FacebookTwitterLinkedIn

Evaluările realizate de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox anul trecut au crescut cu 10% din punct de vedere al numărului de proprietăți, potrivit unui raport al companiei. Creșteri s-au înregistrat pe sectorul spațiilor logistice și industriale.

Aceasta a evaluat ȋn 2021 peste 380 de proprietăţi cu o valoare cumulată de 5,5 miliarde de euro. Pe de altă parte, valoarea cumulată a activelor evaluate a avut o creștere de 40%, pe fondul câștigării unor proiecte de dimensiuni mai mari. 

Bogdan Sergentu, Head of Valuation & Consulting, Cushman & Wakefield Echinox: „Evoluția pieței imobiliare din România în timpul pandemiei, dar și în contextul conflictului din Ucraina, a fost în general una pozitivă, sectorul spațiilor industriale și logistice și cel rezidențial înregistrând creșteri. Piețele de retail și de office au înregistrat evoluții diferite, proprietățile de top menținându-și sau chiar apreciindu-și valoarea, în timp ce proiectele secundare au avut de suferit de pe urma restricțiilor și schimbărilor din piață.”

Pe parcursul anului 2021, segmentul industrial a înregistrat cea mai mare compresie a yield-urilor premium, acestea scăzând cu aproximativ 75 – 100 puncte de bază. Se constată o cerere în creștere de spații logistice, iar pe fondul unei rate de neocupare scăzute, principalii investitori și-au extins portofoliile prin livrarea de noi spații.

În ceea ce privește segmentul de retail, se constată o compresie a yield-urilor pentru proprietățile prime și un avans al vânzărilor retailerilor din anumite domenii. În timp ce parcurile de retail au avut de câștigat, mall-urile urbane clasice încă au de recuperat pentru a ajunge la rezultatele de dinaintea perioadei restricțiilor.

Piața de birouri străbate o perioadă de segmentare mai pronunțată și o diferențiere între clădirile de top, ce beneficiază de yield-uri în scădere și valori în creștere, și imobilele mai puțin atractive, care au ajuns să înregistreze neocupări structurale semnificative.