
Avionul european de ultimă generație, strălucitor, disponibil la vânzare, reprezenta o raritate pe piața fierbinte a avioanelor corporative second-hand.
Abia după ce clientul avocatului de aviație Amanda Applegate a făcut câteva cercetări suplimentare a descoperit că aeronava, deși nu era înregistrată în Rusia, era de fapt deținută de ruși, potrivit Reuters.
Pentru acel cumpărător, aceasta a fost un motiv de rupere a înțelegerii, a declarat Applegate, partener la Soar Aviation Law, cu sediul în SUA, în timp ce Occidentul impune sancțiuni radicale în urma invaziei Rusiei în Ucraina vecină.
Lumea avioanelor private este în alertă maximă pentru a evita să facă afaceri cu Rusia într-un moment în care un cont de Twitter condus de un adolescent din Florida, @RUOligarchJets, a atras atenția publicului asupra flotelor de lux fugare ale ultra-bogaților.
“Când mă uit la conformitate, este ca un taco, învelit într-un burrito, învelit într-o chalupa”, a declarat un director executiv de la un producător de avioane de afaceri, care a vorbit sub rezerva anonimatului.
Potrivit companiei europene de cercetare de date și consultanță WINGX, există doar aproximativ 100 de avioane de afaceri în registrul rusesc. Cu toate acestea, aproximativ 400 de avioane de afaceri au zburat frecvent din această țară anul trecut, ceea ce ridică întrebări cu privire la adevărata amploare a controlului rusesc asupra flotei.
“Credem că o bună parte din cele 400 sunt deținute de persoane sau entități cu sediul în Rusia”, a declarat directorul general al WINGX, Richard Koe.
Producătorii de avioane îngrijorați distribuie chestionare și fac verificări suplimentare pentru a se asigura că reperele expediate către centrele de reparații din afara Rusiei nu susțin din neatenție avioanele vizate de sancțiuni, a declarat directorul de producție.
Acest lucru este departe de a fi ușor în lumea ultra-privată a aviației corporative.
Cele mai multe avioane de afaceri deținute de ruși sunt înregistrate în afara țării, iar proprietatea este camuflată în spatele unor serii de companii fantomă și societăți tip trust.
Aproximativ 5% din avioanele de afaceri europene sunt înregistrate în Rusia, potrivit analiștilor de la Jefferies. Dar cele deținute efectiv de ruși ar putea fi de până la trei ori mai multe, spun analiștii.