FacebookTwitterLinkedIn

Vila Aurora din Roma, probabil cea mai scumpă reședință privată din Europa aflată la vânzare, nu și-a găsit cumpărător. Evaluată inițial de experții imobiliari la 471 de milioane de euro, vila a fost scoasă la licitație din cauza disputelor dintre moștenitori, la prețul de 323,25 milioane de euro.

Cunoscută ca Villa Aurora sau Vila Ludovisi, clădirea este inclusă în patrimoniul istoric italian. Vila este situată în centrul Romei și este proprietatea familiei Boncompagni Ludovisi di Piombino, al cărei cel mai ilustru membru a fost Alessandro Ludovisi, care a fost Papă sub numele de Gregorio al XV-lea între 1621 și 1623.

Cu o suprafață locuibilă de aproape 3.000 de metri pătrați, vila renascentistă adăpostește o bogată colecție de artă, cea mai importantă operă fiind „Jupiter, Neptun și Pluto”, singura pictură murală a lui Michelangelo Merisi da Caravaggio, realizată în 1597. Aceasta decorează tavanul unei încăperi care servea drept laboratorul de alchimie al proprietarului de atunci, cardinalul Francesco Maria del Monte.

Vila este amplasată pe terenul pe care, în timpul Imperiului Roman, se afla casa lui Iulius Cezar.

În grădina din față poate fi admirată o sculptură de Michelangelo, iar câteva dintre cele 40 de camere ale clădirii au tavanele acoperite cu picturi de Guercino (Giovanni Francesco Barbieri, 1591 – 1666), comandate de familia Ludovisi, care a cumpărat proprietatea în 1621.

Pictură murală de Giovanni Luigi Valesio

Scara în spirală care asigură accesul spre nivelurile superioare a fost realizată de arhitectul Carlo Moderno, autorul fațadei bazilicii Sf. Petru din Roma.

Clădirea a fost renovată recent de Rita Boncompagni Ludovisi, Principessa di Piombino, și de soțul ei, prințul Nicolò Boncompagni Ludovisi, decedat în 2018.

Rita și Nicolò Boncompagni Ludovisi (foto VillaLudovisi.org)

De câțiva ani, vila este obiectul disputei între moștenitori: pe de o parte, copiii din prima căsnicie a prințului și, de cealaltă parte, Principessa Rita di Piombino, a doua sa soție, deținătoarea unui MBA la Harvard Business School și fostă vedetă Playboy în tinerețe.

O a treia parte în dispută ar putea fi statul italian. 30.000 de persoane au semnat o petiție prin care solicită guvernului italian să cumpere Vila Ludovisi. Prețul acesteia este însă un sfert din bugetul anual al Ministerului Culturii din Italia. O speranță ar fi faptul că, în aprilie, când licitația va fi reluată, prețul celebrei clădiri va fi cu 20% mai mic.

Foto Profimediaimages.ro