FacebookTwitterLinkedIn

Cel mai mare furnizor de energie din Germania, RWE, a avertizat împotriva opririi importurilor de energie din Rusia pentru a pune presiune asupra Moscovei, afirmând că acest lucru ar afecta gospodăriile germane și ar duce la daune de durată pentru industria din cea mai mare economie europeană.

“Înțeleg foarte bine apelurile de a extinde sancțiunile la maximum. La urma urmei, scopul este de a sprijini Ucraina prin slăbirea cât mai mult posibil a conducerii Rusiei”, a declarat Markus Krebber, directorul general al RWE, citat de Financial Times.

“Cu toate acestea, din păcate, trebuie să recunoaștem, de asemenea, că există o dependență puternică de Rusia, în special în ceea ce privește aprovizionarea cu energie, în Europa și în special în Germania.”

El a adăugat că “o oprire imediată ar avea consecințe de neimaginat pentru alimentarea cu energie termică a gospodăriilor”, în timp ce “o întrerupere prelungită a aprovizionării ar provoca probabil daune de durată instalațiilor de producție ale industriei și ale întreprinderilor mici și mijlocii”.

Germania se bazează pe Rusia pentru mai mult de jumătate din gazele sale naturale, iar cancelarul Olaf Scholz s-a angajat să diversifice aprovizionarea țării în urma invaziei din Ucraina. Deși fluxurile de gaze din Rusia continuă la niveluri normale, Moscova a amenințat că va întrerupe livrările către Europa ca răspuns la sancțiunile impuse țării din cauza invaziei.

RWE a declarat că susține eforturile guvernului german de a reduce dependența de petrolul și gazele rusești și că ar putea revigora până la 3,5 GW de capacitate de energie pe bază de cărbune, dacă i se va solicita.

Cu toate acestea, a declarat că centralele britanice pe cărbune nu pot fi resuscitate, deoarece sunt deja în curs de demolare. Kreber a adăugat că RWE se află într-un “dialog constant” cu guvernul britanic, unde există “o discuție continuă” pentru a accelera energiile regenerabile, în special parcurile eoliene, unde “accentul ar trebui să fie pus pe offshore”.

Cele trei centrale nucleare din Germania – dintre care una este administrată de RWE – urmează să se închidă până la sfârșitul acestui an, dar Berlinul a exclus prelungirea duratei de viață a acestora pentru a contribui la reducerea dependenței țării de gazul rusesc.

Scholz s-a angajat să accelereze construcția de terminale de gaze naturale lichide, care ar face țara mai puțin dependentă de livrările din Rusia.

RWE a declarat că un memorandum de înțelegere pentru un astfel de proiect la Brunsbüttel, la nord de Hamburg, a fost semnat “în urmă cu doar câteva zile” și că societatea “lucrează la maximum pentru a putea începe operațiunile cât mai curând posibil”.