FacebookTwitterLinkedIn

Uniunea Europeană a aprobat interzicerea exporturilor de aur din Rusia și înghețarea activelor băncii rusești SberBank, deținute de stat, într-un pachet de sancțiuni recent, potrivit diplomaților familiari cu subiectul din Comitetul Reprezentanților Permanenți ai UE.  

Reprezentantul permanent al Lituaniei, Arnoldas Pranckevičius, a scris în această săptămână faptul că cea mai recentă rundă de sancțiuni asupra Rusiei include restricții asupra a 50 de noi indivizi și entități, inclusiv politicieni și oligarhi.

Reprezentantul permanent al Poloniei a anunțat de asemenea că ambasadorii UE au agreat noul pachet de sancțiuni, potrivit Reuters.

Această mișcare vine după decizia din 26 iunie a G7 în sectorul industrial, din care face parte și SUA, de a interzice exporturile de aur din Rusia.

“Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei continuă. Prin urmare, propunem astăzi o întărire a sancțiunilor UE împotriva Kremlin și prelungirea lor până în ianuarie 2023. Moscova trebuie să continue să plătească prețul agresiunii sale,” a afirmat președinta Comisiei,  Ursula von der Leyen, în declarația sa din 15 iulie, când a prezentat oficial noul pachet de sancțiuni.

Această mișcare vine pe fondul creșterii presiunii furnizării de gaz din Rusia în Europa, reluat joi prin conducta Nord Stream 1, și adaugă la lista de sancțiuni și exporturile de cărbune, de produse de lux precum băuturile alcoolice și fructele de mare, precum și alte multiple sancțiuni asupra persoanelor fizice cu averi mari.

Pachetul urmează a fi actualizat, iar Comisia Europeană va emite o informare oficială asupra acestui punct, potrivit unui email primit de Forbes de la purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Arianna Podesta.