FacebookTwitterLinkedIn

Evoluția companiei din ultimul deceniu

Privind retrospectiv la modul în care Carrefour România a evoluat în ultimii 10 ani, se conturează un concept-cheie – adaptabilitatea continuă, accelerată de ritmul rapid al dezvoltării digitale. Atât de multe tehnologii noi s-au dezvoltat în acest timp, iar oamenii fac rapid tranziția către o lume din ce în ce mai digitalizată. Suntem în permanență în căutarea acelor soluții care aliniază perfect nevoile pieței cu obiectivele noastre de afaceri, într-un mod inovator. Dincolo de transformarea digitală, toate schimbările din mediul de afaceri care au potențialul de a ne influența în vreun fel operațiunile sunt analizate și interpretate foarte atent în cadrul companiei – este crucial să fim conectați la realitatea din teren. Obiectivul nostru este să fim un jucător de top într-o industrie atât de competitivă precum cea de retail, iar agilitatea este esențială. (…) În România, Carrefour și-a menținut ritmul bun în T1, în ciuda scăderii volumului din sector, cu creșteri susținute ale cotei de piață și +12,5% LFL în vânzări, cu cea mai mare creștere din Europa (+8,8% LFL în T1  pentru regiune). Abordarea noastră omnichannel și-a dovedit eficiența de-a lungul anilor, cu atât mai mult în contextul pandemiei, care a necesitat un accent extins pe interacțiunea cu oamenii într-un mod sigur.

Exclusiv Forbes. Liga campionilor în business: care sunt companiile care au reușit să crească 10 ani la rând și au avut permanent profit

Strategia de business din ultimul deceniu

Prin toate deciziile de afaceri pe care le luăm atât la nivel local, cât și la nivel de grup, urmărim să menținem stabilitatea pe piață, în ciuda tuturor perturbărilor care amenință retailul în mediul extern. Oamenii au nevoie de certitudine și stabilitate, iar noi vrem ca toți cei care cumpără de la noi să știe că se pot baza pe noi, că ne vom menține promisiunea de a proteja puterea lor de cumpărare. Câteva dintre soluțiile pe care le prioritizăm în acest sens sunt:

A.          Investiția în oameni

(…) Ne mobilizăm în fiecare zi pentru a construi un ecosistem intern puternic, cu oameni pregătiți să facă față provocărilor care pot apărea în orice moment. Și cultivăm valori și principii orientate către un progres continuu, prin programe interne dedicate, precum Digital Retail Academy sau Școala de Lideri. Cred în creșterea organică a performanțelor și voi susține întotdeauna inițiativele care încurajează acest lucru.

B.          Amprenta locală

Unul dintre domeniile-cheie în care am început să investim resurse semnificative în ultimul deceniu este strategia noastră de localizare. Personalizarea ofertei de produse Carrefour, precum și a experiențelor ne permite să stabilim conexiuni mai autentice cu clienții. Unul dintre cele mai recente proiecte ale noastre, care răspunde cererii tot mai mari de pe piață pentru produse proaspete românești, este Grădina Noastră, brandul-umbrelă sub care sunt incluse toate cooperativele partenere Carrefour, pentru a le oferi românilor fructe și legume proaspete pe tot parcursul anului, reflectând circuitul de la fermă – la raft – la masă.

C.          Carrefour, companie de retail digital

Al treilea punct al strategiei noastre de afaceri, pe care îl văd că prinde din ce în ce mai mult contur, este ușurința cu care adoptăm tehnologia, la nivelul întregii companii. Pentru Carrefour, digitalul nu este o opțiune sau un canal, ci baza creșterii valorii, și este încorporat în strategia noastră. Vedem aceasta la generațiile tinere, pentru care digitalul nu este un simplu instrument, ci este propriul lor teritoriu, face parte din viața lor și este la fel de normal pentru ei ca aerul pe care îl respiră – ei sunt clienții de mâine.

Liderii de business și profitul

Contextul inflaționist postpandemic sau izbucnirea războiului sunt câteva exemple recente de provocări pe care ne străduim să le abordăm. Ne definim ca fiind o companie centrată pe client, a cărei creștere se datorează în primul rând satisfacției clienților. Abordarea noastră omnichannel ne permite flexibilitatea de a ne adapta la orice context socio-economic, fără a expune direct clienții la schimbările pieței. Astfel, modelul nostru de business ne ajută să anticipăm și să ne pregătim din timp pentru posibilele incertitudini. Acest lucru explică evoluția pozitivă a profitului Carrefour în ultimul deceniu, iar în mod și mai specific, pilonii planului Carrefour 2022 ne-au permis să le oferim soluții clienților, pentru a face față presiunii asupra puterii de cumpărare, menținând în același timp cursul tranziției alimentare pentru toți și o disciplină financiară strictă. Profitul nu apare într-un vid și nici nu este un scop în sine – el este întotdeauna rezultatul întregului model de business și, prin intermediul acestuia, Carrefour și-a consolidat angajamentele de a proteja puterea de cumpărare a clienților, datorită direcționării granulare a strategiei sale comerciale și a consolidării inițiativelor în materie de reducere a costurilor. Modelul de business trebuie să reflecte scopul primar a companiei, iar al nostru este de a fi liderul tranziției alimentare pentru toți. Răspunsul pozitiv al clienților noștri ne onorează, iar noi ne menținem obiectivul de a le oferi tot ce este mai bun.

Diferențiatorii companiei

Tot ceea ce facem la Carrefour se datorează forței echipei pe care am creat-o de când am intrat pe piața românească. Seriozitatea și profesionalismul fiecăruia dintre colegii noștri se simt în produsele care ajung în casele românilor, în mesajele pe care le primesc și, poate cel mai important, în loialitatea cu care ei ne răsplătesc eforturile. Am căutat întotdeauna să-i ajutăm pe colegii noștri să își valorifice potențialul uman în munca de zi cu zi și să simtă cu adevărat satisfacția eforturilor lor. De aceea, am dezvoltat programe dedicate pentru dezvoltarea lor profesională și personală: de la Digital Retail Academy – programul nostru intern de training, care sporește competențele digitale ale colegilor pentru a îmbrățișa și integra cu succes noile schimbări tehnologice (anul trecut, 4.190 de angajați au beneficiat de aceste sesiuni de training) – până la Școala de Lideri – proiectul nostru dezvoltat în parteneriat cu Academia de Studii Economice din București, care îi sprijină pe colegi în drumul lor către viitoarele roluri de management în cadrul companiei. Și pregătim și mai multe oportunități interne. Dovadă este faptul că avem colegi care sunt alături de noi încă de la intrarea Carrefour pe piața românească, în 2001. În același timp, ne numărăm printre cei mai buni angajatori din România și atragem noi talente în fiecare an, fapt confirmat de recenta noastră calificare ca Angajator de Top 2023. Un alt aspect cheie care poziționează Carrefour printre liderii din industria de retail este deschiderea noastră față de tehnologie și soluții inovatoare, alături de flexibilitatea în modul în care ne desfășurăm activitatea. Unul dintre proiectele prin care am reușit să transpunem aceste direcții este platforma noastră Act for Good, lansată în urmă cu doi ani, primul hub digital de acest gen de pe piața de retail din România. Acesta este rezultatul obiectivului nostru de a ne extinde prezența digitală și impactul social, platforma având și o componentă socială: prin punctele obținute la cumpărături, cei 1,5 milioane de utilizatori activi pot susține una sau mai multe cauze ale ONG-urilor partenere. Implicarea în comunitate se reflectă și în strategia noastră de localizare, un alt diferențiator important, prin care am reușit să punem bazele unui model de cooperativă unic în România la momentul lansării sale. Totul a început ca răspuns la identificarea unei cereri în creștere pentru produse românești. De la o singură cooperativă în 2017, la 4 în doar cinci ani, acum contăm pe 1.300 de producători locali individuali; peste 600 dintre ei sunt fermieri ultralocali, care ne ajută să le oferim românilor fructe și legume proaspete.

Strategia de business pentru următorul deceniu

Stabilitatea și continuitatea sunt două dintre ingredientele-cheie ale succesului, în special într-un sector atât de dinamic și competitiv precum cel al retailului. Înțelegem că, pentru a ne menține pe o traiectorie pozitivă și în creștere pentru aceste aspecte, trebuie, în primul rând, să rămânem relevanți pentru clienții noștri, deoarece aceștia dictează în mare măsură direcțiile în care evoluează activitatea noastră. Întotdeauna am pus oamenii pe primul loc și ne-am asigurat că le satisfacem nevoile și dorințele prin monitorizarea constantă a tendințelor de consum. Carrefour continuă să prioritizeze dezvoltarea modelului nostru de afaceri, prin investiții în acele domenii care completează viziunea noastră pe termen lung și care se adresează celor trei piloni strategici: oameni, expansiune și retail digital.

Oameni – #LumeaCarrefour este formată atât din clienții care ne vizitează zilnic în magazinele noastre fizice și online, cât și din cei peste 16.000 de colegi despre care îmi place să spun că sunt forța motrică din spatele tuturor realizărilor noastre de până acum. Vom continua să le oferim colegilor noștri programe de dezvoltare profesională, cursuri specializate de competențe digitale și personale, programe de employer branding și traininguri de dezvoltare de carieră.

Expansiune – Am atins pragul de peste 400 de magazine în România și vom continua să extindem rețeaua atât prin deschiderea de noi magazine fizice în toate formatele disponibile (hyper, express, market și Supeco), cât și pe segmentul de e-grocery, atât prin carrefour.ro, cât și prin partenerii noștri, Bringo și Glovo, în linie cu viziunea noastră omnichannel.

Retail digital – Suntem în permanență conectați la oameni, la societate și la cerințele pieței, așa că vom continua să investim în cele mai bune soluții de date și infrastructură, pentru a eficientiza operațiunile de zi cu zi: de la prognozarea exactă a cererii, fluxuri logistice funcționale și optimizarea tehnologiei angajaților, până la îmbunătățirea experienței consumatorilor în magazin sau online. După ce am enumerat toate acestea, revenim mereu la scopul nostru principal: să fim liderul tranziției alimentare pentru toți.