FacebookTwitterLinkedIn

Unul dintre cei mai dinamici jucători din industria bancară, Garanti BBVA România, are o direcție clară: creştere organică și investiții în IT și digitalizare.

„Industria bancară este puternică și bine dezvoltată în România, iar capacitatea IT a băncilor a dus la cel mai bun nivel de calitate, ceea ce este foarte bine din punct de vedere al concurenței”, spune Mustafa Tiftikcioğlu, CEO Garanti BBVA România.

El afirmă că, per total, sistemul bancar românesc este solid şi profitabil și, în contextul actual, nu prevede vreun risc iminent în sistemul bancar din România.

Vezi aici articolele de la Forbes CEE Forum 2023

De altfel, anul trecut, Garanti BBVA România a avut cel mai bun rezultat de până acum, iar anul acesta creșterile au continuat. Acum, banca investește susținut pe zona de IT şi digital.

„Până acum am încercat să facem investiții pe aceeași infrastructură, dar la un moment dat ajungi într-un punct în care sistemele trebuie schimbate pentru a acomoda un nou nivel de dezvoltare, iar aceasta reprezintă o provocare. După finalizarea acestor investiții, credem că vom fi și mai competitivi”, mai spune Mustafa Tiftikcioğlu.

La nivelul grupului Garanti BBVA România se reunesc o bancă și două IFN-uri, Garanti BBVA Credite de Consum și Garanti BBVA Leasing. Garanti BBVA România este deținută de Garanti BBVA Turcia (TGB), a doua cea mai mare bancă privată din Turcia. Acționarul majoritar al Garanti BBVA Turcia este grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA).

În primele trei luni din 2023, Garanti BBVA a înregistrat un profit net aproape dublu faţă de perioada similară a anului trecut, până la 72,2 milioane de lei, după ce, în 2022, banca a obținut cele mai bune rezultate financiare de până acum, ajungând la un profit net de 191 de milioane de lei, în creştere cu 34,3%, faţă de anul 2021. Veniturile nete ale băncii au urcat la 550 de milioane de lei, cu 20,1% mai mari față de 2021.

Banca a anunțat un volum total de credite de nouă miliarde de lei, în creștere cu 14,4%, și depozite de 10,2 miliarde de lei, în creștere cu 15,8%. Majorarea a fost susținută de creșterea tuturor segmentelor de business – Corporate, Retail și IMM.

„Am făcut investiții treptate, dar trebuie să facem investiții de proporții pentru a face față concurenței, care este tot mai mare în România”, mai spune CEO-ul Garanti BBVA România.

Mustafa Tiftikcioğlu a lucrat timp de 20 de ani în echipa Garanti BBVA Turcia și a venit la conducerea Garanti BBVA România în al doilea an pandemic.

„2022 a fost cel mai bun an de până acum pentru Garanti BBVA, cu rezultate care ne-au depășit așteptările. Progresul semnificativ pe care l-am înregistrat pe toate segmentele, fie că vorbim de depozite, credite sau portofoliu de clienți, reiterează poziția noastră solidă în piață. Cu un început de an foarte bun în 2023, ne menținem obiectivele pe termen lung de a ne consolida poziția, continuând să fim partenerul financiar de încredere al românilor”, a declarat Mustafa Tiftikcioğlu.

Bancherul spune că focusul băncii pe care o reprezintă este pe creșterea organică. „Piața se va consolida în continuare, dar ce văd eu este că potențialul industriei bancare din România încă există, iar anul acesta probabil va fi o profitabilitate puternică, cu indicatori mai buni, ceea ce va îmbunătăți potențialul pe termen lung al industriei. Avem doi piloni. Unul este să continuăm creșterea organică şi încercăm să acoperim tot spectrul de clienți. Al doilea pilon este investiția semnificativă pentru îmbunătăţirea sistemului de core banking și capabilitățile IT pentru digitalizare”, a completat Mustafa Tiftikcioğlu.