Excedentul de cont curent al Rusiei a suferit o scădere majoră de 78,7% în 2023, primul an complet în care au funcţionat sancţiunile impuse de SUA şi aliaţii săi din cauza invadării Ucrainei, sancţiuni care au redus foarte mult veniturile din exporturi ale Rusiei.
Conform datelor preliminare oficializate de Banca Centrală a Rusiei, contul curent al balanţei de plăţi (diferenţa între lichidităţile care au intrat în ţară şi ieşiri) a înregistrat un excedent de 50,2 miliarde de dolari, în 2023, de la un excedent record de 238 de miliarde de dolari în 2022, informează Agerpres.
Scăderea a fost mai puternică decât se aşteptau oficialii de la Moscova şi a adus surplusul anual la cel mai redus nivel de la debutul pandemiei în 2020.
În 2023, exporturile au scăzut cu 169 de miliarde de dolari, ajungând la 423 de miliarde de dolari, fapt generat „în principal de preţuri mai puţin favorabile pentru principalele produse exportate de Rusia”, a precizat Banca Centrală. În acelaşi timp, importurile au crescut până la 304 miliarde de dolari.
Veniturile generate de Rusia de pe urma exporturilor de energie s-au prăbuşit după ce plafonul de preţ impus de ţările din G7 asupra petrolului rusesc şi-a făcut simţite efectele pe parcursul întregului an 2023. De asemenea, livrările de gaze ruseşti spre Europa au fost menţinute la un nivel redus pe întregul an.
Excedentul de cont curent a scăzut până la 600 de milioane de dolari în decembrie 2023, de la 4,7 miliarde de dolari în noiembrie şi 5,4 miliarde de dolari în octombrie.
Banca Centrală a Rusiei estimează că excedentul de cont curent ar putea să crească uşor până la 75 de miliarde de dolari în acest an, cu condiţia ca preţul mediu al petrolului pe piaţa mondială să rămână la nivelul actual.