
Anca Rarău, brand & marketing strategist, explică modul cum funcționează platforma de consultanță în branding și marketing strategic Brandocracy. Platforma nu funcționează ca o agenție, ci adoptă un concept care abordează construcția și poziționarea brandurilor printr-o nouă metodă, integrată.
Forbes: În anul 2014, într-un interviu pentru revista „Forbes România”, ați declarat la o întrebare referitoare la „puterea omului de marketing”:
„Pentru un om de marketing într-o corporaţie, aş menţiona ca fiind importante:
Libertatea de decizie şi posibilitatea de a se ,,mişca” rapid în piaţă; o echipă închegată, formată pe profil de învingător; creativitate (personală); un şef inteligent; abilitatea exersată de a lua decizii bazate pe intuiţie, atunci când argumentele ,,raţionale” nu indică o anume direcţie”.
Revenind în prezent, care este puterea unui om de marketing care muncește în afara unui corporații, mai precis, care este puterea dvs ca fondator al platformei Brandocracy?
Anca Rarău: Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult față de ceea ce am spus atunci. Lucrurile nu se schimbă neapărat plecând dintr-o organizație și mergând în antreprenoriat decât la nivel de nuanță, să zicem. Sigur că zona de echipă bună rămâne valabilă, trebuie să ai creativitate în continuare, trebuie să ai încredere, poți să iei și decizii pe intuiție, cum spuneam atunci. Toate rămân valabile.
În antreprenoriat, puterea pe care o simt acum este că am posibilitatea de a-mi alege colaboratorii foarte ușor și pe niște criterii clar definite. Aici, mă refer atât la echipă, pentru că am o echipă extraordinară, formată din specialiști, oameni cu experiență, cât și la clienți.
Într-o corporație, trebuie să lucrezi cu clienții interni, indiferent dacă îți dorești sau nu-ți dorești. În antreprenoriat, lucrurile sunt la decizia noastră. Sunt clienți pe care îi dorim și cu care lucrăm.
Ne plac clienții cărora le pasă de angajații lor, care înțeleg că brandul, cultura organizațională și obiectivele de business se află într-o înlănțuire foarte firească și că trebuie să lucreze împreună.
Ne plac oamenii care vor să învețe. În Brandocracy, avem câteva valori care îi leagă pe oamenii din echipă și aici mă refer la învățarea continuă, curiozitatea, curajul și autenticitatea. Asta este puterea! Puterea de a te alinia la niște valori și de a-ți alege colaboratorii și clienții după aceste valori.
Forbes: Dar ca antreprenor nu-ți fuge uneori pământul de sub picioare spre deosebire de poziția de angajat într-o companie?
Anca Rarău: Antreprenoriatul nu este pentru oricine, nu-i pentru toată lumea. Trebuie să ai curaj. Una dintre valorile pe care le-am amintit mai înainte este curajul. Nu oricine poate să devină antreprenor.
Și eu m-am testat un an de zile înainte de a lansa Brandocracy dacă pot să fac acest pas. Am făcut o cercetare de piață, cum se face în marketing, și am stat de vorbă cu aproximativ 100 de oameni, în câteva luni, vorbindu-le despre ce aș vrea să fac și despre consultanță. Am testat piața să văd dacă se cere acest tip de servicii.
Sigur că există o notă de conform când ești angajatul unei corporații! Dar, la un moment dat, viața poate să devină plictisitoare, dacă rămâi doar în zona de confort. Nu sunt genul care să rămân în zona de confort. Am avut curiozitate și curajul de a intra în antreprenoriat, desigur, și conjuncturile și contextul mi-au fost atunci favorabile.
Pentru mine, începuturile în antreprenoriat au însemnat trei branduri interesante: Regina Maria, TeraPlast și Școala Informală de IT. Îmi amintesc că am semnat aceste contracte în aceeași săptămână. A fost un start bun și pentru că reputația m-a ajutat, pentru că oamenii mă cunoșteau și pentru că livrasem și înainte.
Am început să lucrez singură și apoi au venit către mine alți specialiști și așa am deschis platforma Brandocracy. Am început singură pe sistemul clasic de consultanță. Am făcut strategii de marketing, am dus campanii, am făcut foarte multe pentru că îmi permitea expertiza. Dar, pe măsură ce timpul trecea, veneau proiecte destul de multe. Ajunsesem la un moment dat să am 11-12 proiecte deodată.
Mi-am dat seama că nu este sănătos și nu mă puteam clona sau să fac scamatorii. Din fericire, am întâlnit niște oameni foarte buni care își doreau, de asemenea, să iasă din „confortul” de angajat la o corporație sau la o firmă mijlocie și să intre în antreprenoriat.
Oamenii din echipa mea vin din zone foarte bine poziționate și ca statut și ca salarii. Sunt oameni care au avut curaj, curiozitate și care au vrut această independență și încredere de a fi pe picioarele lor, pentru că trebuie să ai încrederea că știi să faci lucruri atunci când ești de unul singur. Au venit alături de mine și acum suntem 11 parteneri în Brandocracy.
Suntem parteneri, profesioniști cu mulți ani de specializare în diferite domenii: strategie de marketing, strategie de brand, visual identity, web design, PR, employer branding și dezvoltare de produse.
Lucrăm pe proiecte, în sensul în care vin clienții către noi. În aproape 90% din cazuri, clienții mă abordează direct pe mine. Apoi, facem o discuție și vedem cine poate intra pe respectivul proiect, care sunt competențele necesare și apoi mergem cu oferta și discutăm cu clientul, luăm proiectul și-l ducem la capăt și stăm cu clienții până suntem siguri că îl poate implementa.
CARTE DE VIZITĂ
Anca Rarău are o experiență de peste 20 de ani în poziționare de brand, marketing strategic și operațional, employer branding, research și PR.
A intrat în antreprenoriat în anul 2017 și a lansat Brandocracy. Ca antreprenor, lucrează împreună cu echipa sa pentru companii din diferite domenii: medical, construcții, IT, servicii financiare, legal, educație, HoReCa, arhitectură, logistică, producție industrială, mobilier, farma, media și cultură.
Înainte de a-și înființa propria afacere în consultanță, Anca Rarău a condus echipele de marketing ale celor mai mari două bănci din România: Banca Transilvania și BCR/Grupul Erste. Ca director de marketing a coordonat și lansat branduri de anvergură națională și europeană. Pe parcursul carierei, alături de echipele pe care le-a coordonat, a obținut și numeroase premii pentru eficiența campaniilor de marketing (Premiile Effie), precum și pentru proiecte de Relații Publice și CSR.
Anca Rarău a fost, de asemenea, responsabilă de strategia și documentația de marketing în echipa care a pregătit prima listare a unei bănci din România la Bursa de Valori București.
Forbes: Cum funcționează Brandocracy, platforma de consultanță în branding și marketing strategic? Care este diferența dintre termenul de „platformă de consultanță” și agenție ori companie de consultanță? De ce „platformă”?
Anca Rarău: Platforma Brandocracy nu este un SRL. Platforma este de fapt brandul sub care noi funcționăm pe acest concept. Fiecare partener are propria-i firmă și are libertatea să lucreze și proiecte în paralel. Din fericire, o mare pondere a proiectelor se află pe platforma Brandocracy. Adică, atât de mult ne place să lucrăm împreună, încât proiectele pe care le are fiecare separat sunt foarte puține.
Diferența dintre noi ca platformă și o agenție este că la agenție ești angajat sau ești pe contract de drepturi de autor și ești blocat în agenția respectivă. Noi nu suntem agenție.
Am de făcut o precizare: agențiile de publicitate vin după noi ca să implementeze ceea ce am gândit noi la nivel de strategii de brand și de marketing. Noi nu ne suprapunem cu agențiile de publicitate. Dimpotrivă, colaborăm foarte bine acestea.
Noi în Brandocracy gândim totul în formă de parteneriat. Adică, fiecare vine și evaluează proiectul și spune dacă dorește sau nu să intre în acest proiect. De obicei, nu suntem mai puțin de doi pe un proiect. Sunt proiecte care se duc și pe parcursul a doi ani. Am fost și șase-șapte oameni la unele proiecte.
Mai mult, nu există șef în termen clasic, dar există leadership. Noi mergem foarte mult pe ideea de leadership.
Brandocracy este o activitate antreprenorială 100%. Dacă un lider nu reușește să-și țină oamenii lângă el, atunci asta este problema liderului. Dacă reușește să-i țină și să aducă și alți oameni atunci asta înseamnă puterea echipei.
Forbes: Care sunt partenerii Brandocracy?
Anca Rarău: Toți partenerii noștri sunt trecuți pe site-ul platformei. Nu e nimic secret! Pe zona de strategie de marketing avem pe Cipriana Stan și Cristina Tudose.
Pe zona de employer branding este Georgiana Iancu. O avem și pe Petruța Țuligă, care este mai nouă la noi. Zona de PR este reprezentată foarte bine de un fost jurnalist cu 16 ani de experiență în presă, Mihaela Balea.
Alexandru Ion este pe zona de visual identity. Oltea Belciuganu este ex-directorul de comunicare de la CEC Bank și are o experiență foarte bună.
De asemenea, Raluca Manole, care este un foarte bun strateg pe marketing. Cine mai este? Să nu uit pe cineva… Cristina Căliman care este web designer și este un foarte bun om.
Mai lucrăm cu alți colegi, care sunt mai mult sau mai puțin la vedere, să-i numesc colegi de „backup”, ca să spun așa, care ne ajută logistic și câteodată în implementare pe proiecte.
Echipa este foarte consolidată și reunește oameni cu mare experiență. Este un HUB de oameni experimentați.
Practic, nu te poți considera consultant dacă nu ai mulți ani în spate și proiecte realizate. Nu cred în ideea de consultant care are doi ani de experiență sau care a făcut teorie. Trebuie să te fi lovit de lucruri în viața profesională ca să poți să dai sfaturi.
Forbes: Care este statutul unui consultant în branding și marketing? Ce anume îl definește pentru a fi un consultant?
Anca Rarău: Probabil că în urmă cu 10 ani era mai greu să lucrezi în consultanță de marketing și branding. Am asistat la o evoluție a pieței. O evoluție a modului cum clienții, proprietarii și executivii firmelor privesc brandurile lor.
Ei învață cât mai mult și experimentează pentru că s-au lovit de situații în care nu erau foarte sus cu vânzările, nu erau cunoscuți pe piață sau nu aveau reputație bună pentru că nu lucraseră deloc în această zonă de branding sau de marketing.
În ultimii ani, am constat o cerere foarte mare de consultanță pe piață. Încercăm să-i educăm pe clienți și să înțeleagă că marketingul nu este publicitate, și că branding nu este logo.
Aceste lucruri le facem pro-bono, pentru că educăm și piața, dar totodată, obținem niște oameni mai informați, și ai vorbesc despre owner-ii mijlocii și mici, dar și firme mai măricele, care n-au avut ocazia să învețe până acum despre asta. Avem niște oameni care înțeleg ce să ceară până la urmă ca să-ți seteze așteptările despre ce trebuie să facem împreună.
În momentul în care ne sună un potențial client, în primul rând are decența să întrebe ce facem și cum facem și are răbdarea să înțeleagă și, desigur, dacă „suntem pe aceeași pagină” și vrea să mergem mai departe pentru a implementa proiecte sau dacă mai are nevoie de timp ca să se gândească.
Dorim ca lumea să înțeleagă ce facem ca să nu aibă apoi așteptări greșite. Cei mai mulți care ne contactează sunt proprietarii companiilor sau directorii generali. Noi spunem întotdeauna clienților că marketing înseamnă business. Nu sunt lucruri separate, dimpotrivă!
(9 martie 2022)
Parcurge interviul integral pe pagina Facebook a revistei Forbes România.