Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

20 pentru 2020. Valorificarea resurselor

România are oportunitatea de a deveni în perioada următoare un important hub și furnizor de energie în regiunea Mării Negre, însă totul depinde de capacitatea autorităților centrale de a atrage și a încuraja investițiile în acest sector.  
076 dosar 11 energie

Exploatarea resurselor minerale din Marea Neagră, continuarea proiectelor de interconectare electrică, crearea coridorului de transport de gaze naturale Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA), atragerea și consolidarea unor parteneriate strategice precum cel cu Kazahstanul – unul dintre cei mai mari producători mondiali de țiței, crearea de surse alternative de aprovizionare cu produse energetice, încurajarea companiilor locale pentru dezvoltarea sectorului energetic, toate acestea sunt direcții importante pentru ca România să devină un nod important în regiune.

După un 2019 în care companiile din energie au fost afectate de celebra Ordonanță 114, care introducea o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor titulare de licenţe în domeniul energetic, anul acesta vine cu noi schimbări, însă de această dată în bine.

Toate companiile care activează în sectorul energetic, dar nu numai, au răsuflat ușurate la început de an, după adoptarea Ordonanței de Urgență nr.1/2020, care abrogă taxa pe activele financiare şi modifică contribuţiile plătite de companiile din energie. Astfel, OUG nr. 1/2020 abrogă taxa pe activele financiare, elimină cerinţele suplimentare aplicabile fondurilor de pensii private, iar nivelul contribuţiei anuale companiilor din energie se va stabili anual prin ordin al preşedintelui ANRE.

Potrivit Ordonanței, nivelul contribuţiei anuale percepute de la titularii de licenţe în domeniul energiei electrice şi al gazelor naturale se stabileşte anual prin ordin al preşedintelui ANRE şi nu mai este stabilită la nivelul de 2% din cifra de afaceri, cum prevedea actul normativ abrogat. De asemenea, obligaţia producătorilor de energie electrică desemnaţi pentru a asigura cantităţile necesare furnizării de energie electrică către consumatorii casnici în regim reglementat este, de asemenea, devansată cu aceeaşi dată aplicabilă pentru prevederea menţionată anterior, potrivit Ordonanței. În plus, data de expirare a obligaţiei producătorilor de gaze naturale de a asigura gazele naturale necesare consumatorilor casnici şi producătorilor de energie termică la un preţ plafonat de 68 de lei/MWh este devansată pentru 30 iunie 2020, data anterioară de expirare a prevederii fiind 28 februarie 2022.

În ceea ce privește exploatarea gazelor din Marea Neagră, în acest an vom avea parte de noi intrigi, în contextul în care ExxonMobil își poate vinde participația la proiectul Neptun Deep. Acesta este cel mai mare proiect de exploatare a gazelor naturale din România, fiind blocat de o bună perioadă de timp.

În acest context, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, a anunțat interesul companiei pe care o conduce pentru a intra în proiectul Neptun Deep. Astfel, Romgaz ar putea acționa în consorțiu cu OMV Petrom și cu un alt partener. De asemenea, oficialul Romgaz a anunțat că intenționează să preia un pachet de 20% din proiectul Neptun Deep, adăugând că întregul proces se va finaliza abia în a doua jumătate a anului. Un alt jucător interesat de partea deținută de ExxonMobil în proiectul Neptun Deep ar fi Lukoil. Însă interesul manifestat de Lukoil ar putea atrage mai multe semne de întrebare, din moment ce compania este considerată a acționa în interesele Kremlinului, asemenea multor companii de energie din Rusia, aspect ce ar putea reprezenta o problemă pentru unii membri ai Guvernului. Lukoil mai operează un zăcământ de gaze din Marea Neagră în Perimetrul Trident, alături de Romgaz.

România dispune de un imens potențial de valorificare și de dezvoltare a sectorului de gaze naturale, însă exploatarea acestor resurse necesită investiții substanțiale, precum și un climat legislativ stabil, după cum transmit unii dintre jucătorii de pe piață. Astfel, realizarea de noi investiții presupune asigurarea unor condiții adecvate, care necesită o arhitectură legislativă stabilă și predictibilă care să ofere mediul optim investițiilor pe termen lung.

Spre exemplu, OMV Petrom susținea pe parcursul anului trecut că actualul cadru legislativ nu permite luarea unei decizii favorabile pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep, perimetrul din Marea Neagră în care compania și ExxonMobil deja au investit peste 1,5 miliarde de dolari. OMV forează deja în anumite perimetre din Marea Neagră, precum Histria, Neptun 1 şi Neptun 2.

„Există oportunități de creștere în sectorul energiei, în care activăm și ne concentrăm pe acestea. Avem nevoie de stabilitate, de un mediu competitiv care să atragă investițiile, de liberalizarea sectorului energetic local. România are un mare potențial de gaze naturale. Dacă proiectele din Marea Neagră vor fi dezvoltate, se vor genera oportunități pentru țară. Când ai propriile resurse de energie, vrei să le folosești pentru a contribui la dezvoltare în cât mai multe domenii. Energia joacă un rol esențial în economie. Mai cred că noi, companiile, avem un rol foarte important în societate, acela de a livra proiecte și energie pentru oameni. Iar pentru asta avem nevoie de predictibilitate, dar și de o piață potrivită și adecvată”, declara recent Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Așadar, 2020 începe cu semne bune pentru piața locală de energie, în urma adoptării Ordonanței 1/2020, mai ales în contextul în care dezvoltarea unui cadru legislativ stabil poate determina pe termen lung valorificarea resurselor naturale ale României, aspect ce ar produce un impact pozitiv semnificativ asupra economiei românești.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii