea ELI Parks, probabil cel mai dinamic jucător din sectorul de logistică industrială. Într-un an, ELI Parks a creat un hub pentru zona de nord-vest a Bucureștiului, acoperind activități de logistică și producție. De asemenea, afacerea a depășit toate obiectivele de investiții stabilite inițial, construind o rețea logistică națională cu proiecte în Brăila, Ploiești, Bacău și Oradea.

Anca Damour spune că, după 18 luni de la lansare, ELI Parks a devenit cel de-al treilea mare jucător ca număr de metri pătrați livrați în piață, conform ultimului raport CBRE. „N-aș lega performanța noastră doar de această statistică. Foarte important pentru noi este să vedem dacă avem capacitatea să investim și să luăm oportunitățile pe care le întâlnim în piață, în fața competiției”, punctează Damour. Cum a reușit acest grup de antreprenori români, într-un timp scurt de la lansare, să-și finanțeze expansiunea accelerată? Executivul companiei ELI Parks explică: „Am reușit să încheiem parteneriate cu trei bănci de top din România, atât cu capital străin, cât și cu capital românesc. Aceste parteneriate ne ajută să ne urmăm planurile de expansiune. Am reușit să mergem de trei ori mai repede decât ne-am propus inițial într-un context economic dificil”.

Războiul din Ucraina a creat un mare sentiment de teamă în piața de real estate, multe companii punându-și sub semnul întrebării planurile de dezvoltare. Alte companii, care anunțaseră inițial crearea de ecosisteme și de parteneriate cu întreprinzătorii locali, au renunțat la proiecte. De asemenea, piața de logistică și real estate a fost lovită și de creșterea prețului la construcții cu 20%, și de majorarea explozivă a dobânzilor la creditele bancare. „Cred că teama este un ciclu pe termen scurt. Cei care sunt curajoși, agili și se mișcă repede vor câștiga. În prezent, noi avem în proprietate peste 1,2 milioane de metri pătrați și am construit în jurul nostru o alianță de parteneri care au aceeași agilitate și același curaj ca și noi. Doar așa poți să te dezvolți în momentele dificile și să transformi criza în oportunitate, iar aceasta într-un factor de creștere”, afirmă Damour. Ea crede că există mulți bani în piață. Important este ca antreprenorul să demonstreze că are un business viabil și profitabil și că răspunde unor nevoi în piață. În România este nevoie, printre altele, de infrastructură. De asemenea, Anca Damour recomandă încheierea de parteneriate de viitor. Pentru conducerea ELI Parks este important să anticipeze unde se va afla piața peste cinci-șapte ani și să arate clienților din acest ecosistem că este un partener de încredere.

Anca Damour este una dintre cele mai puternice personalități ale mediului de business local. Timp de două aproape două decenii, a activat în cadrul grupului francez Carrefour. Este absolventă de Drept și Științe Politice la București și în cadrul Sciences Po – Institut d’études politiques Paris.