FacebookTwitterLinkedIn

Nu mai este de mult timp un lucru nou faptul că românii au abilități în securitatea informatică și hacking. Andrei Avădănei este exemplul perfect. A lansat conferința  de securitate informatică și hacking, DefCamp, a inițiat dezvoltarea Asociației Centrului de Cercetare în Securitate Informatică din România (CCSIR), iar anul trecut a pus bazele Bit Sentinel împreună cu Alexandru Andrei. Acestea sunt doar câteva dintre performanțele tânărului de 23 de ani.

 Andrei Avădănei a absolvit Colegiul Mihai Eminescu din Botoșani, „perioadă frumoasă și activă”, așa cum o descrie tânărul, în care a participat la mai mult de 50 de concursuri naționale și internaționale de algoritmică și dezvoltare de produse software, în urma cărora s-a plasat pe poziții fruntașe. În prezent, tânărul este student al Universității Titu Maiorescu din București și proaspăt certiciat ca Offensive Security Certified Expert (OSCE), una dintre cele mai dificile atestări ale cunoștințelor tehnice din domeniul securității cibernetice recunoscute la nivel global.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30”, EDIȚIA 2016

Anul 2009 a fost cel în care pasiunea sa pentru IT s-a extins de la olimpiadele la care participa în liceu, la dezvoltarea mai multor proiecte în acest domeniu. Astfel, a lansat platforma online Worldit, dedicată altor persoane care îi împărtășesc pasiunea pentru IT. Despre acest blog, Andrei spune că la un moment a ajuns să aibă mai mult de 100.000 de cititori lunar și i-a pemis să experimenteze și să înțeleagă mai bine ce înseamnă promovarea online și conceptul social media. Astăzi, blogul nu mai este activ. „Încerc să-mi redirecționez timpul pentru a crește conferința anuală DefCamp, dar și Bit Sentinel”, explică tânărul.

DefCamp a fost lansată tot în 2009. În acel an, comunitățile online de securitate cibernetică începeau să stabilească tot mai des întâlniri în offline. „Ideea de a ne aduna la evenimente în care să povestim din experiență a fost naturală având în vedere că la momentul respectiv în Romania nu exista nimic specific și coerent în acest sens, iar conferințele din străinătate depășeau cu mult bugetele unor tineri de 16-20 de ani. Practic, am răspuns pozitiv unei nevoi evidente de a oferi un mediu propice pasionaților de securitate informatică”, explică Andrei Avădănei. Prima ediție a conferinței DefCamp a fost în Bran, unde au participat aproximativ 60 de persoane. Următoarea ediție a continuat la Iași, pentru ca ulterior evenimentul să se stabilească în București. Anul acesta, conferința a ajuns la cea de-a șaptea ediție, iar anul trecut a reușit să adune aproape 900 de participanți din peste 30 de țări.

VEZI AICI LISTA COMPLETĂ „30 SUB 30” (2012-2016)

Implicarea lui Andrei în domeniul IT nu s-a oprit aici. În 2011, a inițiat dezvoltarea Asociației Centrului de Cercetare în Securitate Informatică din Românoa (CCSIR), o organizație non-guvernamentală care desfășoară activități specifice domeniului securității cibernetice.  Tot în acea perioadă, Andrei a obținut porecla „hackerul alb”. În România, încă nu se cunoșteau foarte bine diferențele dintre infractorii cibernetici și specialiștii în securitate cibernetică, cum este Andrei. Pe atunci, toți erau cunoscuți drept „hackeri”. În acest sens, specialiștii au hotărât să ofere explicații . „Am folosit denumirea de «black hat hacker» pentru infractori și «white hat hacker» pentru specialiști. De aici și până la „hackerul alb”, a rămas doar adaptarea termenului în limba română”, spune tânărul.

În 2015, Andrei Avădănei a mai lansat un proiect, Bit Sentinel, împreună cu un coleg, Alexandru Andrei. Compania este specializată doar pe nișa în care cei doi excelează, pentru a livra produse și servicii de calitate. Anul trecut, au lansat un serviciu gratuit, RO Hacked, „registrul atacurilor cibernetice din România”. Proiectul urmărește și anunță site-urile din România care sunt victimele unui atac cibernetic.

Planurile de viitor sunt multe. În timp ce consolidează poziția DefCamp la nivel internațional, și experimentează lansarea unor produse de securitate cibernetică la costuri ușor de acoperit, Andrei Avădănei și echipa sa vor lansa în curând Fendly.io, „un serviciu online prin prin intermediul căruia orice companie va putea identifica vulnerabilățile cu doar cateva click-uri. Vom elimina costurile și cunoștințele necesare pentru a utiliza, întreține și interpreta rezultatele acestor soluții de securitate […]”, explică tânărul.

23 de ani

Inițiator DefCamp

Chiar dacă are doar 23 de ani, Andrei Avădănei are deja o vastă experiență în domeniul IT. A pus bazele conferinței de securitate informatică și hacking DefCamp, cu aproape 900 de participanți în 2015, a inițiat dezvoltarea Asociației Centrului de Cercetare în Securitate Informatică din România șl a înființat proiectul  Bit Sentinel.

GALERII FOTO:

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2013

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2014

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2015

„30 SUB 30”, EDIȚIA 2016