Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

500 miliardari |
|

Dorel Goia – 500 Miliardari Ediția 2011

Dorel Goia.jpg
Nume: Dorel Goia Avere: 23-25 de milioane de euro Varsta: 57 de ani Resedinta: Cluj Domeniu/Companie: Piață de capital, imobiliare, industrie alimentară  

Antreprenorul din Cluj este unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din zonă, iar acest lucru se datorează în mare măsură strategiei sale de business. Goia se numără printre fondatorii Băncii Transilvania, fiind acţionar şi la companii precum Rombat şi Teraplast. De asemenea, este activ şi pe piaţa imobiliară.

Dorel Goia deţine circa 34% din Teraplast Bistriţa, companie printre acţionarii căreia se mai află Emanoil Viciu, precum şi SIF Banat-Crişana. Producătorul de profile şi ţevi din PVC a trecut anul acesta printr-o serie de schimbări de management, pentru a eficientiza activitatea companiei, care a înregistrat o profitabilitate în scădere. Măsura a fost luată după, ce în 2010, Teraplast a avut un profit de 6,5 milioane de lei (1,5 milioane de euro), în scădere cu 16% faţă de anul precedent, deşi afacerile au crescut cu 13%, la 212,7 milioane de lei (49,5 milioane de euro).

În ultimul an, compania şi-a schimbat o mare parte a echipei de conducere. Ştefan Bucătaru, fost director de investiţii la compania grecească Global Finance, a fost numit în funcţia de director general, iar Cristina Stoian ocupă poziţia de director financiar, după ce o perioadă a ocupat aceeaşi poziţie ca interimar.

În ceea ce priveşte activitatea producătorului de acumulatori auto Rombat, acesta a investit peste 9 milioane de euro pentru extinderea capacităţii de reciclare a bateriilor la Rebat Copşa Mică. Jumătate din suma investită provine de la Fondul de Mediu. Firma face parte din grupul de firme Rombat, deţinut de o serie de persoane fizice. Cei mai mari acţionari sunt Dorel Goia şi Ioan Repede.

Omul de afaceri este prezent şi pe segmentul imobiliar. Goia are în portofoliu clădirea de birouri Maestro Business Center din Cluj, cu o suprafaţă de aproximativ 10.000 de metri pătraţi, desfăşurată pe 9 etaje. Imobilul – care are printre chiriaşi companii precum Teraplast, Banca Transilvania, BT Asigurări, IBM şi Vodafone – se află în proprietatea firmei Omniconstruct, în care Goia este partener cu Horia Ciorcilă – şi el unul dintre fondatorii Banca Transilvania.

Alături de Ciorcilă, Goia a investit şi în industria alimentară, înfiinţând Maestro Industries (producţie mezeluri). După 10 ani de dezvoltare, firma a fost cumpărată de Caroli Foods, iar Goia a încasat circa 2,5 milioane de euro pentru 50% din societate, într-o tranzacţie estimată de piaţa de profil la 5 milioane de euro.

Vezi care era averea lui Dorel Goia în 2010

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii