Nu este o noutate faptul că România pierde investiții importante, de ordinul sutelor de milioane și miliardelor de euro, pentru că investitorii străini sunt mai degrabă atrași de schemele de susținere ale altor țări din regiune. Dar nu este totul pierdut.
„Concurența globală este și despre subvenții și granturi. SUA susțin economia cu granturi de până la 80% din valoarea investiției, în Europa, ajutoarele de stat merg până la 50% din valoarea investițiilor, dar în România nu este posibil un asemenea nivel de sprijin și asta ne face să pierdem investiții de ordinul a sutelor de milioane de euro fiecare. Banii europeni sunt foarte importanți, mai ales în tranziția spre digitalizare și sustenabilitate și avem dificultăți legate de cofinanțarea investițiilor”, a declarat Alex Reff, Country Managing Partner la Deloitte România și Moldova, la Forbes CEE Forum.
Vezi aici articolele de la Forbes CEE Forum 2023
Chiar și așa, România a atras, anul trecut, investiţii străine directe de peste 10 miliarde de euro, în creştere cu 12% faţă de nivelul din anul anterior, când suma se situa la mai puțin de nouă miliarde de euro, conform unei analize publicate recent de Banca Națională României.
Potrivit BNR, această evoluție a fost favorizată de relaxarea restricțiilor impuse în contextul pandemiei de Covid-19 și evidențiază reziliența climatului investițional românesc, în pofida tensiunilor geopolitice și a crizei energetice. Examinarea detaliată a fluxului net de investiții străine directe pe sectoare economice indică o predilecție a investitorilor străini pentru domeniile industrie, comerț și intermedieri financiare și asigurări. Soldul investițiilor străine directe a atins un maximum istoric de aproape 108 miliarde de euro la finalul anului 2022, aproape două treimi reprezentând investiții în întreprinderi greenfield.
În plus, conform Ministerului Finanțelor, în septembrie a fost finalizat procesul de analiză a cererilor de acord pentru finanţare depuse în baza legislației aferente instituirii unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, în cadrul căruia au fost înregistrate 193 de solicitări pentru finanțare pentru proiecte de investiții în valoare totală de 16,9 miliarde de lei. Din această sumă, ajutorul de stat total solicitat se ridică la 6,42 miliarde de lei. În urma selecției și în limita bugetului alocat schemei, au fost analizate 42 de proiecte de investiții în valoare totală de 12,29 miliarde de lei, pentru care ajutorul de stat solicitat a fost în valoare totală de 4,26 miliarde de lei.
O altă oportunitate importantă pentru companiile prezente pe piața românească va fi reprezentată, potrivit lui Alex Reff, de implicarea în reconstrucția Ucrainei, proces care „va implica sute de miliarde de euro. (…) Cred că e foarte important ca noi, împreună și în parteneriat cu sectorul public, să generăm și să promovăm niște narative valorizante pentru România, astfel încât să reținem în țară capitalul uman și să atragem investițiile străine”.