FacebookTwitterLinkedIn

Vânzările de automobile în Uniunea Europeană au ajuns în februarie la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, în timp ce producătorii se pregătesc pentru noi perturbări ale producției din cauza problemelor legate de lanțul de aprovizionare, exacerbate de războiul din Ucraina.

Înmatriculările de vehicule noi în UE au scăzut cu 6,7% în luna februarie, la mai puțin de 720.000, a anunțat Asociația Constructorilor Europeni de Automobile, citată de Bloomberg. Dacă includem Marea Britanie, vânzările au scăzut cu 5,4%. Aceasta este o scădere mai abruptă decât în ianuarie și extinde seria de scăderi înregistrată de industrie la opt luni.

Industria se confruntă cu un an dificil, în condițiile în care penuria de semiconductori, războiul din Ucraina și noile focare de Covid din China pun și mai multă presiune pe lanțurile de aprovizionare deja tensionate. Bloomberg Intelligence se așteaptă ca vânzările din Europa să rămână în cel mai rău caz stabile în acest an, în scădere față de estimarea sa anterioară de creștere de până la 5%.

În timp ce piețe precum Germania și Spania au raportat o creștere modestă pentru luna februarie, Italia și Franța au înregistrat scăderi de două cifre.

În timp ce invazia Rusiei în Ucraina nu a avut un impact major asupra vânzărilor luna trecută, acest lucru se va schimba în viitor. Ucraina este o sursă esențială de cablaje care alimentează sistemele electrice ale automobilelor. Închiderea fabricilor din această țară ar putea reduce producția europeană de automobile cu până la 700.000 de vehicule în prima jumătate a anului, a declarat Colin Langan, analist la Wells Fargo & Co, într-un raport din această săptămână.