Într-un context ideal în care părintele sprijină formarea de abilități în ceea ce privește folosirea banilor se creează o amprentă emoțională în interiorul copiilor, „amintiri din copilărie“ ce îi vor ghida în viața de adult. Ce putem face noi, ca părinți, concret? Îi putem implica în planificarea unei liste de cumpărături, în organizarea unui stand de limonadă sau a unui târg de vânzare cu haine, jucării de care nu mai are nevoie. Încă de mici, copiii ar trebui să aibă pușculiță și să asiste la discuțiile despre bani și planificarea bugetului familiei. Conversațiile trebuie să fie frecvente, „de zi cu zi“, pentru a fixa informația. Când copilul este luat la cumpărături, părinții pot folosi spațiul și în scop educațional. Pregătirea listei de cumpărături este o lecție valoroasă despre planificare și organizare. În supermarket, copiii pot primi sarcini – să așeze produsul în coș, să-l aleagă pe cel potrivit, să urmărească lista. Părintele poate explica de ce a luat decizia de a achiziționa un anumit produs, ce înseamnă o promoție la un anumit produs. Recomand să plătiți produsele cash și nu cu cardul. La vârste mici, gândirea conceptuală nu e dezvoltată, așadar plata cu card nu poate fi înțeleasă de un copil de vârstă mică.
Odată ce copilul ajunge la 8-9 ani, se poate trece de la o unică pușculiță, la 3 pușculițe: una pentru „cheltuieli“, una pentru „economisire“ și alta pentru „donație“. Poate exista chiar și a 4-a pușculiță dedicată „investițiilor“. Dacă doriți să-i dezvoltați abilitatea de a economisi sănătos, ajutați-l să își stabilească un obiectiv pentru care economisește, precum și un plan de economisire. Astfel, totul va avea un sens pentru el și vă va ajuta să-i explicați de ce nu îi satisfaceți o „poftă“ acum. Când nu ai un obiectiv, totul devine plictisitor și poți renunța ușor în fața tentației.
Dacă acest obiectiv nu apare natural, îl puteți invita pe copil să creeze o listă cu dorințe și să își aleagă ceva pentru care ar vrea să economisească. Dacă obiectivul dorit de copil reprezintă o sumă importantă, stabiliți cu el cum să împărțiți suma în rate lunare. Îl încurajează și îi dă o motivație în plus. Fiți fermi și nu cedați în fața rugăminților lor de a evita plata.
Lăsați-i să ia decizii legate de cheltuirea banilor, ajutați-i oferindu-le perspectiva de adult.
Dacă le oferiți puterea de a lua decizii referitoare la banii lor, ei vor înțelege de ce trebuie să reziste unei tentații de moment pentru un obiectiv mai mare (pe care îl are deja stabilit). În plus, această atitudine îi încurajează să fie independenți și îi ajută să înțeleagă valoarea banilor.
Este foarte important ca părintele să fie cât mai transparent, să vorbeasca despre bani cu cel mic. Bineînteles, exemplul personal este esențial. De aceea este bine să le spuneți pentru ce economisiți, cum luați deciziile și ce simțiți când vă este greu să renunțați la o dorință sau când alegeți să cedați unei dorințe. Începând cu vârsta de opt ani, copiii își pot însuși cunoștințe despre antreprenoriat. Accentul pe care îl punem în permanență este că nu banii sunt scopul în sine. Scopul în sine este ca ei să poată să-și definească visele și să aibă puterea și cunoștințele necesare să și le transforme în realitate, și anume în proiecte antreprenoriale de pe urma cărora să poată câștiga bani.
Este extraordinar când poţi identifica talentul copilului de la o vârstă fragedă şi îl poţi susţine şi învăţa cum să câştige bani din acel lucru pe care îl face cu plăcere.
Părintele nu este doar decident în alegerea materiilor opționale pentru copil, el este primul „specialist“ care îl familiarizează cu banii și importanța lor, este cel mai important susținător al acestuia în dezvoltarea abilităților și a inițiativelor antreprenoriale!
Faptul că cei mici învață valoarea banilor de la o vârstă fragedă va contribui la succesul lor, mai târziu, în viață. În acest fel, copiii vor învăța cât de repede dispar banii atunci când sunt cheltuiți pe elemente care nu sunt esențiale, vor afla cum să cheltuiască inteligent, cum să economisească și vor învăța să facă alegeri mai bune în viață. Este responsabilitatea noastră, ca părinți, să le oferim informațiile de care au nevoie. Iată cum!
-Oferă-le copiilor o sumă de bani săptămânală sau lunară și permite-le să decidă cum să cheltuiască banii în peroada indicată.
- Oferă-le copiilor oportunități de a câștiga bani în plus pentru economiile lor. Răsplătește-le orice ajutor cu o sumă de bani în plus.
- Învață-ți copiii să își împartă banii în categorii pentru care să contribuie în scopuri diferite: o parte pentru investiții, o parte pentru o jucărie nouă, o parte pentru școală sau o parte pentru un dulce pe care și-l doresc. Ai grijă ca pușculița să nu le lipsească.
- Arată-le copiilor o factură din casă, de exemplu, factura de electricitate. Provoacă-i să mai reducă din consum și din cost, economisind energie electrică. Stinge televizorul și luminile când nu sunt în cameră. Cei mici vor aștepta cu nerăbdare următoarea factură.
- Arată-le care este valoarea banilor în activitățile de zi cu zi. Dacă cei mici strică o jucărie, trebuie să știe că au nevoie de bani pentru a o înlocui.
- Treptat, le poți introduce în activități și jocuri financiare, precum Monopoly.
- Încurajează-i atunci când reușesc să își atingă obiectivele financiare.
- Dacă cei mici își doresc ceva mare și scump (de exemplu, o vacanță sau un nou televizor), organizează rapid un fond în care întreaga familie poate contribui. Un borcan pentru monede poate fi un început bun.
- Urmărește regulat economiile copiilor și lucrează alături de ei pentru a stabili noi obiective.
Cei mici vor învăța ce înseamnă responsabilitatea, perseverența și munca de care este nevoie pentru a obține bunuri mai scumpe. În plus, vor deveni interesați de investiții și economisire. Învață-i să nu se aștepte că banii celor din jur le vor ajuta relațiile de-a lungul vieții. Trebuie să își asume responsabilitatea dacă vor să-și îndeplinească dorințele.