Cea mai mare problemă a companiilor românești este lipsa capitalului, iar pentru a ajunge din urmă sectorul de private equity din afara țării, România trebuie să o ia pe scurtătură.
„Suntem prima generație de antreprenori de după revoluție, iar cea mai mare problemă a companiilor românești este lipsa capitalului. Industria de private equity există de mulți ani afară, noi suntem la prima generație. Eu cred că ar trebui să ne gândim ce instrumente am putea pune în practică astfel încât să o luăm pe scurtături. Sperăm ca astfel să avem acces mai facil la capital. Trebuie simplificat drumul acesta, nu avem nici timp, nici răbdare”, a declarat Andrei Cionca, CEO & Co-Founder al Impetum Group.
Impetum Group este un grup românesc format din reunirea a patru branduri, respectiv CITR, ROCA, ROCA X și AGISTA. Grupul a administrat până acum un patrimoniu evaluat la un miliard de euro.
Vezi aici articolele de la Forbes CEE Forum 2023
ROCA Investments este o companie de private equity care oferă soluții de capital pentru consolidarea și scalarea IMM-urilor românești, iar ROCA X este un instrument investițional destinat afacerilor disruptive la început de drum. În 2022, Impetum Group a lansat Agista, primul fond de investiții din România care dezvoltă companiile locale prin piața de capital.
Andrei Cionca a adăugat că Impetum încearcă de cinci ani să creeze un jucător de private equity în România, care ar trebui să atragă foarte mult capital și, profitând de o serie de cicluri de creștere destul de lungi, a adoptat modelul european de dezvoltare prin credite bancare.
„Învățăm din mers. Încercăm să dirijăm capitalul către companii fie aflate în faze incipiente, fie în ascensiune. Am încercat să vedem de pe piața globală care sunt indicatorii-cheie (KPI), ce ar trebui să facem în industria asta. Realitatea în România este că noi am construit acest sistem bazându-ne pe antreprenori. A trebuit să facem asta pentru că instituțiile nu funcționează în România atât de rapid pe cât ar trebui. Am vrut să creăm o autostradă între investitorii instituționali și acele mici companii care au un plan de dezvoltare, dar nu au un capital pentru asta”, a spus Andrei Cionca.