
În anul 2020, bugetul brut de publicitate comercială, consumat pe cele mai mari 13 radiouri, s-a ridicat la 250,8 milioane de euro (rate card), în scădere cu 9,4% față de anul 2019, potrivit studiului „Monitorizarea Investițiilor în Publicitatea pentru Radio (MIPR), realizat de BRAT.
Important: Acest bugetul nu include spoturile din cadrul campaniei publice de informare derulată de Guvern, „Poartă mască!”, și a fost calculat pe baza tarifelor de publicitate (rate card) ale rețelelor de radio, fără să fie scăzute discounturile și gratuitățile acordate de radiodifuzori.
Numărul de spoturi difuzate pe cele 13 rețele de radio, monitorizate de BRAT, a fost de, mai mic cu 11% față de 2019.
Scăderea publicității comerciale pe aceste radiouri nu este îngrijorătoare, pentru că unele rețele au beneficiat de campania guvernamentală „Poartă mască!”. Potrivit monitorizărilor BRAT, campanie publică de informare a guvernului „Poartă mască!” a totalizat 29.994 de difuzări, reprezentând un buget brut de 11,8 milioane de euro (rate card). Guvernul ar fi al treilea mare investitor în publicitatea radio, după companiile Zdrovit și Kaufland. Dar să nu comparăm campania de informare cu reclamele comerciale! Important de notat este faptul că publicitatea comercială (calculată la rate card) a scăzut cu 9,4% față de anul 2019.
Scăderile sunt rezultatul efectului negativ al stării de urgență asupra economiei, mulți clienți publicitari reducându-și bugetele sau oprindu-și campaniile în lunile martie – aprilie 2020. Consumul programelor de radio a scăzut din cauza restricțiilor de circulație din starea de urgență, fiind cunoscut faptul că în mașini se ascultă radioul.
În ciuda scăderii generale a bugetului de publicitate comercială, clienții tradiționali ai radioului și-au menținut investițiile și atenția pentru acest suport de promovare. Companiile din retail și domeniul farmaceutic „au ținut aproape” de radio. În top 20 cei mai mari investitori în publicitatea radio pe anul 2020 se numără 13 firme de retail (lanțuri de magazine) și trei din sectorul farmaceutic.
Liderul topului investitorilor în publicitate radio, în 2020, este Zdrovit, companie de distribuție de medicamente și suplimente alimentare, cu un buget de 29,9 milioane de euro (rate card) și 68.005 de spoturi difuzate, conform BRAT. Volumul este mai mic cu 1,6% față de anul 2019, iar numărul de spoturi mai redus cu 3,3%.
Kaufland a înregistrat o creștere explozivă a publicității radio: volumul brut a crescut cu 51,7% (rate card), în timp ce numărul de spoturi s-a majorat cu 50%.
Orange și-a menținut volumul brut din anul precedent (creștere de 0,7%), fiind al treilea mare investitor de publicitate pe piața radio.
Companii din TOP 20 care ți-au crescut promovarea pe radio (bugete calculate la rate) comparativ cu 2019: Metro Cash&Carry (34%), Lidl (6%), Ursus Breweries (310%!!!), PENNY (73%), DR. MAX – Sensiblu (148%!!!), Dedeman (16,5%).
Companii din TOP 20 care și-au redus consumul de publicitate radio comparativ cu 2019: ALTEX (-36,4%), Carrefour (-5%), eMAG (-29,4%), Bon Prix (-31,4%), Vodafone (-33%), Ford România (-12,4%), Flanco (-45%), Selgros Cash&Carry (-56%), PROFI Rom Food (-41,6%).
BRAT este organizația industriei de media din România care măsoară audiența presei scrise și a mediului online, auditează tirajele (presa scrisă) și monitorizează investițiile în publicitate (presa scrisă, online, radio și outdoor).