FacebookTwitterLinkedIn

Forbes dezvăluie modul în care o autointitulată guru de marketing dintr-un orășel din America și soțul ei au devenit suspecți de jaf – în timp ce o analiză sugerează că acest cuplu încă mai are acces la monedele Bitcoin furate, inclusiv la unele care au fost transferate prin intermediul unui site web rusesc darknet.

În ziua nunții sale, în noiembrie, Heather Morgan era în centrul scenei, sprijinindu-se pe un braț, ținând în mână un microfon. Înconjurată de oameni care fluturau frunze de palmier aurii, cu o linie de bas care răsuna în spațiul de evenimente din Los Angeles, ea a făcut rap pentru prietenii și familia adunată pentru ceremonia ei.

Soțul ei de doar câteva ore, Ilya Lichtenstein, a privit. Cei doi anunțaseră evenimentul ca fiind “despre celebrarea sinelui tău adevărat și a iubirii” într-un videoclip promoțional pe YouTube. Dar prestația lui Morgan, în chip de rapper Razzlekhan, precum și celebrarea cuplului în acea zi, s-au dovedit a fi un moment de vârf al vieții lor împreună. Doar trei luni mai târziu, aveau să fie arestați sub acuzația federală de conspirație pentru spălarea unui fond de miliarde de dolari de bitcoini furați de la bursa de criptomonede Bitfinex în 2016. Soții nu au fost acuzați de furtul în sine.

În ziua nunții lor, 13 noiembrie, cei doi știau că agenții de la forțele de poliție îi investighează. Când au fost arestați, la 8 februarie, Departamentul de Justiție a prezentat acest lucru ca pe o “lovitură majoră dată infractorilor cibernetici care caută să exploateze criptomonedele” și a declarat că a recuperat Bitcoin în valoare de 3,6 miliarde de dolari, cea mai mare captură financiară realizată vreodată. Rapoartele din mass-media s-au axat pe bizarul personaj Razzlekhan al lui Morgan – o creație YouTube în care ea a făcut rap și a pontificat despre subiecte care variază de la succes și bani la mâncare și călătorii. Relația ei cu Lichtenstein, în vârstă de 34 de ani, a adăugat un pic de condimente, unele publicații catalogându-i pe cei doi drept “Bonnie și Clyde ai criptomonedelor”.

În spatele titlurilor și televiziunilor, ceea ce a rămas un mister a fost modul în care Morgan, 31 de ani, o femeie cu origini umile din zona rurală a Californiei, unde a declarat cândva că a cules nuci și a făcut curățenie în case, ar fi ajuns la o bogăție inimaginabilă – o sumă care a crescut de la 70 de milioane de dolari la peste 4 miliarde de dolari, pe măsură ce prețul Bitcoin a crescut vertiginos – și apoi a devenit obiect de ironie internațională.

Odată cu creșterea interesului global pentru acest caz – Netflix și Forbes au anunțat documentare separate la câteva zile după arestări – a apărut un portret tragic al lui Morgan. În interviurile cu 18 persoane care au cunoscut cuplul, unele dintre ele împărtășind mesaje text, înregistrări audio, video și fotografii, Forbes a descoperit că Morgan era hotărâtă să devină un lider de opinie în Silicon Valley și și-a lansat propriul startup, o companie de marketing numită Salesfolk. Asta a fost înainte de a-l întâlni pe Lichtenstein, un bărbat care părea să-i scoată la iveală cele mai rele instincte, potrivit persoanelor care o cunoșteau.

Morgan era atrasă de “băieți care erau peste nivelul ei, pe care îi putea folosi pentru propria carieră”, spune Haley Hidalgo, care a declarat că a fost cândva cea mai bună prietenă și angajată a lui Morgan. “Cred că Ilya s-a întâmplat să fie mai deștept decât restul”.

Procurorii federali au declarat, într-un dosar depus în instanță în februarie, că cuplul are încă acces la 25.000 de Bitcoin, în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari în prezent. O analiză furnizată pentru Forbes de Elementus, un motor de căutare blockchain care urmărește tranzacțiile cu bitcoin, a constatat că cei doi au reușit să protejeze banii indisponibilizați printr-o serie complexă de transferuri de criptomonede. Max Galka, directorul general al Elementus, a declarat că bitcoinii au fost mutați prin peste 20.000 de tranzacții, ceea ce indică faptul că a fost folosită o formă de software de automatizare.

Galka a declarat pentru Forbes că o parte din bitcoinii neprivați au fost transferați prin intermediul pieței darknet Hydra, cu sediul în Rusia. “Este cea mai mare piață darknet existentă”, spune Galka. “Este foarte puțin probabil ca forțele de ordine să aibă capacitatea de a urmări mai departe aceste fonduri”. Potrivit Elementus, ultima mișcare cunoscută a ascunzătorii desecretizate a avut loc pe 25 ianuarie, cu puțin timp înainte de arestarea cuplului în apartamentul lor de pe Wall Street.

Unde ar putea ajunge aceste bogății rămase este o întrebare deschisă. La aproape patru luni de la spectacolul de nuntă al lui Morgan, devotamentul ei de neclintit față de cel pe care unii îl numeau “Crypto Clyde”, forjat de dragoste și aventuri, ar putea fi văzut cum se destramă pe fondul discuțiilor despre ceea ce procurorii spun că sunt “posibile rezolvări în afara procesului”, altfel spus, o înțelegere cu procurorii. Avocații care i-au reprezentat inițial atât pe Morgan, cât și pe Lichtenstein, au scris într-un document depus la 11 februarie la tribunal că presupusele dovezi ale guvernului fac “salturi nesusținute și concludente” și adaugă că afirmațiile procurorilor sunt “deosebit de șubrede în ceea ce o privește pe doamna Morgan”. După ce inițial a împărțit avocatul lui Lichtenstein, Morgan și-a angajat propriul avocat la 28 februarie.

Atât Morgan, cât și Lichtenstein urmează să se prezinte pe 25 martie pentru o audieri. Avocatul lui Lichtenstein, Samson Enzer, nu a răspuns la solicitările de comentarii. Zak Sawyer, un purtător de cuvânt al noului avocat al lui Morgan, Marshall Miller, a refuzat să comenteze.

Citiți restul poveștii exclusive Forbes la https://www.forbes.com/sites/cyrusfarivar/2022/03/17/razzlekhan-bitcoin-heather-morgan/?sh=d7ea9c015f88