FacebookTwitterLinkedIn

Dintre cele 45 de agenții de Public Relations și comunicare integrată, monitorizate de „Forbes România”, doar patru au acționariat străin: MSLGROUP The Practice, Golin, Grayling și Chapter 4 Communications. Se poate spune că piața de PR este o afacere românească.

Prezența rețelelor internaționale de comunicare este redusă în companiile de PR și comunicare integrată care activează pe piața din România. Asta în ciuda faptul că multe agenții sunt afiliate la diferite rețele. Dar una este afilierea și alta este prezența jucătorilor străini în capitalul social al firmei!

Participarea discretă a capitalului străin este explicată și prin bugetul redus pe care clienții publicitari îl investesc în această piață: 67,4 milioane de euro în 2022, conform analizei Forbes România, comparativ cu piața agențiilor de media în valoare de 590,6 milioane de euro și cu un profit cumulat de 21,5 milioane de euro.

Sunt doar patru agenții de PR care au acționariat străin: MSLGROUP The Practice, Golin, Grayling și Chapter 4 Communications. MSLGROUP The Practice are acționariat străin majoritar, în timp ce agenția Grayling România este deținută integral de compania din Anglia.  

MSLGROUP The Practice este o divizie a grupului Publicis România, operată de firma Lion Communication Services SA. Acționarii Lion Communication Services sunt Publicis Groupe Holdings (51,05%), Ștefan Iordache (24,4%) și Teddy Dumitrescu (24,4%).

La agenția Golin, acționarul străin, rețeaua de comunicare Interpublic Group (IPG), prin intermediul firmei IPG Services Hamburg, deține un pachet minoritar de 20%.

Agenția Chapter 4 Communications are în acționariat compania Chapter Four Communications Consulting (Austria), care controlează un pachet de participații de 30%. De remarcat că la această agenție, Felix Tătaru are pachetul majoritar (51%). De asemenea, el are pachetul majoritar (60%) și la GMP & U, an IDEA Company, fosta GMP PR.

Grayling România este controlată 100% de Grayling (CEE) Ltd din Marea Britanie, fiind singura entitate de pe piața autohtonă deținută integral de o companie străină.

Afacerile din PR-ul românesc aparțin în majoritate antreprenorilor români. Din cele 41 de agenții controlate de români, pe care le-a monitorizat „Forbes România”, 20 sunt controlate integral (100%) de câte o singură persoană. Dar acestea sunt agenții mai mici.

De asemenea, se poate observa că majoritatea patronilor din PR-ul românesc (peste 70%) sunt femei. Doamnele sunt majoritatea în sectorul comunicare și PR.

Monitorizarea a fost realizată cu ajutorul platformei termene.ro