FacebookTwitterLinkedIn

Dumitru Becşenescu a cumpărat anul acesta trei apartamente în Orlando (Florida), care sunt închiriate turiştilor veniţi să viziteze Disneyland. Proprietarul grupului Antares vrea să mai facă achiziţii în limita unui milion de dolari. Fără povara datoriilor bancare şi cu rezerve de cash încă din 2008, Dumitru Becşenescu a avut un an liniştit şi în 2011. A dispus de timp şi resurse să se ocupe de proiecte noi – ba chiar a făcut şi investiţii de plăcere.

Obişnuit să petreacă o lună pe an în Florida din 2000 încoace, a achiziţionat de la începutul anului trei apartamente în statul american de care s-a ataşat atât de mult. Este vorba de o investiţie cumulată de aproximativ 400.000 de dolari, în trei locuinţe incluse în aparthoteluri: sunt apartamente închiriate către familii în regim hotelier, iar o parte din chirie îi revine lună de lună.„A început să-mi placă şi vreau să mai investesc“, spune omul de afaceri – în această vară a petrecut o lună într-unul dintre apartamentele pe care le deţine. Spune că, odată cu venirea crizei, există foarte multe astfel de oportunităţi imobiliare de care poţi profita de la distanţă, prin intermediul unor brokeri specializaţi. „Vreau să investesc în limita unui milion de dolari. După asta voi trage nişte concluzii privind rentabilitatea acestor investiţii“, mai spune Becşenescu.

Tot anul acesta, omul de afaceri a modernizat o autogară pe care o deţine compania sa de transport rutier, în Vâlcea. Practic, autogara a fost transformată într-un centru comercial, pe o suprafaţă de 2.600 de metri pătraţi – cu o investiţie de aproximativ 800.000 de euro. Practic, aceasta valorifică tot traficul generat de transportul rutier. Pentru a monetiza şi mai mult acest trafic, lângă centrul comercial a fost dezvoltată şi o piaţă agroalimentară.

Becşenescu aşteaptă să treacă recesiunea pentru a demara şi alte proiecte – e vorba în special de investiţii în real estate. Are de gând să dezvolte construcţii pe terenurile pe care le deţine în Vâlcea sau pe litoral, în staţiunea Mamaia. Şi-a păstrat portofoliul imobiliar intact, fără să fi vândut nimic în anii de criză: deţine aproximativ 30 de hectare de teren. În Vâlcea vrea să dezvolte proiecte rezidenţiale, iar la Mamaia are de gând să construiască un aparthotel (inspirat fiind de investiţia din America) care să facă sinergie cu Hotelul Golden Tulip, unde mai deţine un pachet minoritar de acţiuni.

Antreprenorul vâlcean, ofiţer de marină la bază, a vândut 63% din acest hotel (fostul Fantasy Beach) către fondul de investiţii RC2 chiar în 2008, cu puţin timp înainte de izbucnirea crizei financiare. Pe lângă hotelul din Mamaia, RC2 mai are deţineri în producătorul de lactate Albalact, producătorul de vopseluri Policolor sau în reţeaua de servicii medicale Romar.

Timing-ul acestui exit, dublat de vânzarea proiectelor imobiliare pe care le terminase, l-a făcut să se considere un om de afaceri norocos. A mai vândut o afacere de gaz lichefiat chiar anul trecut, în plină criză. În anii trecuţi a şi închis o companie – este vorba de operatorul de cale ferată Classfer. Activitatea acestuia a fost oprită în momentul în care producătorul de ciment Lafarge (principalul client) a întrerupt contractul. Ulterior, Becşenescu a acţionat în instanţă Lafarge şi a câştigat din acest proces un milion de euro. Nici lucrări de construcţii nu a mai făcut, pe fondul prăbuşirii pieţei imobiliare.

Ca orice marinar, iubeşte marea – are o casă la Năvodari. Pe lângă vizitele în Florida, şi în Turcia merge an de an. Relativ recent, şi-a construit în curtea reşedinţei din Vâlcea o căsuţă turcească, unde invitaţii beau ceaiuri şi fumează narghilea.

Vezi care era averea lui Dumitru Becșenescu în 2010