FacebookTwitterLinkedIn

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că România a înregistrat o creștere semnificativă în domeniul cercetării, inovării, tehnologiilor și IT&C în ultimii cinci ani. Bogdan Ivan a subliniat că țara noastră se apropie de o cifră de 6,6 miliarde de euro doar pe exporturi.

Ministrul a evidențiat necesitatea colaborării strânse între Guvern și sectorul privat pentru a consolida poziția României ca hub regional pentru tehnologiile emergente și inovație. Acesta a subliniat că principalul obstacol nu mai este lipsa fondurilor, ci nevoia de manageri și idei în care oamenii pot investi și dezvolta proiecte. Astfel, țara noastră a reușit să crească de 2,5 ori cifra de afaceri globală în domeniul cercetării și tehnologiei, apropiindu-se de un impact de 8-9% din PIB.

„Pentru noi, astăzi, ca şi ţară, singura variantă prin care putem să ne profilăm, să fim un hub regional de tehnologie emergentă, de dezvoltare şi inovare, e să stăm la aceeaşi masă toţi, stakeholderi – Guvern, prin Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării pe care vremelnic îl reprezint şi-l conduc, şi mediul privat. Indiferent cât de mult am dori să găsim noi produse, problema astăzi pe piaţă nu este legată de bani, ci mai mult de manageri şi de idei în care oamenii pot să-şi investească banii şi să-i înmulţească. România a reuşit, în ultimii cinci ani, să crească de 2,5 ori cifra de afaceri globală pe cercetare, inovare, tehnologii, IT&C. Ne apropiem de 6,6 miliarde de euro ca şi exporturi doar, iar asta înseamnă că noi, astăzi, cu o cifră de până în 300.000 de oameni reuşim să ne apropiem de 8-9% din PIB. Gândiţi-vă câtă plus valoare se aduce aici. Din acest punct de vedere, viziunea mea şi a Guvernului României este foarte clară: în perioada următoare, pe tot ce înseamnă programe cu finanţare europeană, vă invit chiar acum să accesaţi cel mai nou site pe care l-a făcut Guvernul României prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – finantări-ue.ro – prin care sute de apeluri care sunt deschise şi sunt active pot să fie găsite acolo la un click distanţă. E un pas extraordinar prin care digitalizarea şi instrumentele digitale aduc orice finanţare europeană mult mai aproape de noi”, a afirmat Ivan.