FacebookTwitterLinkedIn

Am strâns la un loc câteva dintre cele mai importante prognoze despre lumea business-ului în 2023 pentru cei care vor și alte informații în afara celor oferite de atotștiutorii invitați ai diverselor media din România.

Varianta scurtă

Goldman Sachs – This Cycle Is Different

JP Morgan – A bad year for the economy, a better year for markets

Morgan Stanley – Applying the Lessons of a Turbulent Year to 2023

Blackrock – A new investment playbook

HSBC – Looking for the Silver Lining

Barclays – Living with shock and awe

UBS – Calm waters turn choppy

Credit Suisse – A fundamental reset

BNP Parisbas – Investing in an age of transformation

Deutsche Bank – Resilience versus recession

ING – ‘May he live in interesting times’

Varianta extinsă

Atenție, urmează un text lung, care a putea fi și mai lung dacă veți da click pe sursa primară a informațiilor 😉

Goldman Sachs – This Cycle Is Different

  • Creșterea globală a încetinit în 2022 și ne așteptăm la o creștere globală de doar 1,8% în 2023, deoarece reziliența economiei SUA contrastează cu recesiunea pe care o anticipăm pentru Europa și o redeschiderea “cu noduri” a economiei din China.
  • Cum poate inflația de bază să scadă atât de mult chiar și în cazul unui impact atât de redus asupra ocupării forței de muncă? Motivul, credem noi, este că acest ciclu este diferit de perioadele anterioare de inflație ridicată.
  • Mai multe bănci centrale din Europa Centrală și de Est (ECE) și din America Latină au început să majoreze ratele cu mult înaintea celor din piețele dezvoltate. Deși niciuna dintre ele nu a obținut încă o aterizare lină, activitatea economică pare rezilientă, iar inflația este în curs de scădere în unele țări, în special în Brazilia. ECE se află într-o poziție mai dificilă din cauza expunerii sale la piețele de materii prime, a inflației ridicate și a înăspririi monetare aflate în desfășurare.

JP Morgan – A bad year for the economy, a better year for markets

  • În ciuda faptului că se menține peste țintele băncii centrale, inflația ar trebui să înceapă să se tempereze pe măsură ce economia încetinește, piața forței de muncă slăbește, presiunile asupra lanțului de aprovizionare continuă să se atenueze, iar Europa reușește să își diversifice aprovizionarea cu surse de energie.
  • Scenariul nostru de bază prevede că economiile dezvoltate vor intra într-o ușoară recesiune în 2023.
  • Cu toate acestea, atât acțiunile, cât și obligațiunile au inclus deja în prețuri problemele macroeconomice care urmează să se manifeste în 2023 și par din ce în ce mai atractive, iar în ceea ce privește obligațiunile suntem mai optimiști decât oricând în ultimul deceniu.
  • Vânzările generalizate de pe piețele de acțiuni au lăsat unele acțiuni cu un potențial puternic de câștiguri; credem că există oportunități în acțiunile legate de climă și pe piețele emergente. Sunt acțiuni ieftine care au inclus deja în prețurile actuale o mulțime de vești proaste și care oferă dividende sigure.

Morgan Stanley – Applying the Lessons of a Turbulent Year to 2023

  • Rareori investitorii au fost nevoiți să se confrunte cu genul de lecții oferite de o economie globală care abia începea să iasă dintr-o pandemie, confruntându-se în același timp cu măsuri de politică monetară fără precedent și cu un război terestru major în Europa. Turbulențele din 2022 cântăresc acum foarte mult asupra perspectivelor de investiții pentru 2023, cu implicații asupra unor indicatori precum creșterea economică, inflație, politica băncii centrale și ratele dobânzilor până la calitatea datoriilor, câștiguri, evaluări, sentimentul investitorilor și alți indicatori cheie.
  • Vedem o economie rezilientă fără o prăbușire iminentă (…) Primul trimestru din 2023 are ingredientele necesare pentru a se baza pe punctele forte din trimestrul al patrulea din 2022.
  • Așteptați-vă la un an de “decalaje lungi și variabile” (…) Așteptați-vă ca pierderile pe termen scurt să deschidă calea unor câștiguri pe termen lung pentru economie.
  • Pivotarea Fed către o politică monetară mai puțin agresivă este probabil să dea tonul piețelor în 2023.
  • Oportunități pe piețele emergente (…) Au o creștere mai bună, o inflație mai mică și mai puține datorii suverane și private, însă acțiunile și monedele se tranzacționează la evaluări la nivel de criză. (…) Credem că majoritatea investitorilor au alocări prea mici în active din piețele emergente, având în vedere randamentele potențiale ale acestei clase de active.
  • Și acest lucru va trece (…) În timp ce factorii macro pot determina performanța pe termen scurt, noi continuăm să ne concentrăm pe elementele fundamentale ale companiilor din portofoliul nostru și pe potențialul lor de creștere compusă pe termen lung.

Blackrock – A new investment playbook

  • Perioada de patru decenii de activitate și inflație în mare parte stabile a rămas istorie. Noul regim, caracterizat de o mai mare volatilitate, este în plină desfășurare. Se anunță o recesiune; băncile centrale sunt pe cale să înăsprească excesiv politica în încercarea de a controla inflația. Acest lucru duce la decizia tactică de a menține portofolii cu o pondere redusă a acțiunilor de pe piețele dezvoltate. Ne așteptăm să revenim la sentimente mai bune în ceea ce privește activele de risc la un moment dat în 2023 – dar nu suntem încă acolo. Iar atunci când vom ajunge acolo, nu vedem piețele “bull” din trecut. De aceea este nevoie de un nou manual de investiții.
  • Stabilirea prețului daunelor este prima noastră temă de investiții pentru 2023. (…) Acest nou regim necesită regândirea rolului obligațiunilor, a doua noastră temă. (…) A treia noastră temă este conviețuirea cu inflația. (…) Noul regim necesită un nou manual de investiții. Acesta implică modificări mai frecvente ale portofoliului, prin echilibrarea opiniilor privind apetitul pentru risc cu estimările privind modul în care piețele evaluează scăderile economice. De asemenea, se impune adoptarea unor viziuni mai granulare, concentrându-se pe sectoare, regiuni și subcategorii de active, mai degrabă decât pe expuneri largi.

HSBC – Looking for the Silver Lining

  • În timp ce perspectivele ciclice rămân o provocare majoră, începem să vedem aspecte pozitive în ceea ce privește ratele dobânzii.
  • Să ne uităm mai întâi la veștile proaste: ritmul economic global continuă să încetinească, cu zona euro și Regatul Unit în recesiune, cu o creștere a SUA mult sub nivelul normal, iar redresarea Chinei din 2023 va fi probabil superficială.
  • Deocamdată, rămânem prudenți și vedem patru priorități pentru investitori. În primul rând, reechilibrăm portofoliile prin obligațiuni cu rating ridicat. În al doilea rând, construim portofolii reziliente în fața recesiunii, concentrându-ne pe acțiuni de calitate și pe protecție parțială împotriva inflației. În al treilea rând, îmbunătățim diversificarea prin adăugarea de fonduri de tip hedge și o alocare de bază pentru active private și imobiliare. Și, în cele din urmă, ne poziționăm către tendințele structurale, observând că multe companii care sunt bine plasate în contextul unor astfel de tendințe se tranzacționează acum adesea la evaluări ieftine. Un exemplu în acest sens este sustenabilitatea.
  • La sfârșitul unui an dificil, investitorii se confruntă cu un important exercițiu de “echilibristică”. Pe de o parte, există o mare incertitudine în ceea ce privește geopolitica și momentul în care se va produce modificarea ciclurilor actuale ale ratei dobânzii, inflației și creșterii economice. Pe de altă parte, prețurile tuturor activelor au fost reevaluate de la începutul anului 2022 încoace. Vestea bună este că până și activele de calitate sunt acum mult mai ieftine, iar investitorii pot construi portofolii reziliente cu randamente estimate respectabile și pot aștepta fundamentele mai bune pentru a lua poziții mai riscante.

Barclays – Living with shock and awe

  • Contextul macro nu este încurajator în perspectiva anului 2023 – Anul va fi un lung și greu. 2023 ar putea fi unul dintre anii cu cea mai redusă creștere globală din ultimele decenii. (…) Economiile avansate se îndreaptă spre o recesiune, în frunte cu zona euro și Regatul Unit.
  • Marile bănci centrale vor rămâne adeptele unor politici restrictive chiar dacă economiile se vor contracta. Băncile centrale din Australia, Canada și BCE au trecut la un ritm mai lent de înăsprire a restricțiilor sau au dat de înțeles că acestea vor fi mai lente. Dar schimbările de politică declanșate de bancherii centrali anul trecut nu se vor inversa rapid. Dacă 2022 a fost anul politicilor de tip “șoc și groază”, 2023 va fi anul în care vom trăi cu ele.
  • Evoluție negativă în privința activelor de risc, pentru al patrulea trimestru consecutiv – În pofida scăderilor din 2022, analiștii noștri consideră că piețele globale de acțiuni au loc să scadă și mai mult. (…) Dar cash-ul ar trebui să fie adevăratul câștigător al anului 2023, cu randamentele din SUA care ar putea ajunge la 4,5% sau mai mult și să rămână acolo timp de câteva trimestre. Oportunitatea de a câștiga peste 4% în timp ce nu-ți asumi practic niciun risc este un factor care ar trebui să tragă în jos atât piețele de acțiuni, cât și pe cele de obligațiuni.

UBS – Calm waters turn choppy

  • După ce ne-am bucurat de liniște timp de mulți ani, acum suntem provocați să ne imaginăm o lume în care imprevizibilul a devenit ceva cvasipermanent.
  • La începutul acestui an, părea că beneficiile istorice de diversificare a structurii tradiționale a portofoliului 60/40 ar putea fi compromise, deoarece inflația a început să se instaleze. Puțini și-ar fi putut imagina în ce măsură se va materializa acest lucru – la un moment dat, acțiunile se aflau în plin teritoriu negativ (“bear”), în timp ce obligațiunile au cunoscut cel mai amplu ritm al vânzărilor din 1994 încoace. Întrebarea care se pune acum este ce se va întâmpla în continuare? S-au resetat suficient de mult evaluările și există randament suficient de mare al obligațiunilor pentru ca mixul 60/40 să fie din nou adecvat?
  • În pofida provocărilor evidente legate de serviciul datoriei pentru gospodării, companii și guverne, avem acum prețuri atractive în întreaga gamă de titluri cu venit fix pentru prima dată de la Marea Criză Financiară din 2007-2008.
  • După atâția ani de dominație a tehnologiei, vor descoperi investitorii în sfârșit o atracție și pentru alte tipuri de acțiuni? Vor trebui acțiunile să semene puțin cu obligațiunile pentru a fi atractive? Ar putea reveni randamentele dividendelor?
  • Piețele “bull” se nasc, de obicei, atunci când investitorii ignoră veștile bune, dar teama de a pierde ceva (FOMO) pare să fie vie și sănătoasă. Acest lucru sugerează că mai este multă durere de îndurat înainte ca piețele să fie din nou cu adevărat atractive pentru investitori. Pare că mai este încă nevoie de scăderi și pierderi. Warren Buffett a spus în mod colorat că doar atunci când se retrage fluxul afli cine a înotat gol.

Credit Suisse – A fundamental reset

  • Ne așteptăm ca zona euro și Marea Britanie să fi intrat deja în recesiune, în timp ce China se află într-o scădere dramatică a ritmului de creștere. Aceste economii ar trebui să atingă punctul minim până la jumătatea anului 2023 și să înceapă o redresare slabă și timidă – un scenariu care se bazează pe ipoteza crucială că SUA reușesc să evite recesiunea. În general, creșterea economică va rămâne scăzută în 2023, pe fondul unor condiții monetare stricte și al resetării geopolitice aflate în curs.
  • Inflația atinge un nivel maxim în majoritatea țărilor, ca urmare a măsurilor decisive de politică monetară, și ar trebui să scadă în cele din urmă în 2023. Principala noastră ipoteză este că aceasta va rămâne peste țintele băncilor centrale în 2023 în majoritatea economiilor dezvoltate majore, inclusiv în SUA, Regatul Unit și zona euro.
  • Vedem anul 2023 ca pe o poveste cu două jumătăți. Ne așteptăm ca sectoarele și regiunile cu câștiguri stabile, cu un grad redus de îndatorare și prețuri bune să se descurce mai bine în acest context dificil. Odată ce ne apropiem de o schimbare de direcție din partea băncilor centrale, care să se îndepărteze de politica monetară restrictivă din prezent, ne vom reorienta spre sectoarele sensibile la ratele dobânzilor.
  • Investițiile în materii prime au oferit protecție împotriva inflației și a riscurilor geopolitice în 2022. La începutul anului 2023, cererea pentru materiile prime ciclice ar putea fi mai slabă, în timp ce presiunea ridicată pe piețele energetice ar trebui să contribuie la accelerarea tranziției energetice a Europei.
  • Ne așteptăm ca sectorul imobiliar să devină mai dificil în 2023, deoarece clasa de active se confruntă cu amenințări din cauza ratelor dobânzilor mai mari, cât și a creșterii economice mai slabe.

BNP Paribas – Investing in an age of transformation

  • Trăim într-o epocă a transformărilor, cu o inflație în creștere și schimbări geopolitice fundamentale care duc la creșterea așteptărilor din partea guvernelor.
  • O redresare durabilă – În condițiile în care transformarea sustenabilă progresează, credem că, în calitate de investitori, trebuie să continuăm să ne concentrăm resursele pe o creștere durabilă pe termen lung. Vedem oportunități în transformările care duc, de exemplu, la hidrogen verde, la refacerea capitalului natural sau la construirea de infrastructuri ecologice.
  • Vedem teme de investiții pe termen lung cu o perspectivă sustenabilă (tranziția energetică) și cu un accent pe tendințele de durată.
  • Economia mondială este în pragul recesiunii, pe măsură ce ratele de politică monetară cresc vertiginos, Europa se confruntă cu un șoc energetic, iar China se luptă cu politici de tip “zero-Covid” și o piață imobiliară fragilă.
  • Acțiunile se luptă pentru a genera randamente superioare mediei, chiar și în condițiile în care se reduce ecartul dintre așteptările încă relativ optimiste privind câștigurile corporative și realitatea economică. Avem o perspectivă neutră, prudentă în Europa, dar mai optimistă pentru acțiunile din SUA.
  • În ceea ce privește investițiile cu randamente fixe, bondurile cu rating bun din zona euro sunt cele mai atractive, având în vedere ecarturile mari, dar fundamentele corporative bune.

Deutsche Bank – Resilience versus recession

  • Factorii de decizie politici – cel puțin în SUA și Europa – par acum resemnați cu o creștere economică mai slabă în 2023. Orice recesiune va fi probabil de scurtă durată, dar nu va fi nedureroasă. Combinația oferită de creșterea economică redusă, inflația persistentă și constrângerile privind cheltuielile publice va fi dificil de gestionat atât de populație, cât și de guverne. Inegalitatea socială va fi un subiect tot mai important. Totuși, creșterea economică mai lentă în 2023 nu se va traduce neapărat printr-o slăbire a piețelor financiare. De fapt, piețele s-ar putea dovedi mai reziliente în anul acesta decât au fost în 2022.
  • Băncile centrale au întâmpinat dificultăți în a oferi perspective coerente. Confuzia de pe piețe a determinat oscilații puternice ale randamentelor obligațiunilor, destabilizând, de asemenea, piețele de acțiuni. Băncile centrale și investitorii vor găsi probabil că anul 2023 va fi mai ușor. Preconizăm că inflația va scădea (dar va rămâne cu mult peste nivelurile țintă ale băncilor centrale). Sperăm că pot fi evitate regresele majore la nivel mondial (din cauza geopoliticii, a epidemiilor sau a altor factori).
  • 2023 va fi probabil un an acceptabil pentru acțiuni, dar nu unul excelent. Randamentele pozitive vor fi determinate de o oarecare expansiune modestă a raportului preț/profit și de dividende – dar câștigurile pe acțiune vor stagna.
  • O preocupare generală, cu implicații majore pentru investiții, va fi mediul înconjurător. Limitarea creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius va implica schimbări structurale majore ale modului în care trăim. Investitorii ar trebui să anticipeze aceste schimbări și pot, prin intermediul investițiilor ESG, să contribuie la facilitarea unora dintre ele.
  • Gestionarea portofoliului în 2023 –  Toți investitorii ar trebui să ia în considerare trei factori. În primul rând, continuarea nivelului ridicat al inflației, chiar dacă într-o variantă mai relaxată. Luați în considerare posibile protecții împotriva inflației prin intermediul anumitor clase de active (de exemplu, acțiuni) sau sectoare (de exemplu, infrastructură). În al doilea rând, așteptări de randament în general modeste, dar pozitive. De exemplu, prognozăm randamente ale acțiunilor de o singură cifră. Investitorii care caută randamente mai mari ar putea să se orienteze către investiții alternative. În al treilea rând, riscul – în ciuda așteptărilor privind piețe financiare mai stabile în 2023, lumea rămâne intrinsec riscantă.

ING – ‘May he live in interesting times’

  • Rareori previziunile au fost atât de dificile și de variate. Dar suntem siguri de unele lucruri: recesiune, inflație și bănci centrale
  • Multe dintre problemele din anul 2022 vor fi prezente și în 2023: războiul, criza energetică, inflația, tensiunile comerciale și chiar Covid. Nu este momentul să identificăm noi potențiale lebede negre sau gri… și nici măcar lebede roz.
  • Ne așteptăm să vedem mai multe nuanțe diferite de recesiune în 2023. Ar trebui să avem parte de o recesiune mai degrabă ca la carte în SUA, cu o creștere a ratelor de către banca centrală până când piața imobiliară și piața forței de muncă vor începe să slăbească, inflația va scădea, iar Fed va putea efectiv să reducă din nou ratele de politică monetară. Așteptați-vă la o recesiune care se simte, dar nu se vede ca o recesiune în China, cu restricții Covid, o piață imobiliară care se dezumflă și o slăbire a cererii globale, ceea ce duce activitatea economică la niveluri scăzute aproape fără precedent. Și, în cele din urmă, așteptați cu nerăbdare sfârșitul ciclului tipic din zona euro, unde o recesiune ușoară va fi urmată doar de o creștere foarte slabă, cu riscul unei “duble scăderi”, deoarece regiunea trebuie să facă față multor provocări structurale și tranziții. Dacă vor fi depășite cu succes, aceste tranziții vor spori potențialul blocului european.