FacebookTwitterLinkedIn

Deloitte România a asistat producătorul de gaze naturale Romgaz  în preluarea integrală a acțiunilor Exxon Mobile Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) în proiectul de gaze Neptun Deep de la Marea Neagră.

EMEPRL deține 50% din proiect, iar tranzacția a fost semnată la finalul lunii aprilie pentru un preț de achiziție de 1,06 miliarde de dolari.

„Finalizarea tranzacției va asigura premisele creșterii substanțiale a producției de gaze naturale a grupului Romgaz, odată cu demararea operațiunilor de exploatare în perimetrul Neptun Deep”, a declarat Directorul General al Romgaz, Aristotel Jude.

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat marți, 3 mai, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Anterior, Deloitte România a asistat Romgaz în obținerea unui credit în valoare de 325 milioane de euro de la Raiffeisen Bank pentru preluarea acțiunilor Exxon în Neptun Deep.

Romgaz a anunțat că, după finalizarea acestei tranzacții, își propune să asigure dezvoltarea și exploatarea zăcămintelor cu potențial comercial din perimetrul Neptun Deep în cel mai scurt timp posibil, etape pentru care va avea nevoie de finanțări suplimentare. Cealaltă jumătate din proiectul Neptun Deep, care are zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi, este deținută de OMV Petrom.

Miercuri, 11 mai, Plenul Senatului a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea Legii offshore, care reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât în perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime, stabilind că statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale. Proiectul va merge la Camera Deputaților.