FacebookTwitterLinkedIn

România, Polonia și Slovacia sunt țările din Europa Centrală și de Est care în 2021 au raportat o creștere a volumului tranzacțiilor cu active imobiliare, în timp ce piețele din Cehia și Ungaria au înregistrat scăderi față de anul 2020, potrivit datelor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

La nivel regional, volumul tranzacționat a totalizat 9,98 miliarde de euro, în scădere cu 4,3% comparativ cu anul anterior. Polonia a avut o creștere de 8,3%, în timp ce piața din Slovacia a înregistrat un avans de 54,2%. În schimb, Cehia a consemnat o scădere de 36% a tranzacțiilor cu proprietăți generatoare de venituri, iar în Ungaria volumul s-a redus cu 18,2%.

54 de tranzacții, 916 milioane de euro

În România, în 2021 au fost consemnate 54 de tranzacții cu active imobiliare, dublu față de 2020, volumul total investit fiind de 916 milioane de euro, în creștere cu 0,2% comparativ cu anul anterior, conform raportului Romania Investment Marketbeat, lansat de Cushman & Wakefield Echinox.

După un prim semestru în care volumul investițiilor s-a situat sub cel din perioada corespunzătoare din 2020, piața a recuperat puternic în a doua jumătate a anului, când au fost parafate tranzacții de 618 milioane de euro, dublu față de primele șase luni ale lui 2021.

Cele mai multe active tranzacționate au fost din sectorul logistic și industrial, aproape 40% din total (21), în timp ce din sectorul de retail au fost vândute 13 de proprietăți. În ciuda unui număr mai mic de active tranzacționate, cele opt clădiri de birouri care și-au schimbat proprietarii în 2021 au cumulat 44% din volumul total, respectiv 402 milioane de euro, în timp ce segmentul industrial a avut o pondere de 30%, iar cel de retail de 20%.

„Interesul investitorilor pentru active imobiliare s-a menținut crescut în 2021. O zonă cu potențial rămâne cea a tranzacțiilor de tip sale & lease-back, prin care proprietari de business-uri variate se pot finanța prin valorificarea portofoliului imobiliar. Privind spre anul recent început, ne putem aștepta la noi deal-uri record, care ar contribui la depășirea pragului de 1 miliard de euro în ceea ce privește volumul tranzacționat”, explică Cristi Moga, Head of Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox (foto).

Cele mai mari tranzactii consemnate au presupus vânzarea de către Louis Delhaize a unui pachet de șase proprietăti comerciale operate de Cora către grupul austriac Supernova, respectiv achiziția Hermes Business Campus (75.000 mp) de către Adventum Group de la Atenor. Adventum Group completează lista numelor noi de investitori care au intrat în România în ultimele 18 luni.

Mihnea Șerbănescu, General Manager Cushman & Wakefield: “Estimăm pentru 2021 o cifră de afaceri de circa 7 milioane de euro”

În plus, CTP, cel mai mare proprietar de spații logistice și industriale din România, a continuat să-și consolideze poziția pe piață printr-o serie de patru tranzactii cu o valoare cumulată de aproximativ 170 de milioane de euro.

Randamentele de referință au înregistrat o comprimare semnificativă în cea de-a doua jumătate a anului, de 50 – 75 puncte procentuale, trend care ar putea continua și în 2022.