FacebookTwitterLinkedIn

Cu toate că afacerile lui Ion Țiriac au fost stabile în ultimii ani, alți oameni de afaceri au înțeles mai bine trendurile și au avut o ascensiune fulminantă. Este cazul lui Daniel Dines, care a făcut din UiPath, companie specializată în Enterprise Robotic Process Automation (RPA), un brand cunoscut la nivel global și a demonstrat că tehonolgia este cea care poate schimba regulile jocului în orice industrie. În Forbes 500 ediția 2019, omul de afaceri Ion Țiriac a avut o avere estimată la 5,8 miliarde de lei, în creștere cu 200 de milioane de lei față de anul 2018. Astfel, cu toate că averea fostului tenismen a crescut în decursul ultimului an, acesta a fost detronat de către Daniel Dines, care are o avere estimată la 6,3 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 2,3 miliarde de lei față de 2018. Însă, Daniel Dines nu este singurul care a reușit să-l depășească pe Ion Țiriac, din moment ce treapta a doua a clasamentului este ocupată de Dragoș și Adrian Pavăl, fondatorii retailerului de bricolaj Dedeman. Cei doi oameni de afaceri din Bacău au o avere estimată la 6,2 miliarde de lei, astfel că, în acest an, competiția pentru titlul de cel mai bogat român va fi și mai dură.

Cum se explică ascensiunea fondatorului UiPath? La sfârșitul lunii aprilie a anului trecut, UiPath făcea un nou anunț important: compania atrăgea o nouă finanțare, Seria D, de 568 de milioane de dolari, ajungând la o evaluare record de 7 miliarde de dolari. UiPath a devenit, astfel, una din companiile de enterprise software cu cea mai mare creștere și una din cele mai valoroase companii de RPA din lume.

Într-un interviu exclusiv acordat din București ediției americane a revistei Forbes, Daniel Dines este ilustrat ca fiind miliardarul care schimbă fața industriei din care face parte. El este figura reprezentativă a creșterii din domeniul tehnologiei, care a readus speranța antreprenoriatului în Europa de Est. „Bill Gates obișnuia să vorbească la Microsoft despre un computer pentru fiecare casă. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană”, spunea Dines pentru Forbes.com.

Strategia UiPath vizează extinderea geografică, dezvoltarea parteneriatelor cu clienții deja existenți și creșterea numărului de procese care pot fi automatizate. Pe termen mediu, UiPath și-a propus să se listeze pe bursa NASDAQ. În plus, conform unui interviu acordat de Daniel Dines cotidianului francez „Les Echos“, în luna mai a acestui an, UiPath ar putea ajunge primul decacorn al Europei (prima companie care ajunge la o evaluare de peste 10 miliarde de dolari).

În ceea ce îi privește pe frații Pavăl, orizontul acestora s-a extins semnificativ în ultimii ani, iar cei doi oameni de afaceri vor continua, cel mai probabil, să adauge companii de renume din România în portofoliul lor. Odată cu succesul Dedeman, cei doi antreprenori au înființat Pavăl Holding, o companie cu un capital social de 1 miliard de euro. Frații Pavăl au fost în anul 2018 protagoniștii celei mai importante tranzacții de real-estate din România, după ce Forte Partners a semnat vânzarea integrală a proiectului de birouri The Bridge către Dedeman. Nici în 2019 cei doi băcăuani nu s-au lăsat mai prejos, fiind implicați în cea mai mare tranzacție de real-estate din afara Bucureștiului, achiziționând proiectul The Office din Cluj-Napoca de la Nepi Rockastle și Ovidiu Șandor. Valoarea tranzacției nu a fost comunicată, însă, potrivit estimărilor, aceasta se situează în jurul sumei de 130 de milioane de euro.

Mai mult decât atât, frații Pavăl au fost implicați în unele dintre cele mai spectaculoase tranzacții de pe plan local, în portofoliul celor doi antreprenori intrând companii importante precum Alro Slatina, Cemacon, Electrica, Conpet, Transelectrica sau Antibiotice Iași. De asemenea, portofoliul de investiții al fraților Dragoș și Adrian Pavăl va continua să se extind și către IMM-uri, cei doi fondatori ai Dedeman lansând anul trecut un nou fond de private equity, Equiliant Capital, orientat spre investiţii în firme mici şi mijlocii. Fondul va fi finanţat integral de Pavăl Holding și va fi condus de Laurenţiu Ciocîrlan, şef al departamentului de investiţitii al Raiffeisen şi cel care a coordonat printre cele mai mari listări de la bursa românească.

Pe de altă pare, Ion Ţiriac pare că își concentrează tot mai mult atenţia pe prima sa iubire, tenisul. Pe lângă tenis, pe harta de interes a omului de afaceri a intrat și golful. Astfel, după turneul de tenis de la Madrid, Ion Țiriac organizează și un turneu de golf în capitala Spaniei. Turneul de golf se desfășoară la Club de Campo din Madrid și va fi organizat de către aceeași firmă care se ocupă de organizarea competiției Madrid Tennis Open, controlată de Ion Țiriac și administrată de Gerard Tsobanian. Turneul de golf de la Madrid face parte din circuitul Europe Tour, iar premiile totale depășesc 1,5 milioane de euro. În ceea ce privește piața imobiliară, Ion Țiriac va construi, prin intermediul Țiriac Holdings, un proiect major în zona Expoziției din Capitală. Pe terenul de aproape 70.000 mp din B-dul Expoziţiei, Ţiriac Holdings are în plan un proiect mixt, format din blocuri de locuinţe, birouri, spaţii comerciale şi servicii, printre care şi un hotel, dar şi showroomuri, acesta fiind cel mai important proiect imobiliar din portofoliul lui Ion Țiriac. Astfel, în ultimii ani, averea lui Ion Țiriac și-a continuat creșterea, însă insuficient pentru a rămâne cel mai bogat om de afaceri din țară.

Dacă ne uităm la ritmul de creștere al averilor celor trei, este de așteptat ca Daniel Dines să se distanțeze față de frații Pavăl și față de Ion Țiriac, mai ales în contextul în care UiPath își va continua ascensiunea. Dacă ținem cont de faptul că averea lui Ion Țiriac a crescut cu 200 de milioane de lei, a fraților Pavăl cu aproximativ un miliard de lei, a fondatorului UiPath cu aproximativ 2,3 miliarde de lei, 2020 ar putea fi anul în care Daniel Dines ar putea să rămână nu numai cel mai bogat român, ci și anul în care să urce în ierarhia mondială a celor mai bogați oameni.