FacebookTwitterLinkedIn

Grupul austriac Raiffeisen Bank International (RBI) a declarat că ia în considerare posibilitatea de a ieși din Rusia, la doar câteva săptămâni după ce directorul său general a declarat că organizația care generează o treime din profiturile sale în această țară va rămâne.

Oficialii Raiffeisen, companie care are 4,2 milioane de clienți și 9.400 de angajați în Rusia, au declarat că iau în considerare toate opțiunile în urma invaziei din Ucraina, potrivit Financial Times.

“Această situație fără precedent determină RBI să ia în considerare poziția sa în Rusia. Prin urmare, evaluăm toate opțiunile strategice, inclusiv o ieșire atent gestionată din Raiffeisenbank în Rusia”, a declarat directorul general Johann Strobl.

Cu doar două săptămâni în urmă, Strobl le-a spus investitorilor: “Este foarte important să înțelegeți că nu ne retragem”.

Raiffeisen a fost cea mai afectată dintre cele câteva bănci occidentale cu o prezență în Rusia. Prețul acțiunilor sale s-a înjumătățit în ultimele săptămâni. Aceasta are active în valoare de 22,9 miliarde de euro în Rusia, cu o expunere de 354 de milioane de euro la instituții financiare care se află sub sancțiuni și 119 milioane de euro la alte companii aflate sub sancțiuni. De asemenea, are o expunere de 4,4 miliarde de euro în Ucraina, din care jumătate reprezintă împrumuturi către companii, și este a cincea cea mai mare bancă din această țară, cu 390 de sucursale. În Belarus, este al cincilea cel mai mare creditor, cu 65 de sucursale. Într-o convorbire telefonică cu investitorii și analiștii la 1 martie, banca a declarat că își suspendă dividendul de 1,15 euro pe acțiune în timp ce evaluează impactul invaziei asupra afacerilor sale din Rusia și Ucraina.

UniCredit, un alt creditor european cu o expunere mare la Rusia, a anunțat săptămâna aceasta că ia în considerare, de asemenea, posibilitatea de a ieși, în timp ce mai multe bănci mari de investiții – inclusiv JPMorgan, Goldman Sachs și Deutsche Bank – au declarat că intenționează să plece. Citigroup, care are o expunere directă de 10 miliarde de dolari și 500.000 de clienți în Rusia, încearcă să își vândă subsidiara încă din luna iulie a anului trecut. Société Générale, creditorul francez care are, de asemenea, o prezență bancară importantă în Rusia, atât în sectorul de retail, cât și în cel de corporate, nu a spus încă dacă ia în considerare o ieșire.