
Și-a dorit să fie programator în copilărie, înainte să știe să programeze, iar primul 10 primit la orele de informatică i-a confirmat că aceasta avea să fie calea sa.
Ion Orins are 21 de ani și a absolvit anul acesta examenul de licență la Universitatea din Warwich, urmând să înceapă curând cursurile de masterat la Universitatea din Oxford. Se va specializa în Inteligența Artificială (AI), iar obiectivul său pe termen lung este valorificare tehnologiilor pentru ridicarea nivelului de bunăstare generală. „Mi-am descoperit pasiunea pe parcursul copilăriei, prin interacțiunea de zi cu zi cu tehnologia. Mi-am dorit să fiu programator înainte să știu să programez, iar primul 10 la informatică mi-a confirmat că aceasta este calea potrivită pentru mine. Drept urmare, în timpul liceului am participat la proiecte de dezvoltare software și concursuri de creativitate digitală, prin care mi s-au dezvăluit laturile sociale și competitive ale inovării tehnologice și m-am convins că lucrul în echipă este esențial pentru a crea tehnologii cu potențialul de a avea un impact social”, spune Ion Orins.
Iată cine sunt tinerii din promoția 2022 – Forbes 30 sub 30
El lucrează ca programator de la vârsta de 18 ani, iar în prezent lucrează în cadrul companiei românești Modex, ca parte din echipa de dezvoltare a produsului intern Modex Blockchain Database. „Pe mine mă atrag cel mai mult zonele de deep tech și antreprenoriat social. Domenii precum sustenabilitate, energie verde, tehnologia medicală, securitate digitală, deși pe termen lung profitabile, presupun inițial dificultăți care pot fi depășite numai cu ajutorul unor atuuri precum răbdarea, altruismul, perseverența, entuziasmul și disciplina. Evident că aceste domenii aduc multe provocări în plus, dar posibilitatea de a avea un impact social și de a contribui la bunăstarea lumii mai mult dacât compensează aceste riscuri”, adaugă Orins.
Vezi cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent
Modex Blockchain Database (BCDB) este un sistem hibrid care combină o bază de date tradițională cu tehnologiile blockchain. Astfel, se menține o interfață familiară și ușor de utilizat, dar în același timp se asigură integritatea și siguranța datelor pe lângă toate celelalte beneficii ale acestei tehnologii. „Ce am observat în România este un simț de comunitate și ajutor reciproc pe care nu l-am mai întâlnit în altă parte. Nivelul de implicare activă din cadrul multor interacțiuni sociale pe care le-am trăit este de neegalat și extrem de încurajator.
Un alt aspect care merită discutat este digitizarea domeniului public și conceptul de eguvernare: deși în momentul de față poate este puțin în urmă și creează bariere mai ales pentru cei la început de drum, există inițiative în această direcție și dezvoltarea și implementarea unor soluții prezintă o oportunitate de creștere economică”, afirmă Ion Orins.